Το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας έχει γέμισε ασφυκτικά από κόσμο με την παράσταση να ξεκινά δέκα λεπτά αργότερα.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής από το μικρόφωνο καλεί το κοινό να προχωρήσει. “Η προσέλευσή σας είναι άνευ προηγουμένου” αναφέρει στον κόσμο που προσπαθεί να βρει ένα μικρό μέρος να καθήσει. Το θέατρο χωρεί 4.000 άτομα. Είκοσι τέσσερα λεωφορεία από όλες τις πόλεις και εκατοντάδες άλλοι ήρθαν στην αρχαία Σαλαμίνα με τα ιδιωτικά τους οχήματα για να δουν την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή. Μεταξύ τους δεκάδες Τουρκοκύπριοι, ξένοι και επικεφαλής ή μέλη διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο.
Λίγο μετά τις 21.00 η Αντιγόνη εμφανίζεται στη σκηνή και ανεβαίνει σε μια ξύλινη εξέδρα, κάνει κούνια που είναι κρεμασμένη από μια ξύλινη δοκό και με την αδερφή της, Ισμήνη, θα ξετυλίξουν την ιστορία μιας από τις πιο σημαντικές και γνωστές τραγωδίες. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ένας θεατρικός οργανισμός από την Ελλάδα ανεβάζει τραγωδία στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σας καλωσορίζει στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, ανέφερε ο Γιάννης Τουμαζής, λέγοντας ότι θα ακούσουν το λόγο του μεγάλου τραγικού ποιητή Σοφοκλή στην “Αντιγόνη”, ερμηνευμένο από τον εκλεκτό θίασο των τριών κρατικών θεάτρων του ελλαδικού χώρου.
Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, αυτούς που αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό, τους εθελοντές ειρήνης και “τους όμορφους ανθρώπους της Αμμοχώστου”, καλωσόρισε στο δικό του λόγο και ο επικεφαλής του συνδέσμου για την εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου (MASDER), Σερντάρ Ατάι.
Η παραγωγή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, αποτελεί σύμπραξη του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και η πραγματοποίηση της παράστασης αποτελεί, όπως και πέρσι με τον “Ιππόλυτο”, προϊόν συνεργασίας της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό , με τον ΘΟΚ και το Σύνδεσμο MASDER. Η παράσταση έχει ήδη ανέβει σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο και θα ολοκληρωθεί με τη Λάρνακα αύριο, 30 Σεπτεμβρίου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τουμαζής μίλησε για ιστορική στιγμή τόσο για το κυπριακό θέατρο όσο και γενικότερα για την Κύπρο. Ε/κ και Τ/κ παρακολουθούν μαζί στο ελληνικό θέατρο της Σαλαμίνας την τραγωδία του Σοφοκλή που μεταφέρει το μήνυμα ότι “η αγάπη υπερισχύει. Οι νόμοι οι πανανθρώπινοι, οι οικουμενικοί, των Θεών και των ανθρώπων, υπερισχύουν της όποιας δομής, της όποιας εξουσίας”.
Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί με κάποιο τρόπο το ανέβασμα θεατρικών παραγωγών στη Σαλαμίνα ακολουθώντας τον “Ιππόλυτο” και την “Αντιγόνη”, ο κ. Τουμαζής απάντησε ότι ευελπιστεί πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. “Αυτές οι προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, για να φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, είναι στο πλαίσιο της επανένωσης της πατρίδας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πολλές τέτοιες παραστάσεις με αυτόν τον τρόπο. Ευελπιστώ ότι θα ζούμε όλοι πλέον σε μια ενωμένη Κύπρο”.
Σε παρατήρηση ότι ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την παράσταση στο συγκεκριμένο θέατρο και ερωτηθείς πώς ένιωσαν οι Έλληνες ηθοποιοί όταν πήγαν στη Σαλαμίνα, ο Πρόεδρος του ΘΟΚ ανέφερε ότι “όλοι μας σε αυτό το αρχαίο θέατρο δεν μπορεί παρά να νιώσει δέος. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Κύπρου, ίσως το σημαντικότερο, μια από τις κοιτίδες του πολιτισμού μας”. Η παρουσία, η ενέργεια και ο παλμός του κόσμου μεταφέρεται και στους ηθοποιούς, πρόσθεσε. Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της παράστασης, την Τεχνική Επιτροπή για τον πολιτισμό, τον MASDER και ιδιαίτερα τον Σερντάρ Ατάι.
Η Αμμόχωστος είναι ένα πουλί που το φτερό του έχει σπάσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατάι, προσθέτοντας ότι λόγω του τρόπου με τον οποίο τα Βαρώσια κατακτήθηκαν δεν μπορούν οι κάτοικοι της σημερινής Αμμοχώστου να αναπτύξουν την πόλη τουριστικά, να εκμεταλλευτούν τις παραλίες, αφού έχει στρατό και υπάρχει ανεργία και κακή οικονομική κατάσταση στο εμπόριο. “Και εμείς είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης,” ανέφερε επισημαίνοντας τη βούληση των κατοίκων της Αμμοχώστου για λύση του Κυπριακού. Ευτυχώς το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Δερύνεια, μας είπε. Η ατμόσφαιρα στον “Ιππόλυτο” πέρυσι ήταν υπέροχη και εκείνη η ενέργεια μας ώθησε φέτος να κάνουμε επίσης κάτι μαζί, ανέφερε, λέγοντας ότι ένας από τους κύριους στόχους του MASDER είναι να φέρει στο προσκήνιο την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά ενώ σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να μπορεί να φέρει σε επικοινωνία τις δύο κοινότητες.
Ο Σερντάρ Ατάι είπε ότι ο πολιτισμός είναι ένας πολύ σημαντικός βασικός φορέας και ένας τομέας, μαζί με το περιβάλλον, που αποτελούν περιοχές κοινής δράσης Ε/κ και Τ/κ. Τα κοινά προβλήματα σε αυτούς τους τομείς μας επισημαίνουν ότι έχουμε και κοινή ευθύνη να τα λύσουμε, πρόσθεσε. Ο Σύνδεσμος, σημείωσε, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για κοινές δραστηριότητες με τους Ε/κ ενώ τους επόμενους λίγους μήνες, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται, “μπορούμε να πάμε σε ένα δημοψήφισμα”, ευχόμενος σύντομα να υπάρχει μια συμφωνία.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις