ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα όσα έγιναν στην θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Όλα όσα έγιναν στην θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιο Ορφανίδη να κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για φούσκωμα των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών στα €10 δισ. από το 2012 που εν τέλει οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων το Μάρτιο του 2013.

Την ίδια ώρα, οι Βουλευτές έθεσαν σωρεία ερωτήσεων στον κ. Ορφανίδη, με το ΑΚΕΛ να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, υποβάλλοντας πολλές ερωτήσεις, κατά κύριο λόγο για τις ευθύνες του κ. Ορφανίδη σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την επέκταση των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό και την αγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, το γεγονός ότι επέτρεψε τη μετατροπή της Marfin Egnatia σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, αλλά και την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τη Λαϊκή (ELA).

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε σχετικά με την παροχή ELA στη Λαϊκή ότι όταν ο ίδιος έφυγε από το αξίωμα του Διοικητή ήταν στα €3,8 δισ. και ήταν φερέγγυα. Με τη θέση αυτή διαφώνησε η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία κατέθεσε έγγραφο με στοιχεία για το δανεισμό των τραπεζών. Ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε σε παραδοξότητα αφού στο τέλος του 2012, σύμφωνα με την έκθεση Pimco, η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα αλλά την ίδια ώρα λάμβανε ELA. «Υπάρχει ένα φοβερό θέμα με την παράνομη παροχή ELA», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη σε επιστολή του πρώην Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία όταν ανέλαβε τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με την οποία τα δημόσια οικονομικά δεν ήταν βιώσιμα και ήταν επείγον να ληφθούν μέτρα.

Ο κ. Ορφανίδης επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για την αποδοχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της απόφασης για το ελληνικό PSI αλλά και για την απόφαση αύξησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9%.

Για το ρωσικό δάνειο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επέτρεψε στην Κυβέρνηση να αφήσει την οικονομία να χειροτερέψει σε τόσο μεγάλο βαθμό ώσπου να σκάσει στα χέρια των πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην ΥΠΟΙΚ Κίκης Καζαμίας ζήτησε την άποψή του για το δάνειο και ο ίδιος του είπε ότι θα ήταν καλό να το λάβει η Κυβέρνηση, να μην μπει σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα λάμβανε αν ήταν σε πρόγραμμα.

Είπε επίσης ότι όταν τελείωσε η θητεία του ίδιου στην Κεντρική, ήταν μεν δύσκολα τα πράγματα αλλά κατά τον ίδιο, διαχειρίσιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμα και τις πρώτες ημέρες Μαρτίου 2013. Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέκρυψε πληροφόρηση από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενήργησε, κατά τον ίδιο, με “ύποπτο και ζημιογόνο” τρόπο για τον τόπο.

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μίλησε για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα από πλευράς της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. «Έχει πέσει πολλή προπαγάνδα, ας βγει επιτέλους προς τα έξω η αλήθεια», είπε σε κάποιο σημείο.

Έκανε επίσης λόγο και για καθοδήγηση της Pimco να καταλήξει στα υπερβολικά, κατά τον ίδιο, απαισιόδοξα σενάρια πάνω στα οποία βασίστηκε και η απόφαση για το κούρεμα. Υπάρχουν ευθύνες για τη μελέτη της Pimco, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες.

Ζαχαρίου: Πρόσβαση σε όλους τους πολίτες των στοιχείων που θα δοθούν στην Επιτροπή

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι πρόθεση της Βουλής είναι η διαφάνεια, η καταγραφή των γεγονότων, η επισήμανση των λαθών και των δυσλειτουργιών στο σύστημα, η διόρθωση των προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα και η τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για την κατάντια της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, «αναδεικνύεται μέσα από τις αρχικές τοποθετήσεις του κ. Ορφανίδη ότι το πρόβλημα της οικονομίας της Κύπρου δεν ήταν μόνο πρόβλημα τραπεζών, ήταν απαρχής πρόβλημα δημοσιονομικό». «Βγήκαν από τις αγορές από το Μάιο του 2011 και αν γίνονταν τότε οι σωστές κινήσεις, δεν θα φτάναμε και στην τραπεζική κρίση παρ` όλα τα ολέθρια και τραγικά λάθη που έκαναν οι τραπεζίτες», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την πρόθεση όλα τα στοιχεία που θα δοθούν στην Επιτροπή να τεθούν «στη διάθεση των πάντων και των ανακριτικών Αρχών, αλλά πρωτίστως των πολιτών για να έχουν μια σαφή ενημέρωση για το τι πραγματικά έγινε τότε και ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο σήμερα».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει η Επιτροπή την έκθεση της Black Rock, είπε ότι «ένα από τα γεγονότα τα οποία έχουν κάνει σημαντική εντύπωση είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας Pimco, η οποία παραφούσκωσε το πρόβλημα, ουσιαστικά ήταν σε αντιδιαστολή με την έρευνα της Black Rock. Αν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και η ΕΕ είχαν το Μάρτιο του 2013 την έκθεση της Black Rock αντί της Pimco, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά». «Κάποιοι φέρουν ευθύνες τρομερές με τον τρόπο που έγινε η έρευνα της Pimco, αλλά και για το γεγονός ότι δεν εφοδίασαν τη νέα κυβέρνηση την ώρα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τα νούμερα που έβγαλε η Black Rock», πρόσθεσε.

