Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της Παλαιστίνης Riad Malki πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών, σύμφωνα με το οποίο, οι τρεις Υπουργοί επιβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα που θα επανενώνει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επεσήμαναν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης και πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Οι τρεις Υπουργοί προέβησαν σε ευρεία συζήτηση σχετικά με θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και το Κυπριακό πρόβλημα.
Συζήτησαν επίσης για τομείς για μελλοντική τριμερή συνεργασία, υπογράμμισαν τις ισχυρές ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων στο πλαίσιο των διμερών και πολυμερών πλαισίων συνεργασίας.
Επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών, πολιτικών και περιεκτικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και για κοινή συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών από μετριοπαθείς παράγοντες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της υποκίνησης βία, την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ευημερίας.
Εξέφρασαν τη θέση για εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της Μαδρίτης συμπεριλαμβανομένης της αρχής “γη έναντι ειρήνης” και της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.
Εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μια λύση δύο κρατών με βάση τις γραμμές των συνόρων της 4 Ιουνίου 1967 που να οδηγεί σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του που να συνυπάρχει πλάι-πλάι με το Ισραήλ και τους άλλους γείτονές του με ειρήνη και ασφάλεια.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς δεσμούς, στις κοινές αξίες και τις κοινές ανησυχίες ανάμεσα στις τρεις πλευρές.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα έγινε η έναρξη της τριμερούς συνεργασίας Παλαιστίνης, Ελλάδας, Κύπρου”.
“Είναι ένα είδος οργάνωσης (μιας) συνεργασίας που περιλαμβάνει πολιτικά θέματα, που φέρνει μαζί τρεις χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αρχές όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών και που ταυτόχρονα θέτει μια θετική ατζέντα όσον αφορά συνεργασίες στον τουρισμό, την οικονομία, το περιβάλλον, θέματα για τα οποία πρέπει να αρχίσουμε να κτίζουμε”.
Ταυτόχρονα, είπε, “θα γίνει τριμερής συνάντηση με την Αίγυπτο εδώ, στην Νέα Υόρκη, ενώ στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει τριμερής συνάντηση κορυφής στο Κάιρο. Τον Δεκέμβριο θα γίνει τριμερής συνάντηση κορυφής με το Ισραήλ και αναμένεται κοινή επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, και πιθανόν και άλλων, στον Λίβανο».
Από πλευράς του, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «σήμερα ξεκινήσαμε μια μεγάλη συνεργασία, την τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην Παλαιστίνη, την Κύπρο και την Ελλάδα. Συζητήσαμε για τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις πλευρές σε θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος και αποφασίσαμε να υπάρξει συνάντηση των Πολιτικών μας Διευθυντών για να προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση των Υπουργών τον Ιανουάριο του 2017. Τα θέματα της συνάντησής μας θα είναι η γεωστρατηγική κατάσταση στην περιοχή και η διαμόρφωση δομών ασφάλειας και σταθερότητας και η συνεργασία σε σειρά τομέων, από την εκπαίδευση και τον τουρισμό μέχρι τη δημιουργία οικονομικών συνεργασιών προς όφελος των λαών μας”.
“Συζητήσαμε, επίσης, για την ανάγκη να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική όσον αφορά στην εν γένει εφαρμογή των διεθνών νόμων και διεθνών κανόνων, στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική και των τριών πλευρών».
Ερωτηθείς πώς βλέπει αυτή την πρωτοβουλία η παλαιστινιακή πλευρά, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είναι πάρα πολύ ευχαριστημένη, διότι είναι μια πρωτοβουλία που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά διμερή φόρα που συνήθως έχει και εισέρχεται σε αυτά τα τριμερή με τις θετικές επιπτώσεις που υπάρχουν για την κάθε χώρα που συμμετέχει».
Κληθείς να πει κατά πόσο έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από πλευράς Ισραήλ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν ρωτήθηκε (το Ισραήλ) και δεν ρωτάμε τρίτους, όπως δεν ρωτήσαμε και τρίτους όταν κάναμε την τριμερή με το Ισραήλ”.
“Γενικά ο κανόνας είναι –και το δηλώνουμε ξανά- ότι αυτές οι τριμερείς δεν στρέφονται σε βάρος κανενός, έχουν μια θετική και όχι αρνητική ατζέντα, μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής συνεργασίας των τριών πλευρών», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις