ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Ο Αναστασιάδης έκανε ένα βήμα πίσω»

Ακιντζί: «Ο Αναστασιάδης έκανε ένα βήμα πίσω»

Έχει περάσει προ πολλού ο καιρός για “παιχνίδια με το χρόνο” στο Κυπριακό, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας πως το να μην θες χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη σημαίνει ότι δεν θες λύση, δεν είσαι ειλικρινής.

Ο Τ/κ ηγέτης επέστρεψε νωρίς το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη στα κατεχόμενα και σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είπε ότι αντίθετα με τα σχόλια στο “νότο”, όπου κάποιες πολιτικές δυνάμεις εκφράζονται πολύ ανοικτά πλέον εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης, υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί φυσιολογικά.

Μίλησε δε για διαδικασία τριών σταδίων. “Το πρώτο στάδιο μάλλον θα ξεκινήσει στις 4 Οκτωβρίου, την Τρίτη, στις 10 το πρωί με συνάντηση των ηγετών”. Τότε, είπε, θα προγραμματίσουν τις συναντήσεις και την εργασία που θα αφορά τα εναπομείναντα ζητήματα στα 4 πρώτα κεφάλαια.

Το επόμενο στάδιο, πρόσθεσε, θα είναι συνάντηση τύπου καμπ (Ντέιβιντ) όπου θα συζητηθεί το εδαφικό σε λεπτομέρεια, με χάρτη, ποσοστώσεις και ονομασίες τοποθεσιών, και προτιμά αυτό να γίνει εκτός Κύπρου. Αμέσως μετά, συνέχισε, σε μια μορφή πενταμερούς θα συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Εγγυήσεις

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η επιθυμία να εγγυηθεί η Τουρκία με κάποιο τρόπο τη νέα τάξη που θα δημιουργηθεί είναι μήνυμα που παίρνει από τον “λαό” και πως δεν θεωρεί αβάσιμες τις ανησυχίες των Τ/κ. Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο ότι δεν θα λάβει υπόψην αβάσιμες ανησυχίες και δεν θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των Ε/κ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “εμείς δεν θέλουμε να καταπατήσουμε τα δικαιώματα των Ε/κ, κανενός, δεν θέλουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της κοινότητας. Ωστόσο αυτές οι ανησυχίες (των Τ/κ) είναι μια πραγματικότητα. Λόγω αυτών που έζησαν με την ε/κ κοινότητα, οι Τ/κ έχουν ανησυχίες για το μέλλον”. Υπάρχουν και σήμερα ενδείξεις για να ληφθούν αυτές οι ανησυχίες σοβαρά υπόψην, πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στο ΕΛΑΜ και τις επιθέσεις εναντίον Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

Οι ανησυχίες, είπε, θα αρθούν στην πράξη, στη ζωή, με συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση, δίκαιη κατανομή της ευμάρειας και με την πάροδο του χρόνου. Και τότε, σημείωσε ο κ. Ακιντζί, θα γίνει μια νέα αξιολόγηση, στις νέες συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί.

Ευχήθηκε αυτή η ευκαιρία για λύση να μην χαραμιστεί και επανέλαβε ότι πρέπει να βγει ένα κείμενο πολιτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να αφεθούν για το 2017.

Μήνυμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι δεν τέθηκε θέμα εξαπάτησης του και διευκρίνισε ότι πριν φύγουν για την Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν καταλήξει σε μια αντίληψη για το τί μηνύματα θα μετέφεραν στον ΓΓ του ΟΗΕ. “Θα λέγαμε στον ΓΓ ότι, με τον όρο να επιβεβαιωθεί (η πρόοδος) από την εργασία που θα κάναμε με την επιστροφή μας στην Κύπρο, να προετοιμαστεί πλέον για την πενταμερή. Αυτή ήταν η κατανόηση που είχαμε”. Δεν θα έλεγαν στον Μπαν Γκι μουν, διευκρίνισε, να ορίσει ημερομηνίες ωστόσο θα έδιναν το μήνυμα ότι πηγαίνουν προς εκείνη την κατεύθυνση, αναγνωρίζουν την σημαντική στροφή στην οποία βρίσκονται και γι` αυτό “θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας εντατικά στα 4 κεφάλαια με την επιστροφή μας στην Κύπρο και στα μέσα Οκτωβρίου θα μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε πλέον”.

Αυτή την αντίληψη δεν την είδε εκεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι είναι εμφανές πως ο Ε/κ ηγέτης συζήτησε αυτό το θέμα με το Εθνικό Συμβούλιο ή έκανε πίσω μετά από δεύτερες σκέψεις σχετικά με το απορριπτικό μέτωπο που κάνει πολλή σαματά, όπως είπε.

Αυτό, ανέφερε, το είπε ξεκάθαρα και στην (τριμερή) συνάντηση επικαλούμενος την παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε όταν οι δυο τους κατέληξαν σε αυτή την αντίληψη στην Κύπρο. Ο ίδιος, είπε ο κ. Ακιντζί, δεν χρησιμοποίησε τη λέξη εξαπάτηση, ωστόσο δεν είναι και ικανοποιημένος για το “βήμα πίσω που έγινε σε αυτό το θέμα”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι όντως δεν μπόρεσαν να συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά είχαν συναντηθεί προηγουμένως δύο φορές. Εάν υπήρχε μια δύσκολη κατάσταση θα τα λέγαμε, πρόσθεσε αναφέροντας ότι είχε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και τον κ. Σινιρλίογλου ο οποίος τους ενημέρωσε λεπτομερώς.

“Λιμάνι καταφυγής η Τουρκία”

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του σε “λιμάνι καταφυγής” για την Τουρκία, που προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι την χρησιμοποίησε σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων θεωρώντας ότι αντικατοπτρίζει τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Τ/κ. “Απορρίπτω τα περί ένδειξης αδυναμίας, ανικανότητας, του καημένου”. Ήταν και ως απάντηση στην πρόταση για διεθνή δύναμη στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε, ότι για πρώτη φορά τουρκική και τ/κ πλευρά δεν λένε ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις δεν αλλάζουν, αλλά μιλούν για μια φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψην τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς εάν έχει οδικό χάρτη για το τί θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του 2016, ο κ. Ακιντζί αφού επανέλαβε ότι δεν βρήκε θετικό το ότι έγινε βήμα πίσω σε σχέση με το τί συμφώνησαν στην Κύπρο με το τί μεταφέρθηκε στον ΓΓ, είπε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες είναι πολύ σημαντικοί και θα δείξουν την ειλικρίνεια ή μη των πλευρών για λύση, ευχόμενος να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου.


ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε διαβήματα τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Νεκρής Ζώνης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής σε τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στον ρόλο της Λευκωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως είναι ανθρωπιστικός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top