Iστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αφού, παρόλο που δεν ήρθε κάποιο μετάλλιο, είχαμε έξι προκρίσεις σε τελικούς από το σύνολο των 15 αθλητών που συμμετείχαν.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου Ηρόδοτος Μιλτιάδους, τέσσερα χρόνια μετά το αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη, η χώρα μας πήγε στο Ρίο το 2016 με στόχο να πάρει και άλλα μετάλλια, κάτι που ωστόσο δεν πέτυχε.
Αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της κυπριακής παρουσίας στους αγώνες, καθώς το 2016 η Κύπρος είχε αναμφίβολα την καλύτερη της συνολική παρουσία σε Ολυμπιακούς, καθώς από τους δεκαπέντε αθλητές που ρίχθηκαν στη «μάχη», οι έξι προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματος τους.
Η Κύπρος για πρώτη φορά είχε διπλή συμμετοχή σε τελικό στίβου, στο ύψος με Κυριάκο Ιωάννου και Δημήτρη Χονδροκούκη. Επίσης με τους Απόστολο Παρέλλη (δισκοβολία) και Μίλαν Τραΐκοβιτς (110μ. εμπόδια) να περνάνε από τα προκριματικά, ο στίβος κατέγραψε τέσσερεις τελικούς και ενώ μέχρι φέτος είχε μόλις ένα (2012, Κ. Ιωάννου).
Ιστορία έγραψε στην ενόργανη γυμναστική ο Μάριος Γεωργίου που πέρασε στον τελικό του σύνθετου ατομικού, ενώ ο Παύλος Κοντίδης αγωνίστηκε για δεύτερους συνεχόμενους Ολυμπιακούς στην medal race.
Ο απολογισμός σε ό,τι αφορά θέσεις: 7η θέση για Ιωάννου, Τραΐκοβιτς και Κοντίδη. 8η για Παρέλλη. 12η για Χονδροκούκη. 23η για Γεωργίου.
Το πρόσωπο των αγώνων για την Κύπρο στους Ολυμπιακούς μπορεί να θεωρείται ο Μίλαν Τραΐκοβιτς, ο οποίος την Τρίτη, 16 Αυγούστου, έγινε ο πρώτος Κύπριος που προκρίθηκε σε Ολυμπιακό τελικό σε αγώνισμα δρόμου, στα 110μ. με εμπόδια. Στον προκριματικό υπό έντονη βροχή έκανε 13.59 και στον ημιτελικό σημείωσε νέο παγκύπριο ρεκόρ 13.31. Στον τελικό έκανε 13.41, παίρνοντας την 7η θέση, στο καλύτερο (μαζί με το φετινό του Κ. Ιωάννου) πλασάρισμα της Κύπρου στο στίβο των Ολυμπιακών.
Ο Κυριάκος Ιωάννου έγινε μόλις ο πρώτος Κύπριος αθλητής του στίβου με δύο τελικούς, και στον τελικό με άλμα 2.29μ. πήρε την 7η θέση στον πλανήτη.
Μεγάλη δικαίωση αποτέλεσε για τον Απόστολο Παρέλλη η 8η θέση στον τελικό της δισκοβολίας το Σάββατο (13/08). Μία μέρα νωρίτερα (12/08) εξιλεώθηκε για την ατυχία του 2012, όταν στο Λονδίνο είχε μείνει εκτός τελικού για επτά εκατοστά και μόλις μία θέση. «Ελευθερωμένος» από το άγχος στον τελικό, έριξε 63.35μ. και αναδείχθηκε 8ος.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο ήρθε στην 1η μέρα των Αγώνων, με τον Μάριο Γεωργίου στην ενόργανη γυμναστική. Ο 18χρονος από τη Λεμεσό έγινε ο πρώτος Κύπριος που προκρίθηκε σε Ολυμπιακό τελικό στην ενόργανη, στο σύνθετο ατομικό, όπου μάλιστα ήταν ο νεαρότερος από τους 24 φιναλίστ. Το Σάββατο (06/08) μάζεψε 85.289 βαθμούς στον προκριματικό, μια εντυπωσιακή συγκομιδή που θα έπρεπε να ήταν και καλύτερη, αφού έκανε δύο λάθη σε έδαφος και πλάγιο ίππο. Δύο μέρες πριν τον τελικό της Τετάρτης (10/08), στην προπόνηση υπέστη διάστρεμμα ποδοκνημικής. Σαν «λιοντάρι», έσφιξε τα δόντια, προσπάθησε να αγωνιστεί στον τελικό, έκανε άλμα, δίζυγο και μονόζυγο, όμως δεν άντεξε και αναγκάστηκε να αποσυρθεί, με αποτέλεσμα να πάρει την 23η θέση.
