ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μογκερίνι: «Η λύση του Κυπριακού είναι κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας - Εμείς βλέπουμε κάτι παραπάνω από ένα παράθυρο ελπίδας»

Μογκερίνι: «Η λύση του Κυπριακού είναι κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας  -  Εμείς βλέπουμε κάτι παραπάνω από ένα παράθυρο ελπίδας»

Προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας είναι η επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία συμμετέχει στη συνάντηση Πολιτικός Διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, προσθέτοντας ότι “βλέπουν κάτι παραπάνω από ένα παράθυρο ελπίδας στο Κυπριακό.”

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Τζοχάνες Χαν εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το Κυπριακό και διαφώνησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε αδυναμία της ΕΕ το γεγονός ότι δεν κατάφερε να παρεμποδίσει το μπλοκάρισμα κεφαλαίων της Τουρκίας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ όσο και ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ ανέφεραν ότι τα κεφάλαια 23 και 24 δεν έχουν σχέση με την Κύπρο και ζήτησαν το άνοιγμά τους.

Η κ. Μογκερίνι ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού τους επόμενους μήνες είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας. Σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και πως η ΕΕ και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα και αρχές και επιθυμούν λύση του Κυπριακού. “Και οι δύο πλευρές μπορούν να συμβάλουν. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει. Εμείς βλέπουμε κάτι παραπάνω από ένα παράθυρο ελπίδας”, σημείωσε.

Η αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε πολύ θετική τη συνάντηση στην Άγκυρα και είπε ότι συνεχίζουν τις εργασίες για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Για το Κουρδικό, απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία. “Λαμβάνονται σημαντικά μέτρα εναντίον του ΡΚΚ. Πρέπει να σταματήσουν όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις και να σταματήσει η βία, να εγκαταλείψουν τα όπλα και να ξεκινήσει μια δημοκρατική διαδικασία επίλυσης”, είπε η αξιωματούχος της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι καταδίκασαν έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. “Αυτός ο πολιτικός διάλογος σε ανώτατο επίπεδο είναι πολύ σημαντικός. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις σε όλα τα θέματα. Εμείς καταδικάσαμε την απόπειρα έντονα από τα πρώτα λεπτά. Επειδή για μας το πιο σημαντικό είναι η μη αποδοχή της στρατιωτικής παρέμβασης. Υπάρχουν πολλά που θα κάνουμε στις διμερείς μας σχέσεις. Οι εργασίες μας θα συνεχιστούν σε όλα τα πεδία. Υπάρχουν μια σειρά θέματα για τα οποία αποφασίσαμε να συνεργαστούμε”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Χαν εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί το Κυπριακό και να ανοίξει ο δρόμος για τις σχέσεις της Τουρκίας-ΕΕ. “Εμείς κάναμε τις προετοιμασίες μας για τα κεφάλαια 23 και 24”, είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Κομισιόν και μετά θα λάβουν ομόφωνη απόφαση τα κράτη μέλη. “Αυτή δεν είναι αδυναμία της ΕΕ, δεν συμφωνώ με τον κ. Τσαβούσογλου. Αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού και πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που πέτυχε η ΕΕ”, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Τζοχάνες Χαν είπε ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί το θέμα της βίζας ωστόσο η χρονική στιγμή θα εξαρτηθεί από την Άγκυρα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δώσουν άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία. “Η απόπειρα πραξικοπήματος για μας ήταν σοκ. Η Τουρκία επειδή είναι υποψήφια χώρα μέλος της ΕΕ ασφαλώς και εκφράζουμε κάποιες επικρίσεις. Αυτό που προσπαθήσαμε είναι να φέρουμε την Τουρκία σε σημείο που να μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Να αναπτύξουμε κοινή συνεργασία”, είπε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα με το Κυπριακό για το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων. “Υπάρχει όμως μια ντε φάκτο κατάσταση. Είναι αδυναμία και το να μην μπορεί να εμποδιστεί το μπλοκάρισμα των κεφαλαίων μιας χώρας”, ανέφερε. Για την απελευθέρωση της βίζας, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα οδικό χάρτη και αυτά να εφαρμοστούν το συντομότερο. “Αυτή τη στιγμή συμφωνήσαμε πώς θα εφαρμόσουμε τα τέσσερα από τα πέντε κριτήρια. Για το θέμα της τρομοκρατίας υποβάλαμε εναλλακτικές προτάσεις. Άρχισε να υπάρχει μια συναντίληψη σε αυτό το θέμα. Εφαρμόζουμε τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η διαδικασία σχετικά με τα χρήματα που έχει δώσει η ΕΕ για τους Σύρους που ζουν στην Τουρκία πρέπει να επιταχυνθεί και να μην προσκρούει στη γραφειοκρατία. “Πρέπει όλοι να δουν με καθαρό τρόπο πού πάνε τα λεφτά. Σε καταστάσεις έκτακτες πρέπει να κάνουμε πρακτικά βήματα. Πιστεύω ότι σε αυτό είμαστε ομόφωνοι. Πρέπει να προσφέρουμε περισσότερη βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες”, τόνισε.

Συζήτησαν είπε και το Συριακό. “Τι Συρία θέλουμε, τί λύση θέλουμε; Θέλουμε μια πολιτική λύση, τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, την ακεραιότητα της Συρίας, νέα διαδικασία. Η Τουρκία συμβάλλει στη διαδικασία για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και θα συνεχίσει να συμβάλλει”, είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στη συνάντηση συζήτησαν για την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO), προσθέτοντας ότι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα βήματα που έκαναν την περίοδο αυτή. Όπως είπε, η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα με 12-13 τρομοκρατικές οργανώσεις. Ειδικά για το ΡΚΚ, είπε ότι δεν θα πρέπει να τους επιτρέπουν να κάνουν προπαγάνδα στις πόλεις της ΕΕ. “Όπως δεν επιτρέπεται στο Ισλαμικό Κράτος, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται ούτε στο ΡΚΚ”, είπε.

Ο Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ είπε από την πλευρά του ότι τα κεφάλαια 23 και 24 δεν έχουν σχέση με την Κύπρο. “Εμείς εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και λέμε ας ανοίξουμε τα κεφάλαια και ας συζητήσουμε. Ωστόσο αν συνεχιστούν οι επικρίσεις χωρίς να ανοίξουν τα κεφάλαια σημαίνει ότι αυτό χρησιμοποιείται ως ένα μέσο εναντίον της Τουρκίας. Το μπλοκάρισμα της Τουρκίας από τη νότια Κύπρο αποκαλύπτει και την κατάσταση της ΕΕ. Ενώ εμείς διεξάγαμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, πολλές χώρες βγήκαν και ζητούσαν να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αυτή είναι μια προσέγγιση ισλαμοφοβίας”, ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι τα τελευταία κεφάλαια που άνοιξαν είναι το 17 και 33 και πως αναμένουν την επόμενη περίοδο να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 τα οποία αφορούν την ελευθερία του Τύπου, τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. “Γι` αυτά τα θέματα υπάρχουν πολλές επικρίσεις. Εάν αυτές οι επικρίσεις έχουν στόχο τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε παρακαλώ ας τα ανοίξουμε”, είπε.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top