Όσον αφορά αν θα ζητηθεί ή όχι, συμπλήρωσε, αυτό «θα γίνει κατόπιν απόφασης της Επιτροπής, θα το δούμε την επόμενη Τρίτη και η λογική λέει ότι πρέπει να ζητηθεί».

Ο βασιλιάς είναι γυμνός, λέει το ΑΚΕΛ

«Μέσα από μια πρώτη τοποθέτηση διάρκειας 45 και πλέον λεπτών ο κ. Ορφανίδης δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για τις πράξεις και παραλείψεις του ως ο απόλυτος άρχοντας της εποπτικής Αρχής των εμπορικών τραπεζών», δήλωσε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.

Όπως είπε, «δεν αναμένουμε πειστικές απαντήσεις από τον κ. Ορφανίδη, καθώς οι όποιες απαντήσεις θα δοθούν ουσιαστικά αποτελούν υπεκφυγή».

«Κακά τα ψέματα, ο κ. Ορφανίδης, ο βασιλιάς, είναι γυμνός», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζει, δεν θυμάται, αναζητεί έγγραφα, τα οποία ο ίδιος υπέγραψε, από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ και όσες απαντήσεις έχουν δοθεί μέχρι στιγμής παραπέμπουν στις ευθύνες όλων των υπολοίπων πλην του εαυτού του».

«Θα αναμένουμε και την επόμενη εβδομάδα ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα», ανέφερε ο κ. Δαμιανού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «ακόμη δεν έχει αντιληφθεί το εύρος και το μέγεθος της καταστροφής που επέφεραν οι δικοί του λανθασμένοι και κάκιστοι χειρισμοί ως Κεντρικού Τραπεζίτη».

Κουλίας: Καταπέλτης η κατάθεση Ορφανίδη

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι «από τη σημερινή καταπελτική κατάθεση του κ. Ορφανίδη, αυτό που κρατώ είναι ότι οι κρατικοί μας λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένης και της τότε κυβερνήσεως, με συνειδητές πράξεις, ενήργησαν κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να φουσκώσουν τα νούμερα με την Pimco, να εκτοξεύσουν τις ανάγκες των τραπεζών στα 10 δισ. και να φτάσουμε στα καταστροφικά αποτελέσματα, προεξάρχοντος μάλιστα και της διαδικασίας που προεδρεύαμε της ΕΕ ως Κύπρος το 2ο εξάμηνο του 2012 να καθορίσουμε εμείς ότι το κούρεμα είναι η καλύτερη δουλειά».

Αυτές, πρόσθεσε ο κ. Κουλίας, «είναι πράξεις απαράδεκτες τις οποίες υιοθετήσαμε εμείς, και άλλες χώρες ή άλλες τράπεζες που ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη δεν υπέστησαν αυτή την οικονομική καταστροφή διότι είχαν υπεύθυνες κυβερνήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κουλία είναι η ώρα να πιάσει δουλειά ο Γενικός Εισαγγελέας και να φωνάξουν τον κ. Ορφανίδη να δώσει κατάθεση.

Πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου ζητά η ΕΔΕΚ

Στις αναφορές του κ. Ορφανίδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σε στοιχεία που κατέχουν Κεντρική και Υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σε ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρία, καλώντας τα δύο σώματα «αν κατέχουν τέτοια στοιχεία να τα καταθέσουν άμεσα».

Την ίδια ώρα κάλεσε και τον κ. Ορφανίδη να πράξει το ίδιο με την κατάθεση του σκληρού δίσκου του ηλεκτρονικού του υπολογιστή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν «τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στην παρούσα κυβέρνηση». «Οι ιδεοληψίες και λανθασμένες πολιτικές που έθεταν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό καθώς επίσης και η ουσιαστική έλλειψη εποπτείας των τραπεζών από τους αρμόδιους θεσμούς οδήγησαν σε αυτή την οικονομική τραγωδία», ανέφερε.

«Η ΕΔΕΚ αλλά και οι πολίτες απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου, για το πως δηλαδή οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε.

Συγκεκριμένες απαντήσεις θέλει η Συμμαχία Πολιτών

«Ο κ. Ορφανίδης τοποθετήθηκε γενικά στις ερωτήσεις και έχει βάλει συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία ο ίδιος ήθελε να καταθέσει στην Επιτροπή», σύμφωνα με τη Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου. Η κ. Θεολόγου ανέφερε, στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ότι «ζητήσαμε οι ερωτήσεις να του δοθούν αναλυτικά από τα πρακτικά της Βουλής ώστε να μπορέσει την επόμενη συνεδρία να απαντήσει επί των ερωτήσεων», προσθέτοντας ότι «έχουν τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα με έγγραφα στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση».

Σχολίασε και αναφορά του πρώην Διοικητή για διαφάνεια με την εισήγηση, εάν ο ίδιος είναι διατεθειμένος, να αρθεί το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών του κατά την περίοδο που διετέλεσε Κεντρικός Τραπεζίτης για να εξακριβωθεί «αν όντως δεν υπήρχαν οποιαδήποτε διαπλεκόμενα συμφέροντα όσον αφορά τη διοίκησή του». Το ίδιο εισηγήθηκε η κ. Θεολόγου και για τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Να αναδείξουμε τα στοιχεία και να παραδοθούν στις Αρχές, λέει ο Γ. Περδίκης

Για άγονο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος και ήταν ο μοναδικός Βουλευτής που δεν κατέστη εφικτό να θέσει κατά τη σημερινή συνεδρία τα ερωτήματά του στον κ. Ορφανίδη λόγω έλλειψης χρόνου.

«Ειλικρινά είναι πολύ δύσκολο μέσα από αυτή την πολύωρη συνεδρίαση να πει κάποιος ότι έχουν προκύψει καινούρια στοιχεία», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «τα περισσότερα στοιχεία που έχουν κατατεθεί είναι γνωστά και έχουν ήδη κατατεθεί». Έχουν να κάνουν, είπε, «κυρίως με τις ευθύνες του κ. Ορφανίδη ως εποπτική αρχή σε συγκεκριμένα ζητήματα, για παράδειγμα για την αφερεγγυότητα Λαϊκής και τη παροχή ELA την εποχή που ήταν ο ίδιος, για τη συγχώνευση Λαϊκής και Marfin Εγνατία, για την υπόθεση της Uniastrum».

«Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτά τα τραύματα που ξεκίνησαν κατά την εποχή τη δική του δεν ήταν θανατηφόρα, κατά τη δική του εκτίμηση τα θανατηφόρα τραύματα προήλθαν μετά την ανάληψη της Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας από τον κ. Δημητριάδη και τις ατυχείς ως ύποπτες, όπως ο ίδιος αναφέρει, ενέργειες της τότε κυβέρνησης», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, «δεν θα δικάσουμε εμείς τον Αθανάσιο Ορφανίδη ή την κυβέρνηση Χριστόφια. Άλλοι πρέπει να το κάνουν». Και αν έχουμε να προσφέρουμε κάποιο ουσιαστικό έργο, είπε, «είναι να αναδείξουμε τα στοιχεία για να τα παραδώσουμε στη συνέχεια στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα έπρεπε από καιρό να είχαν ανοίξει ποινικές υποθέσεις πάνω σ `αυτά τα ζητήματα».

ΕΛΑΜ: Δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα η κατάθεση Ορφανίδη

Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξέφρασε τη θέση ότι «η κατάθεση του κ. Ορφανίδη δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα απ` όσα έλυσε». Ο κ. Ορφανίδης, είπε, «δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία ερώτηση που τέθηκε από οποιονδήποτε Βουλευτή. Μας απάντησε γενικόλογα τα οποία θεωρώ ότι δεν καλύπτουν σε κανένα βαθμό την ευθύνη που είχε να μας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και κατέληξε τελικά η Κύπρος στην οικονομική καταστροφή του 2013».

«Διετέλεσε επί 5 χρόνια Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, το μόνο πράγμα που είπε και το οποίο θα εξεταστεί είναι ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και συγκεκριμένα της κυβέρνησης Χριστόφια», ανέφερε. Παρόλο που το ΕΛΑΜ συμφωνεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν ωστόσο, όπως πρόσθεσε, έχει και «ο ίδιος ο κ. Ορφανίδης προσωπικές ευθύνες τις οποίες αρνείται να αναλάβει».

Εμείς, είπε, «στο βαθμό που μας επιτρέπει το κοινοβουλευτικό μας έργο θα ζητήσουμε να οδηγηθούν όσοι και όποιοι κι αν είναι αυτοί στη δικαιοσύνη».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Μιχάλης Ολύμπιος εξέφρασε τη θέση ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης, εμφανιζόμενος στη Βουλή ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, «παρουσιάστηκε όπως μια γυναίκα, η οποία δύο μήνες πριν να παντρευτεί έκανε παιδί με άλλον και στη συνέχεια είπε στον άντρα της ότι το παιδί ήταν εφταμηνίτικο”. Αναφέρθηκε σε ευθύνες του κ. Ορφανίδη για τον ELA που παραχωρήθηκε στη Λαϊκή ως το τέλος του 2011, ενώ ισχυρίστηκε ότι ανέχθηκε, ενέκρινε ή ακόμη και ενθάρρυνε πρακτικές των τραπεζών που οδήγησαν στην καταστροφή του τομέα.

Η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη στις 0900, πιθανόν και σε ολοήμερη συνεδρία.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top