Ο Παύλος Κοντίδης είχε βάλει στόχο το χρυσό μετάλλιο, όμως στο Ρίο πήρε την 7η θέση. Μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένος, όμως η 7η θέση δεν παύει να αποτελεί σημαντική ολυμπιακή διάκριση για την Κύπρο αλλά και απόδειξη για τον ίδιο ότι ανήκει στην ελίτ σε ένα ανταγωνιστικό και σκληρό άθλημα.
Ο Δημήτρης Χονδροκούκης έγραψε ιστορία στο Ρίο με την πρόκριση του στον τελικό του ύψους. Ο Κύπριος αθλητής έκανε 2.26μ. στον προκριματικό και 2.25μ. στον τελικό, για να πάρει τη 12η θέση στον κόσμο.
Λίγες μέρες μετά την εμφάνιση της στα 100μ., όπου δεν τα πήγε καλά (έκανε χρόνο 11.61 στον προκριματικό, μένοντας 45η), η Ραμόνα Παπαϊωάννου κατέβηκε στα 200μ. όπου πέτυχε νέα ατομική επίδοση (23.10) και πήρε την 35η θέση στον κόσμο.
Η 21χρονη Λεοντία Καλλένου με άλμα στα 1.80μ. πήρε την 32η θέση στον κόσμο στο ύψος, ισοφαρίζοντας την καλύτερη φετινή της επίδοση.
Στο κολύμπι, στα 100μ. πεταλούδα η Σώτια Νεοφύτου και στα 400μ. ελεύθερο ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου πήραν την πρόκριση με το σύστημα Universality της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Η Σώτια Νεοφύτου πήρε την 38η θέση στον κόσμο με χρόνο 1:02.91 και ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου με χρόνο 4:03.53 τη 47η θέση.
Οι δύο σκοπευτές Άντρη Ελευθερίου και Ανδρέας Χάσικος έθεσαν ψηλά τον πήχη πριν τους Ολυμπιακούς, μιλώντας για μετάλλιο, έναν στόχο εφικτό αν λάβουμε υπόψη το επίπεδο τους. Όμως στο Ρίο έμειναν μακριά από τους στόχους τους. Η Άντρη Ελευθερίου έκανε μόλις 64/75, με αποτέλεσμα να πάρει τη 15η θέση στο σκιτ, ενώ ο Ανδρέας Χάσικος ξεκίνησε με 69/75, μένοντας πίσω και παρά την υπερπροσπάθεια την επομένη με 118/125 πλασαρίστηκε στη 16η θέση στον κόσμο.
Αγωνιζόμενη στα 200μ., η έμπειρη και με διεθνείς επιτυχίες Ελένη Αρτυματά μπορεί να επέστρεφε από διετή αποχή λόγω τραυματισμού, εντούτοις είχε βλέψεις για ημιτελικά. Τελικά, στον προκριματικό έκανε 23.27 με αποτέλεσμα να μείνει χαμηλά, στη 39η θέση.
Στην 4η του Ολυμπιάδα, ο Ανδρέας Καριόλου είχε βάλει στόχο την πρόκριση στην medal race. Μία κακή 3η μέρα, όμως, στοίχισε στον 33χρονο ιστιοπλόο και τον έριξε εκτός δεκάδας, με αποτέλεσμα να πάρει τελικά τη 19η θέση στα RS:X με 181 βαθμούς.
Τέλος, στην επίπονη διαδρομή των 136,8 χιλιομέτρων της ποδηλασίας δρόμου αγωνίστηκε η Άντρη Χριστοφόρου, τερματίζοντας σε χρόνο 4 ωρών, 16 λεπτών και 24 δευτερολέπτων, πάνω από το επιτρεπόμενο χρονικό περιθώριο (OTL), με αποτέλεσμα να μην πάρει τελική κατάταξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις