Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν προϊδεάζουν για ένα βαρύ χειμώνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο έντονης βροχόπτωσης, η οποία συνήθως προκαλεί πλημμύρες και ζημιές σε συγκεκριμένες περιοχές της αστικής περιοχής Λεμεσού.
Το θέμα απασχόλησε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία Δημάρχων ή εκπροσώπων των δημοτικών αρχών της μείζονος Λεμεσού, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, της Επαρχιακής Διοίκησης, της Πολιτικής Άμυνας, του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), των Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, της Αρχής Λιμένων, της ΑΗΚ, της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της σύσκεψης ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, "αυτή η σύσκεψη έχει σαν στόχο να φρεσκάρει και να επικαιροποιήσει τη συνεργασία η οποία υπάρχει μεταξύ των βασικών υπηρεσιών στη μείζονα αστική περιοχή Λεμεσού, να επισημάνει τα προβλήματα της περασμένης χρονιάς, να αξιολογήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πορεία του χρόνου που πέρασε και να εστιάσει την προσοχή στα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν".
Σύμφωνα με τον κ.Χρίστου, ήδη έχει παρθεί μια σειρά από μέτρα και η σύσκεψη βοηθά να αυξηθεί ο βαθμός επιφυλακής όλων των υπηρεσιών, ενώ υπέδειξε πως έχουν βελτιωθεί αρκετά σημεία που αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετά από έντονη βροχόπτωση, είτε με μικρά, είτε με μεγαλύτερα έργα.
Ωστόσο, υπέδειξε, το πρόβλημα στην αστική περιοχή Λεμεσού θα λυθεί με τα αντιπλημμυρικά έργα που ο ΣΑΛΑ είχε προγραμματίσει και τα οποία, μετά την παγοποίηση τους λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι έτοιμα να αρχίσουν εφόσον δοθεί το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού, ως Πρόεδρος και του ΣΑΛΑ, υπενθύμισε πως εδώ και πάνω από ένα χρόνο είχε γίνει πρόταση για έναρξη των εργασιών, με το Συμβούλιο να καταβάλλει το δικό του μερίδιο και εφόσον υπήρχε η διασφάλιση πως η Κυβέρνηση θα κατέβαλλε το δικό της μερίδιο από το 2018, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με μεγάλα ποσά.
"Υπάρχει μια καθυστέρηση μέχρι να παρθούν αποφάσεις, αλλά ενημερωθήκαμε πως σύντομα η πρόταση για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων θα είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μας λύσει τα χέρια για να προχωρήσουμε, ως ΣΑΛΑ, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα", συμπλήρωσε.
Μέχρι τότε ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε προληπτικά μέτρα και ήδη, είπε ο Ανδρέας Χρίστου, έγινε καθαρισμός σε υπόνομους και σχάρες, σε ένα ποσοστό του 80% περίπου. Κάλεσε δε τους πολίτες να ελέγξουν τις σχάρες έξω από τα υποστατικά τους, σπίτια και καταστήματα και να τις καθαρίσουν, εάν χρειαστεί, προληπτικά.
Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Λεμεσού κάλεσε όσους διαθέτουν υπόγεια, τα οποία συνήθως πλημμυρίζουν, να αποφεύγουν να τοποθετούν σε αυτά τα οχήματα τους σε μέρες με έντονη βροχόπτωση, να προμηθευτούν αντλία νερού και να τοποθετούν μεταλλικό φράκτη στην είσοδο, "για να συγκρατήσει το πρώτο κύμα νερού που συνήθως ακολουθεί μια μεγάλη νεροποντή". Στη δε περίπτωση που τα υπόγεια διαθέτουν περιουσία αξίας, ο κ.Χρίστου πρότεινε όπως αυτά ασφαλιστούν ανάλογα.
Τέλος, είπε πως οι πολίτες που θα ήθελαν προτάσεις και απόψεις για τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν στα υποστατικά τους, να απευθυνθούν στους ίδιους τους Δήμους τους ή στον ΣΑΛΑ, την Πολιτική Άμυνα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις