Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν σε καταγγελίες για αποφυλάκιση μεγαλεμπόρων ναρκωτικών, μετά από την ένταξή τους στη θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης «Αγία Σκέπη», το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, διευκρινίζει πως «κανείς δεν έχει αποφυλακιστεί είτε χρήστης είτε έμπορος ναρκωτικών»
«Επισημαίνεται ότι κανείς δεν έχει αποφυλακιστεί είτε χρήστης είτε έμπορος ναρκωτικών με τη δικαιολογία ότι έχει συμπληρώσει επιτυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, συνεπώς οι αναφορές για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών μέσω Αγ. Σκέπης όχι μόνο στρέφονται εναντίον του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και εναντίον της θεραπευτικής κοινότητας της Αγ. Σκέπης, η οποία για χρόνια τώρα επιτελεί σημαντικό θεραπευτικό έργο σε ουσιοεξαρτώμενα πρόσωπα.
Η εφαρμογή του προγράμματος για τους φυλακισμένους της θεραπευτικής κοινότητας απεξάρτησης «Αγία Σκέπη» αποφασίστηκε το 2013 από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε συνεννόηση με την Αγία Σκέπη. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και το Τμήμα Φυλακών δεν είχαν καμιά εμπλοκή στην εν λόγω απόφαση.
Ο Ιωνάς Νικολάου αναφέρει πως «όσον αφορά στους ισχυρισμούς ότι κάποιοι αποφυλακίζονται με το δικαιολογητικό ότι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας, έστω και εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο χρόνος έκτισης της ποινής τους, απάντηση έχει δοθεί από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.»
Σε απάντηση στους ισχυρισμούς ότι φυλακισμένοι εντάσσονται στο πρόγραμμα για απαλλαγή από την ποινή τους επισημαίνονται οι περιπτώσεις δύο ατόμων ο ένας εκ των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει τον χρόνο της ποινής που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο και θα είχε αποφυλακισθεί, και ο δεύτερος έχει ως ημερομηνία αποφυλάκισης τον Οκτώβρη του 2016, οι οποίοι συνεχίζουν να παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης της Αγ. Σκέπης και μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία αποφυλάκισης τους. Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνεται ότι κανένας φυλακισμένος δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το πρόγραμμα.
Όσον αφορά στους ισχυρισμούς ότι στο πρόγραμμα θεραπείας εντάχθηκαν πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για εμπορία ναρκωτικών, επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται ουσιοεξαρτώμενα άτομα που εκτίουν ποινή φυλάκισης μετά που αξιολογούνται από ειδικούς της Αγ. Σκέπης και αφού κρίνονται ικανοί να συμμετέχουν και να εκπληρώσουν το πρόγραμμα καθότι με την αποφυλάκισή τους, αφού συμπληρώσουν την επιβληθείσα ποινή, θα ενταχθούν στην κοινωνία απεξαρτημένοι από τη χρήση ναρκωτικών. Συνεπώς, είτε καταδικάστηκαν για χρήση είτε για εμπορία ναρκωτικών, σημασία έχει ότι οποιοσδήποτε απ’ αυτούς, όταν θα ενταχθεί στην κοινωνία, θα είναι απεξαρτημένος από τις ουσιοεξαρτήσεις, ώστε να μην συνεχίσει τη χρήση ή την εμπορία των ναρκωτικών.
Αναφορικά με τη νομοθεσία για τη μεταχείριση χρηστών μετά από διάταγμα δικαστηρίου διευκρινίζεται ότι αυτή δεν εφαρμόζεται σε ουσιοεξαρτώμενους, οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης στις φυλακές. Γι’ αυτούς εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποφασίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα πολύ πριν τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2016. Το αν κάποιο άτομο είναι ουσιοεξαρτώμενο και αν αυτό θα τύχει μεταχείρισης σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας όπως είναι η ένταξη σε πρόγραμμα χωρίς να του επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή ή αναστολή της επιβολής ποινής μέχρι να συμπληρώσει επιτυχώς συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας, κρίνεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και λαμβάνεται υπόψη πριν από την επιβολή της όποιας ποινής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης για τους φυλακισμένους εφαρμοζόταν πολύ πριν ψηφιστεί ο Νόμος για τους ουσιοεξαρτώμενους. Επίσης, η εφαρμογή προγραμμάτων απεξάρτησης και θεραπείας των φυλακισμένων αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά το 2015, στην οποία συμμετέχουν τα αρμόδια Υπουργεία (Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας), και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο.
Τέλος, ο ισχυρισμός της Βουλευτού του ΑΚΕΛ κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου ότι υπήρξε δική της παρέμβαση για τη σύλληψη ενός από τους φυλακισμένους που τερμάτισε το πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης, δεν ευσταθεί.
Κατά τη συγκεκριμένη περίπτωση - όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση όταν τερματίζεται η συνεργασία του ατόμου με το πρόγραμμα - η Αγία Σκέπη, από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τόσο τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και την Αστυνομία. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία αμέσως μετά από τη σχετική ενημέρωση εφάρμοσε τον μηχανισμό και ενήργησε για την ανεύρεση και σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου, με σκοπό να οδηγηθεί στη Φυλακή. Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι υπήρξε αδράνεια από πλευράς των διωκτικών Αρχών και ενήργησαν μόνο μετά από τις δικές της ενέργειες είναι ανεδαφικός και παραπλανητικός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις