Στα «σκαριά» είναι η δημιουργία ενός «ΔΝΤ» της ευρωζώνης, προκειμένου αυτή να προστατευθεί από τα χρηματοπιστωτικά σοκ, σύμφωνα με το Reuters.
Το σχέδιο αυτό θα τεθεί προς συζήτηση, στη συνεδρίαση που θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται σημείωμα της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ, για τις συναντήσεις που θα γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Μπρατισλάβα.
Οπως επισημαίνεται σε αυτό το σημείωμα, ένα δημοσιονομικό ταμείο της ευρωζώνης θα κάλυπτε τα δύο χαρακτηριστικά τα οποία στερείται σήμερα η ευρωζώνη και θα έπρεπε να διαθέτει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση.
Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι μία ασφαλιστική λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να μετακινήσει χρήματα από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες της ΕΕ. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι μία σταθεροποιητική λειτουργία που θα απορροφούσε τα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της ευρωζώνης.
«Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα… μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας.
Από το 2012
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο. Το Reuters υπενθυμίζει ότι η ιδέα δημιουργίας ενός Ταμείου της ευρωζώνης αιωρείται από την κρίση του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Αυτό θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή τα χρήματα του Ταμείου θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, αναφέρει το σημείωμα της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ.
Η πρόσβαση στο ταμείο θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημειώνεται.
Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορούσε να αποτρέψει τη δημιουργία πανικού στις αγορές και το φαινόμενο ντόμινο σε περιόδους κρίσης. Ομως, σύμφωνα με το έγγραφο, πρέπει να αποφευχθεί να αποτελεί μία συγκαλυμμένη μορφή μόνιμων μεταβιβάσεων από ένα μέρος της Ενωσης σε άλλο. Θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτόματα, για να αποφευχθούν μακρές πολιτικές συζητήσεις που θα υπονόμευαν την αποτελεσματικότητά του. Οι κανόνες για την ενεργοποίησή του, για το πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν, για ποιο σκοπό και πώς θα αποπληρωθούν, πρέπει να είναι γνωστοί εκ των προτέρων, σημειώνεται.
Ακόμη, αναφέρει το έγγραφο που δημοσιοποίησε το Reuters, το Ταμείο θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την ασφάλιση της ανεργίας, συμπληρώνοντας εθνικά προγράμματα για την αντιμετώπισή της. Οι χώρες που έχουν πλεονάσματα σε καλές οικονομικά εποχές θα μπορούσαν να δαπανήσουν τα χρήματα για να βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλειμμάτων χωρών που βρίσκονται σε ύφεση.
Η χρηματοδότηση του ταμείου θα μπορούσε να προέρχεται από ετήσιες εισφορές. Οι πληρωμές μπορεί να συνδέονται με το παραγωγικό κενό ή το επίπεδο της ανεργίας. Μία άλλη επιλογή θα ήταν ένα επενδυτικό ταμείο που θα χρηματοδοτούσε μεγάλα πανευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών, αντίστοιχα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις που λειτουργεί σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις