Του απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο Κερκυραϊκής Αξιοσύνης
Το Αργυρό Μετάλλιο Κερκυραϊκής Αξιοσύνης απονεμήθηκε από τον Δήμο Κέρκυρας, στον αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, που βρίσκεται στο νησί με αφορμή την 300η επέτειο της σωτηρίας του από την πολιορκία των Οθωμανών το 1716.
Η τελετή αναγόρευσης του αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ σε επίτιμο δημότη, πραγματοποιήθηκε στο περιστύλιο των ανακτόρων Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.
Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους στενούς δεσμούς μεταξύ της Κέρκυρας και της Κύπρου και στην ιστορία της Κέρκυρας, ενός τόπου με σημαντικό, ιστορικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως είπε. «Στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, η εικόνα της αποτελεί χαρτογράφηση της ιστορίας των διαφορετικών φάσεων ανάπτυξής της και της δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών που κατά καιρούς φιλοξένησε, με θαυμαστό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και παλιά πόλη ενταγμένη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς», ανέφερε, τονίζοντας ότι «συνδέεται με την Κύπρο και τον κυπριακό λαό με αδελφικούς δεσμούς». Και κατέληξε: «Αυτό το λαό τιμάμε σήμερα στο πρόσωπό σας».
Στην αντιφώνησή του ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, εξέφρασε τις ευχαριστίες για την μεγάλη τιμή, λέγοντας: «Πρώτος πολίτης της Κέρκυρας, μάλιστα, όχι επίτιμος, αυτοδικαίω τω τρόπω και όχι ύστερα από απόφαση δημοτικού ή άλλου συμβουλίου, είναι ο Κύπριος Άγιος Σπυρίδων, τη φοβερά προστασία του οποίου απολαμβάνει η Κέρκυρα. Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο ισχυρότερος σύνδεσμος των δύο ελληνικών μας νήσων, που φυλάγουν Θερμοπύλες, η μια στο βορειοδυτικό και η άλλη στο νοτιοανατολικό άκρο του Ελληνισμού. Στην Κύπρο, παρά τους τόσους άλλους Αγίους μας, οσφραινόμαστε ακόμα έντονα την ευωδία των χαρισμάτων του. Δεσμοί ιδιαίτεροι Κύπρου και Κέρκυρας, εκτός του συνδετικού κρίκου του Αγίου Σπυρίδωνος, λόγω των αποστάσεων, δεν μαρτυρούνται από παλιά. Η Κυπριακή καταγωγή της μητέρας του Καποδίστρια ίσως είναι μια εξαίρεση, που ώθησε τους προγόνους μας να εξωτερικεύσουν επίσημα τα αισθήματα που πάντα κυριαρχούσαν στην καρδιά τους και να αποστείλουν πρεσβεία στον τότε κυβερνήτη, για να ζητήσει την ένταξη της Κύπρου στο Ελληνικό Κράτος. Δεσμός ωστόσο ακατάλυτος και ιδιαίτερα συνεκτικός ανάμεσά μας, παραμένει η ελληνική κοινή μας καταγωγή, μαρτυρούμενη από τους προομηρικούς χρόνους. Οι κοινές αγωνίες για τα εθνικά μας θέματα, η χαρά για τις εθνικές επιτυχίες, η θλίψη για τις αποτυχίες, η ικανοποίηση για τη συνεισφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αποτελεί όντως προνόμιο να έχει γεννηθεί και να είναι κάποιος Έλληνας».
Καταλήγοντας στην ομιλία του αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, εμφανώς συγκινημένος απευθύνθηκε προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, λέγοντας: «Όταν κινδύνευες, με κίνδυνο της ζωής μας σε φυγαδεύσαμε στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου αργότερα έφθασες εδώ. Τώρα κινδυνεύουμε να εκδιωχθούμε εμείς από την Κύπρο. Έχουμε νομίζω το δικαίωμα -μας το δίνουν η κοινή μας πίστη και εθνική καταγωγή- να σου ζητήσουμε να έλθεις και να μας σώσεις. Όπως έκανες 300 ακριβώς χρόνια πριν με την Κέρκυρα, αποσοβώντας τον εκβαρβαρισμό της Ευρώπης από τους Τούρκους, να απομακρύνεις από τη γη μας τον αλλόθρησκο εισβολέα. Για να μπορέσουμε να πορευθούμε στη Μονή και στον τάφο σου και να λατρεύσουμε ελεύθερα το Θεό μας».
Ο αρχιεπίσκοπος, που δώρισε στον δήμαρχο Κέρκυρας ένα ασημένιο δίσκο με τους Αγίους Αποστόλους, Παύλο και Βαρνάβα, θα προεξάρχει σε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και στην αυριανή λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα.
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις