ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούπα άπαννη» ο Ορφανίδης! Φταίνε όλοι εκτός από αυτόν – Που έριξε τις ευθύνες – Τι είπε για «κούρεμα», Χριστόφια, Αναστασιάδη και Βγενόπουλο

«Κούπα άπαννη» ο Ορφανίδης! Φταίνε όλοι εκτός από αυτόν – Που έριξε τις ευθύνες – Τι είπε για «κούρεμα», Χριστόφια, Αναστασιάδη και Βγενόπουλο

Η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, η οποία άρχισε στις 0900 ολοκληρώθηκε στις 1800. Λαλίστατος ο Αθανάσιος Ορφανίδης, 3 χρόνια μετά την οικονομική καταστροφή της Κύπρου έδωσε τις δικές του εξηγήσεις ενώπιον των Βουλευτών.

«Δεν έφερα εγώ τον κ. Βγενόπουλο στην Κύπρο. Τον κ. Βγενόπουλο τον έδιωξα όταν μπορούσα», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήματα Βουλευτών αναφέρθηκε και σε σειρά από πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν προς το πρόσωπό του όταν ο ίδιος το 2009 απέρριψε αίτηση αύξησης της συμμετοχής της MIG στη Μαρφίν Λαϊκή.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της απόρριψης αύξησης της συμμετοχής της MIG στην Μαρφίν Λαϊκή, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η απόφαση πάρθηκε μια Παρασκευή στα μέσα Φεβρουαρίου 2009 και ότι ο ίδιος σύμφωνα με την πρακτική τηλεφώνησε στον κ. Βγενόπουλο γιατί θα ήταν καλύτερο ο τελευταίος να αποσύρει την αίτηση παρά να απορριφθεί. Ο ίδιος, είπε ο κ. Ορφανίδης, διαμαρτυρήθηκε έντονα αλλά έκανε μια προσπάθεια πρώτα να χρησιμοποιήσει κάποια επιρροή για ν` αλλάξει την απόφαση.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Ορφανίδη του έκανε μεγάλη εντύπωση λίγες μόνο ώρες μετά που είχε αυτή την συνομιλία με τον κ. Βγενόπουλο και ενώ μόλις 4 άτομα εντός Κεντρικής γνώριζαν για την απόφαση, είχε συνάντηση με ένα από τα νεοδιορισθέντα τότε μέλη του ΔΣ της Κεντρικής, τον Πάμπο Παπαγεωργίου ο οποίος «μου έκανε σφοδρή παρατήρηση».

Τη Δευτέρα το πρωί, πρόσθεσε, δέχθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη τηλεφώνημα, ο οποίος τον ρώτησε αν «αν μπορούμε να επανεξετάσουμε». Του έδωσα εξηγήσεις, του είπα ότι είναι θέμα εποπτείας και θεώρησα ότι το θέμα θα είχε λήξει, ανέφερε ο κ. Ορφανίδης.

Με μεγάλη μου έκπληξη, συνέχισε, μου διαμηνύθηκε ότι ήθελε να μου μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τότε βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, για να ζητήσει και εκείνος εξηγήσεις σχετικά με το αίτημα του κ. Βγενόπουλου. Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι ξεκαθάρισε τα ίδια ακόμα και στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε επίσης και σε προσπάθεια από τρία νέα μέλη του ΔΣ τον επόμενο μήνα, Μάρτιο του 2009 να τεθεί θέμα για τις εξουσίες του Διοικητή σε τόσο σημαντικές αποφάσεις.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φαίνεται να έπεσε σε μια παγίδα

Ο κ. Ορφανίδης τοποθετήθηκε εκ νέου στο κατά πόσο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το κούρεμα του Μαρτίου 2013.

Ανέφερα ήδη τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας που οδήγησαν στα φουσκωμένα νούμερα της Pimco, είπε. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Κυβέρνηση αμφισβητούσε άμεσα την έκθεση της Pimco.

Το λάθος της Κυβέρνησης είναι ότι φαίνεται να βασίστηκε στις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι τραγικό διότι ήταν ήδη γνωστό πριν τις αρχές του Μάρτη ότι η Κεντρική είχε δώσει οδηγίες στην Pimco για να φουσκώσει τα νούμερα.
Δυστυχώς, όπως είπε, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με Υπουργό τότε τον Μιχάλη Σαρρή, δεν ξέρω πως να το πω, «φαίνεται να έπεσε σε μια παγίδα».

Παράλληλα, έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εταιρείας Alvarez & Marsal και εισηγήθηκε ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί ο ρόλος της στην πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Δεν είχε λόγο η Κεντρική στη μετατροπή από θυγατρική σε υποκατάστημα

Ανέφερε ακόμη ότι για τη μετατροπή θυγατρικής τράπεζας σε υποκατάστημα, η Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία δεν έχει λόγο και ότι απλώς έτυχε ενημέρωσης, αφού έγινε η μετατροπή δια μέσω αιτήματος στο Έφορο Εταιρειών και εξασφάλιση διατάγματος δικαστηρίου.

Είναι ένα κενό, σύμφωνα με τον ίδιο, που υπάρχει στην κυπριακή και όχι μόνο νομοθεσία, το οποίο πρέπει να διορθωθεί.

Την ίδια ώρα είπε για την αγορά ελληνικών ομολόγων ότι και πάλι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν λόγο και δεν μπορούν να επέμβουν στην αγορά κρατικών ομολόγων και ότι είναι μια εξαίρεση που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θετική ήταν η εισήγηση για την Uniastrum

Για την αγορά της Uniastrum ανέφερε ότι η τελική εισήγηση που ήρθε ενώπιον του τότε ήταν θετική με την οποία και συμφώνησε, αφού οι προοπτικές της Ρωσίας την εποχή εκείνη αλλά και οι σχέσεις της με την ΕΕ ήταν βελτιωμένες, ενώ αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι τον τότε καιρό είχαν γίνει πολλές εξαγορές τραπεζών σε Ουκρανία και Ρωσία ακόμη και από αυστριακές τράπεζες.

Κάλεσε την Επιτροπή να ζητήσει τον σχετικό φάκελο από την Κεντρική Τράπεζα για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.

Την ίδια ώρα απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών του ΑΚΕΛ αναγνώρισε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία από πλευράς του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη, παρουσία και του τότε Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, οι οποίοι του ζήτησαν να μην εγκρίνει την αγορά, αλλά ανέφερε ότι ο ίδιος τους ζήτησε να του παραθέσουν συγκεκριμένους λόγους για ποιο λόγο να μην το πράξει.

Ο κ. Ορφανίδης απέρριψε θέσεις που εκφράστηκαν ότι ο ίδιος κατά τη θητεία του επέτρεψε την αλόγιστη επέκταση του τραπεζικού τομέα και έδωσε στοιχεία για τις τραπεζικές εργασίες τον Ιούνιο 2007 λίγες εβδομάδες που ανέλαβε (συνολικές τραπεζικές εργασίες 646% του ΑΕΠ) και τον Ιούνιο του 2012 (συνολικές τραπεζικές εργασίες 669% του ΑΕΠ).

Φερέγγυα η Λαϊκή πριν την αναχώρησή του, ασφαλιστικές δικλείδες για ELA

Επέμενε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η Λαϊκή ήταν φερέγγυα για το ELA (έκτακτη παροχή ρευστότητας) που λάμβανε και εξήγησε ότι είχαν τεθεί ασφαλιστικές δικλείδες και ότι γίνονταν αναλύσεις από δύο διαφορετικά τμήματα κάθε δύο εβδομάδες για το κατά πόσο ήταν φερέγγυα η τράπεζα και κατά πόσο υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις για λήψη του, αφού η Κεντρική θα ήταν υπόλογη αν δημιουργείτο πρόβλημα.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση, η οποία βασίζεται σε συνοπτικά πρακτικά συνάντησης της ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2013, ότι παράνομα δινόταν ELA στη Λαϊκή τουλάχιστον εκείνη την περίοδο.

Έγινε έρευνα για τα αξιόγραφα

Σε ό,τι αφορά στο κατά πόσο η Κεντρική διερεύνησε παράπονα για τα αξιόγραφα ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής είπε ότι τον Νοέμβριο του 2010 συζητήθηκε το θέμα σε συνάντηση των εποπτικών αρχών στη βάση όχι συγκεκριμένων παραπόνων που υποβλήθηκαν αλλά φημολογίας. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι τον Ιανουάριο του 2011 εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος υπενθυμίζοντας τους κανονισμούς στις τράπεζες, ενώ μέχρι τις 17 Ιουνίου είχε γίνει περαιτέρω έρευνα αφού κατά τον ίδιο υπάρχει ρητή ενημέρωση σε σχετικά πρακτικά ότι από ενημέρωση που έγινε από τον αρμόδιο λειτουργό Μιχάλη Στυλιανού δεν προέκυψε κάτι το ανησυχητικό, καθώς και ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν υποβάλλονταν συγκεκριμένα παράπονα.

«Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι δεν έγινε έλεγχος από την Κεντρική Τράπεζα», σημείωσε. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι όπως έχει πληροφορηθεί ο ίδιος λειτουργός αργότερα έβγαλε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Διερωτώμαι αν μου έδωσε λανθασμένη πληροφόρηση, είπε, προσθέτοντας ότι ξέροντας το τι ακολούθησε δεν αποκλείω κανένα κίνητρο. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Απέρριψε αναφορά ότι ο ίδιος αρνήθηκε να υπάρχουν ανεξάρτητα μέλη στα ΔΣ των τραπεζών, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, αντίθετα, η Κεντρική πρωτοστατούσε στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο κ. Ορφανίδης αναγνώρισε ωστόσο ότι πάντα υπάρχουν προβλήματα, προσθέτοντας ότι σε ελέγχους βρίσκαμε και λάθη στην εφαρμογή και παραλείψεις και παραβιάσεις. Επιβάλλαμε κυρώσεις κρίναμε και άτομα μη ικανά σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι όλα αυτά γίνονταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί αυτή είναι η ορθή τραπεζική πρακτική.

Δεν υπήρχε χαλαρή εποπτεία

Η καταστροφή που βιώνουμε, είπε, λανθασμένα λέγεται ότι οφείλεται σε χαλαρή εποπτεία, εκφράζοντας τη θέση ότι το πλαίσιο μας ήταν σχετικά ισχυρό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η μία αδυναμία, σύμφωνα με τον ίδιο, που υπήρχε διαχρονικά ήταν σχετικά με τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα τα οποία δεν ήταν υπό τον έλεγχο της Κεντρικής. Όταν με την είσοδο της Κύπρου στο ευρώ δόθηκε πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούσαν τα ΣΠΙ ο ίδιος όπως είπε, τρόμαξε, προσθέτοντας ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε βελτιώσεις αλλά δεν έγιναν αρκετά γρήγορα.

Σε ερωτήσεις για τη διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ τραπεζών αναφέρθηκε στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τορπίλισε τις προσπάθειες Βάσου Σιαρλή

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής αναφέρθηκε και στις έντονες προσπάθειες που έκανε το 2012 ο τότε Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή για να βρει λύσεις.

Εκτίμησε ότι δύο σημαντικά γεγονότα συνέβησαν που είχαν αρνητική για την Κύπρο επίπτωση μετά την αποχώρησή του.

Το πρώτο, ήταν οι εκλογές στην Ελλάδα, με μεγάλη ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού με επιπτώσεις σε ευρωζώνη αλλά και σε Ελλάδα και Κύπρο, τις ακριβείς επιπτώσεις των οποίων για την Κύπρο ο ίδιος δεν μπορεί, όπως είπε, να εκτιμήσει.

Το δεύτερο ήταν ότι απέτυχαν οι προσπάθειες του κ. Σιαρλή αφού κατά την άποψή του, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τορπίλισε παντελώς τις προσπάθειες που έκανε ο Βάσος Σιαρλή, ο οποίος αν τα κατάφερνε δεν θα χρειαζόταν να μπούμε σε μνημόνιο.

Τα στοιχεία στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Ο κ. Ορφανίδης τοποθετήθηκε και στο θέμα της αφαίρεσης των σκληρών δίσκων δύο φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (lap top) που κατείχε ως Διοικητής της Κεντρικής λέγοντας ότι αυτό έγινε λόγω του ότι το τεχνικό τμήμα δεν είχε το απαραίτητο λογισμικό για να σβήσει τα προσωπικά του δεδομένα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Τον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή ο ίδιος τον χρησιμοποιούσε σε επαγγελματικά ταξίδια και δεν υπήρχαν πάνω τους αρχεία της Κεντρικής, αλλά αντίγραφα που, κατά τον ίδιο, δεν χρειάζονταν.

Αναγνώρισε ότι ο ίδιος όταν έφυγε πήρε τον τελευταίο ηλεκτρονικό υπολογιστή μαζί του για λίγες ημέρες για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην προσωπική του ηλεκτρονική διεύθυνση αλλά όταν η νέα διεύθυνση, όπως είπε, ειδοποιήθηκε, ζητήθηκε αμέσως να διακοπεί η παροχή της προσωπικής του αλληλογραφίας με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει προσωπικά του ηλεκτρονικά μηνύματα (email).

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα για καταδίκη του ιδίου για δυσφήμιση κατά του τότε μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Νίκου Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της έφεσης και ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι «καταδικάστηκα ερήμην».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε ο ισχυρισμός ότι μένω στην Κύπρο. Όλοι γνωρίζουμε φυσικά αν μένω ή δεν μένω στην Κύπρο, είπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top