Υπάρχει περιστατική αλλά και άμεση μαρτυρία που οδηγεί σε συμπέρασμα αθωότητας του πελάτη του, Παναγιώτη Νεοκλέους, υπέβαλε την Πέμπτη αγορεύοντας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο Αλέκος Μαρκίδης στην υπόθεση που αφορά και τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, το δικηγόρο Ανδρέα Κυπρίζογλου και την Ανδρέα Νεοκλέους & Σία Δ.Ε.Π.Ε.
Ο κ. Μαρκίδης ολοκληρώνει την αγόρευσή του αύριο, Παρασκευή, στις 1030 ενώ αναμένεται να αγορεύσει και ο δικηγόρος του κ. Κυπρίζογλου Βαγγέλης Πουργουρίδης.
Στην αγόρευσή του, ο Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι κανένας από τους μάρτυρες κατηγορίας δεν αναφέρθηκε σε ανάμειξη του Παναγιώτη Νεοκλέους στην υπόθεση της Providencia ούτε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ούτε ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ούτε η μάρτυρας κατηγορίας Έλενα Κλεόπα που είχε χειριστεί τα θέματα της Providencia, oύτε οποιοσδήποτε από τους ανακριτές της Αστυνομίας.
Oύτε, πρόσθεσε, υπήρξε ανάμειξη του Παναγιώτη Νεοκλέους στις διαδικασίες που άρχισαν και ορισμένες από τις οποίες εκκρεμούν ακόμη ενώπιον δικαστηρίων.
Μάλιστα δε, σημείωσε, ο ίδιος ο τότε Γενικός Εισαγγελέας (Πέτρος Κληρίδης) θετικά βεβαίωσε ότι δεν υπήρξε ανάμειξη του στα πολλαπλά διαβήματα που έγιναν για το θέμα. Προς αυτό, ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε σε σημείο της κατάθεσης του Πέτρου Κληρίδη στο οποίο αναφέρει ότι απλώς είχε πάει στο γάμο του Παναγιώτη Νεοκλέους, ότι τον είχε επισκεφθεί εδώ και πολύ καιρό για εντελώς διαφορετικά θέματα και ότι όταν τον είδε στο δικαστήριο μετά δυσκολίας τον αναγνώρισε.
Υπέβαλε στο δικαστήριο ότι από την μαρτυρία ενώπιον σας και κυρίως από τα τεκμήρια από την μαρτυρία του Πέτρου Κληρίδη προκύπτει ότι για το θέμα της Providencia πρωταγωνιστεί ο Ανδρέας Νεοκλέους ενώ ο κατηγορούμενος 4 (Παναγιώτης Νεοκλέους) απουσιάζει παντελώς.
Και για την κατάθεση του δικηγόρου Αντώνη Αντρέου ενώπιον του Δικαστηρίου ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ουσιαστικά καταβλήθηκε προσπάθεια από την κατηγορούσα Αρχή μέσω υποβολών ότι ο κ. Αντρέου μιλούσε και με τους δύο Νεοκλέους (Ανδρέα και Παναγιώτη) για το θέμα της Providencia ενώ «από το σύνολο της μαρτυρίας φαίνεται ότι αναφερόταν στον Ανδρέα Νεοκλέους».
Για τον Ρώσο δικηγόρο Αρμέν Νταβιτιάν ανέφερε ότι έχουμε την μαρτυρία του από τις καταθέσεις στο μέρος της κύριας εξέτασης του κατά τις οποίες δεν αναφέρεται στον Παναγιώτη Νεοκλέους, ενώ σε συμπληρωματική του κατάθεση αναφέρει ότι μέσω φωτοτυπιών εγγράφων αντιλήφθηκε αργότερα ότι ο Παναγιώτης συμμετείχε στην υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη ο εν λόγω μάρτυρας είναι «εντελώς αναξιόπιστος». Η μαρτυρία του, πρόσθεσε, δεν είναι αποδεκτή διότι αφορά το περιεχόμενο εγγράφων τα οποία μπορούσαν να έρθουν στο δικαστήριο και δεν ήρθαν.
Ο δικηγόρος του Παναγιώτη Νεοκλέους αναφέρθηκε, επίσης, στο ανακριτικό έργο για την υπόθεση, λέγοντας ότι ο αρχικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής δεν θεώρησε ως ύποπτο τον πελάτη του ενώ οι δύο νέοι ποινικοί ανακριτές θεώρησαν εξ` αρχής ύποπτο τον Παναγιώτη Νεοκλέους και γι αυτό του ζήτησαν ανακριτική κατάθεση. Τόνισε το δικαίωμα σιωπής που έχει ο πελάτης του, το οποίο και άσκησε όταν του απαγορεύθηκε από τον Παναγιώτη Πελαγία η παρουσία του δικηγόρου του κατά την ανακριτική κατάθεση.
«Δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από αυτό κανείς διότι είναι δικαίωμα του», σημείωσε ο κ. Μαρκίδης.
Ειδική αναφορά έκανε στην αγόρευσή του στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Παναγιώτης Νεοκλέους για παραμερισμό της απόφασης που εκδόθηκε ερήμην για την υπόθεση της εταιρείας Ρ. Ερωτοκρίτου με την πρώην Λαϊκή και στην αγόρευση που ετοίμασε, την οποία και απέστειλε στον Νίκο Ευαγγέλου όταν διορίστηκε ο τελευταίος από την Κεντρική, ως επίσης και στο παράπονο που εξέφρασε παρουσιαζόμενος ενώπιον του δικαστή Καλογήρου για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε το γραφείο του.
Η ουσία και η μαρτυρία που ήρθε ενώπιον σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε δόλος, υπέβαλε στο δικαστήριο ο Αλέκος Μαρκίδης.
Για τις παραλήψεις που κατά τον ίδιο έγιναν κατά τη διάρκεια του ανακριτικού έργου από τους δύο νέους ανακριτές, ανέφερε ότι είναι ενδεικτικές του ότι δεν ήταν πλήρης η διερεύνηση που έγινε για να καταλήξει ενώπιον του Κακουργιοδικείου και να γίνει μια δίκη για πάνω από ένα χρόνο με έναν άνθρωπο στο εδώλιο, ο οποίος όπως είπε, αν γινόταν η σωστή ποινική ανάκριση «θα υπήρχε πιθανότητα να μην ήταν εδώ».
Για την μαρτυρία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι κατά την ταπεινή μου εισήγηση δεν προσθέτει οτιδήποτε επιβαρυντικό σε σχέση με τον κατηγορούμενο 4 (Παναγιώτη Νεοκλέους).
Αναφορά έκανε και στην μαρτυρία του δικαστικού επιδότη Παναγιώτη Κλείτου ο οποίος στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ανδρέα Κυπρίζογλου για την επίδοση της κλήτευσης της αγωγής, και ότι ο τελευταίος του ζήτησε να την δώσει προσωπικά στον Παναγιώτη Νεοκλέους, πράγμα που ο ίδιος ο κ. Κυπρίζογλου αρνήθηκε κατά την απολογία του ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο κ. Μαρκίδης επέμενε ότι δεν έχει σχέση με τον κατηγορούμενο 4. Δεν είναι ενοχοποιητική, πρόσθεσε.
Η κατηγορούσα Αρχή, ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, πρέπει να αποδείξει ενοχή πέραν πάσης ευλόγου αμφιβολίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει περιστατική μαρτυρία που οδηγεί σε συμπέρασμα αθωότητας και άμεση μαρτυρία.
Προς αυτό αναφορά έκανε στην αγόρευση για ακύρωση της ερήμην απόφασης. Αυτά, είπε, «δεν εξαρτώνται από αξιοπιστία μαρτύρων. Αυτά είναι ενώπιον σας».
Υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, μια μαρτυρία που οδηγεί σε συμπέρασμα συμπεριφοράς αθώου ατόμου στο όλο πλέγμα των ισχυρισμών της κατηγορούσας αρχής.
Για το ζήτημα του mens rea (ένοχος νους), εισηγήθηκε σε άλλο μέρος της αγόρευσής του ο κ. Μαρκίδης, λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του κατηγορουμένου πριν κατά και μετά την κατ` ισχυρισμό διάπραξη του αδικήματος.
Παρατηρούμε λοιπόν, είπε, ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε μαρτυρία για επαφή άμεση ή έμμεση με τον κατηγορούμενο 1 (Ρίκκο Ερωτοκρίτου) καθ` οιονδήποτε χρονικό στάδιο. Δεν υπάρχει μαρτυρία για επίσκεψη του κατηγορούμενου 4 στην Νομική Υπηρεσία. Ούτε υπάρχει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μήνυμα είτε από τον κατηγορούμενο 4 προς τον τότε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και αυτό αποδεικνύεται από τις θέσεις του εμπειρογνώμονα που ανέλυσε τον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή της ιδιαιτέρας γραμματέας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Δεν βρήκαν οποιαδήποτε ενοχοποιητική ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, πρόσθεσε.
Ο δικηγόρος του κ. Νεοκλέους αναφέρθηκε και στην χρονική στιγμή που έγινε η αγωγή για συμψηφισμό των δανείων της εταιρείας Ρ. Ερωτοκρίτου με το κούρεμα. Αυτή η αγωγή 3987 καταχωρήθηκε 16 Σεπτεμβρίου, 45 μέρες πριν από την διαταγή για ποινική δίωξη, είπε. Δεν έγινε εμφάνιση λόγω του λάθους του κατηγορούμενου 4, έγινε αίτηση για απόφαση η οποία ορίστηκε στις 30/9/2013 δηλαδή 32 μέρες πριν από την διαταγή ποινικής δίωξης Που θα ήταν το ταυτόχρονο, ή σχεδόν ταυτόχρονο; διερωτήθηκε.
Έθεσε το ερώτημα αν «ο κ. Καλογήρου (δικαστής της υπόθεσης) δημιούργησε την σύμπτωση του Νοεμβρίου τι φταίνε οι κατηγορούμενοι;». Δεν υπήρχε σχέδιο, πρόσθεσε.
Παράλληλα, υποστήριξε σε σχέση με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ότι δεν υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης της απόφασης για ποινική δίωξη, διότι η γνώμη αυτή καταχωρήθηκε στο Αρχείο Α που κυκλοφορεί ευρέως σε όλη την Νομική Υπηρεσία. Μέχρι και στον Γενικό Εισαγγελέα πήγε η υπόθεση, είπε.
Η ουσία είναι, είπε ο κ. Μαρκίδης, ότι το κατά πόσο έπρεπε να γίνει ποινική δίωξη στην υπόθεση Providencia είναι θέμα γνώμης και είναι του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, την οποία δεν την απέκρυψε αλλά την συζήτησε και με την Έλενα Κλεόπα σε ανύποπτο χρόνο.
Δεν μπορεί, σημείωσε ο ίδιος, να γίνει ποινική δίωξη και να μην εγκριθεί. Ανεξαρτήτως αν παραβίασε ή όχι τους όρους του Γενικού Εισαγγελέα.
Πηγή:ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δεν κάνουν πίσω οι γιατροί: Πώς απαντούν στο ενδεχόμενο για επ’ αόριστον απεργία - Δείτε βίντεο
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις