ΚΟΣΜΟΣ

ΟΠΕΚ και χώρες μη μέλη θα συζητήσουν την πρόταση μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ και χώρες μη μέλη θα συζητήσουν την πρόταση μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου

O Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη συνομιλίες με πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του οργανισμού, προκειμένου να καταλήξουν στις λεπτομέρειες μιας παγκόσμιας συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου διάρκειας έξι μηνών.

Υπουργοί κρατών – μελών του ΟΠΕΚ διεξάγουν συνομιλίες κατά τη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια εξασφάλισης στήριξης στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στην Αλγερία με την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
«Μπορώ να πω πως πολλές χώρες εκτός του ΟΠΕΚ επιθυμούν να ενταχθούν στη συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Καλίντ αλ Φαλίκ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από κάποιες χώρες του ΟΠΕΚ, και εκπρόσωποι μη μελών όπως την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και ενδεχομένως το Μεξικό.

Ο ΓΓ του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε ότι η όποια συμφωνία θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι παραγωγικές χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία γιατί είναι προς όφελος όλων των παραγωγών και των καταναλωτών», είπε.

Ο Εουλόγιο ντελ Πίνο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας δήλωσε πως η χώρα του θα προτιμούσε η όποια συμφωνία να επεκταθεί για ένα χρόνο, έτσι ώστε να διαθέτει οροφή παραγωγής για τους διάφορους παραγωγούς πετρελαίου.

Η συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ προνοεί τη μείωση της παραγωγής στα 32,5 με 33,0 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με την υφιστάμενη παραγωγή στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να βρίσκεται στο 33,6 εκατ βαρέλια την ημέρα.

Η όποια συμφωνία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των παγκόσμιων αποθεμάτων που φτάνουν στα 3 εκατ βαρέλια, αλλά και τις προσπάθειες της Λιβύης και της Νιγηρίας, οι οποίες επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγή τους η οποία είχε μειωθεί λόγω συγκρούσεων που ξέσπασαν στις δύο χώρες.

Παράλληλα, το Ιράν, το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ΟΠΕΚ, έχει δηλώσει πως δεν θα μειώσει την παραγωγή μέχρι που να φτάσει τα 4 εκατ βαρέλια την ημέρα, που ήταν η παραγωγή πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων το 2012.

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη πως με βάση τη συμφωνία, η Ρωσία θα διατηρήσει αναλλοίωτη την τρέχουσα παραγωγή, η οποία τον Σεπτέμβριο είχε φτάσει στα 1,1 εκατ βαρέλια ημερησίως.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top