Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την αναφορά του για τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό, σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούσε να εκβιάσει ή να εφαρμόσει πιέσεις στην όποια πλευρά, ανέφερε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης την Πέμπτη (13/10).
Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο ανοικτού διαλόγου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως ήταν παρόν όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν προέβη στη δήλωση και αυτή έλαβε χώρα στο περιθώριο εκδήλωσης για τους Τ/κ και Ε/κ αγνοουμένους και με τη δήλωση απλά εξέφραζε την αγωνία και αποτύπωνε τη διαπίστωση του, ότι είναι η πρώτη φορά που και στις δύο πλευρές έχουμε ηγέτες που επιθυμούν να εργαστούν για ένα συμβιβασμό.
Εχοντας υπόψη το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, με την καινούργια παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, το γεωπολιτικό σκηνικό δημιουργεί “win – win situation”, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας πως συμμερίζεται τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι μπορούμε να φθάσουμε σε μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Ο Επίτροπος Στυλιανίδης απαντώντας σε ερώτηση σε ό,τι αφορά τη θέση και το ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και ειδικά στα θέματα ασφάλειας, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι για διαπραγματεύσεις υπάρχει απεσταλμένος του Προέδρου της Κομισιόν, ώστε η λύση να είναι συμβατή με τις αξίες της ΕΕ.
Σημείωσε πως η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ των δύο μερών, προσθέτοντας πως η όποια αναφορά του επί του θέματος μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών.
“ Η μοίρα της Κύπρου θα αλλάξει” συνέχισε προσθέτοντας πως, στην πορεία της ιστορίας της Κύπρου η γεωγραφία μας αδίκησε. Πρόσθεσε ότι στην εκδοχή λύσης η γεωγραφία θα μας ανταμείψει καθώς η Κύπρος θα καταστεί πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.
Μιλώντας στο διάλογο με θέμα προκλήσεις και προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2017, ο Επίτροπος ανέφερε πως η Ένωση διέρχεται τη βαθύτερη κρίση από την ίδρυση της. Σύμφωνα με τον Επίτροπο παρόλο ότι οι θεσμοί συνεχίζουν το έργο τους εντούτοις η ΕΕ θα μπορεί να προχωρήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά τις εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενότητα της Ενωση.
“Θα απελευθερωθούμε από το ενδεχόμενο της νίκης των αρνητών” συμπλήρωσε.
Ο Επίτροπος ανέφερε πως δεν θέλει να δώσει απαισιόδοξη εικόνα για το μέλλον, και ανέφερε πως η Ευρώπη έχει τεράστια αποθέματα λογικής και θα δεν διολισθήσει στην παραφροσύνη.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Γιούνγκερ, βαθύτατα ευρωπαϊστής, παραδέχθηκε στην ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, ότι η ΕΕ όχι μόνο περνά βαθύτατη κρίση, αλλά περνά υπαρξιακή κρίση.
Πρέπει όλοι να δούμε την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσουμε, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, συνέχισε ο Επίτροπος προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση να μην να αρνηθούμε τη Ευρώπη.
Μια δεκαετία οικονομικής κρίσης στην ΕΕ, την οποία περάσαμε στην Κύπρο το 2013 με την αυξημένη ανεργία και προεξάρχουσα την ανεργία στους νέους που προκάλεσε κοινωνικές ανισότητες, αμφισβήτησε το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης, συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να συμπληρώσει ότι τελικά η ΕΕ άντεξε.
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο και τρομοκρατικά κτυπήματα που έθεσαν υπό αμφισβήτηση τους δύο μεγάλους άξονες στους οποίους στηρίζεται η ΕΕ, την ευημερία και την ασφάλεια και σε αυτές τις συνθήκες ο λαϊκισμός βρήκε πρόσφορο έδαφος και τα εθνικιστικά ρεύματα αυξήθηκαν.
Αφού ανέφερε ότι το Brexit υπήρξε ο σοβαρότερος κραδασμός στα θεμέλια της ΕΕ, διερωτήθηκε αν θα επιτρέψουμε να μας παρασύρει η κατήφεια, ή θα μείνουμε θεατές να παρακολουθούμε το σπίτι μας να καταρρέει;
Υπενθυμίζοντας ότι ο λαϊκισμός με τον εθνικισμό οδήγησαν σε δύο παγκοσμίους πολέμους, είπε ότι ακούει Ευρωβουλευτές και τον φοβίζει ο λόγος που εκφέρουν και τα επιχειρήματα που παραβάλλουν.
Ακούς λόγο μίσους, παρόμοιο με αυτό που οδήγησε στη δολοφονία της Βρετανίδας Βουλευτή, συμπλήρωσε.
Περαιτέρω αναφέροντας ότι η ΕΕ είναι ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, είπε πως η ένωση είναι ένα πρόγραμμα ειρήνης και διαμήνυσε προς τους αρνητές ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία διασφαλίζονται μόνο μέσα από την ένωση και όχι εθνικά.
Ο Επίτροπος είπε επίσης ότι αν δεν αναγνωρίσουμε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων θα είναι σαν να ζούμε σε ένα αυτιστικό περιβάλλον.
Επιβάλλεται αυτοκριτική συνέχισε λέγοντας πως γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις και ανέφερε πως είναι πρωτόγνωρο οι ηγέτες των κρατών μελών να αναφέρονται στα προβλήματα της χώρας τους παρά της Ευρώπης και πρώτο μέλημα τους να είναι να σωθούν από ήττα στις εθνικές εκλογές.
Σε ότι αφορά την ατζέντα της Κομισιόν για τον επόμενο χρόνο είπε πως είναι θετική και προβλέπει επέκταση του σχεδίου Γιολυνγκερ μέχρι 2020, το οποίο κινητοποιεί, 116 δις σε ένα χρόνο και μέχρι τώρα 200.000 μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις πήραν δάνεια στο πλαίσιο του σχεδίου.
Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα θα καλύψει επιχειρήσεις και σε τομείς συναφείς με την Κύπρο, όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις και είπε πως η τάση μείωσης της ανεργίας στην ΕΕ δεν είναι ικανοποιητική αλλά είναι ενθαρρυντική.
Είπε πως η ανεργία στην Κύπρο από το 17,7% έπεσε στο 12% και ανέφερε το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ανεργία, είναι η ανεργία στους νέους που στην Κύπρο είναι 18,6%, στην ΕΕ 28% και στην Ελλάδα στο 47%.
Ανέφερε πως το 2017 θα υπάρξει ενίσχυση του προγράμματος εγγύηση για τη νεολαία, που βοηθά νέους να βρουν θέση εργασίας πρακτικής άσκησης και μαθητείας με 1 δις. Πρόσθεσε στην Κύπρο δόθηκαν 11 εκ. με αντίστοιχο ποσό από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Αναφέρθηκε επίσης στην Digital agenda για πλήρη ανάπτυξη της 5 γενιάς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
Ο Επίτροπος παρατήρησε ότι το ενδιαφέρον από την Κύπρο για το Σώμα Αλληλεγγύης είναι χαμηλό και εξήγησε πως με αυτό το πρόγραμμα νέοι και νέες θα μπορούν να προσφέρουν, εθελοντική βοήθεια μέσα σε ένα σύστημα απόκτησης εμπειρίας με παροχή επιδόματος για αυτή τη μορφή πρωτοβουλίας.
Είπε πως η προσδοκία είναι πως 100.000 Ευρωπαίοι θα είναι μέλη του σώματος μέχρι το 2020.
Ο Επίτροπος είπε ακόμα ότι η ΕΕ συνεχίζει να προωθεί τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και μέχρι τώρα έχει συμβληθεί με 140 χώρες.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ευρωζώνη, είπε ότι αυτοί που εμφάνιζαν το ευρώ ως καταδικασμένο νόμισμα είπε πως μετά το Brexit το ευρώ κέρδισε 13% με 15% έναντι της στερλίνας και στερλίνα έπεσε 22% έναντι του δολαρίου.
Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι Brexit συνεχιζόμενη οικονομική και τραπεζική κρίση, προσφυγικό, περιβάλλον, υγεία, ασφάλεια και τρομοκρατία είναι μερικές από τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη και η ΕΕ.
Πρόσθεσε πως η ΕΕ καλείται να αποδείξει στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά ιδεώδη για τα οποία πολλοί εργάστηκαν δεν έχουν χρεοκοπήσει και ότι η ισχυρότερη ένωση κρατών της παγκόσμιας ιστορίας, μπορεί να θέσει σωστά τις προτεραιότητες και να διαχειριστεί με σύνεση τις κρίσεις και προκλήσεις για να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή.
Ζητείται εμπνευσμένη ηγεσία, συνέχισε ο Πρύτανης διατυπώνοντας τη θέση ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης έχουν ανάγκη ανθρώπους που θα ασκήσουν προ-ορατκή και σοφή ηγεσία.
Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να μπορούν να εμπνεύσουν τον ευρωπαϊκό λαό και να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη, στον πολιτικό λαβύρινθο στον οποίο έχει περιπέσει ο θεσμός.
Καταλήγοντας ο Πρύτανης είπε ότι είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα ξαναβρεί το δρόμο της, αφού είναι η οικογένεια παραγωγής ενός ατέλειωτου πολιτισμού.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις