Έτοιμη η Κύπρος και η Αίγυπτος για μεγάλα έργα ανέφερε σε δηλώσεις του την Τέταρτη (10/08) το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης,
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ και αναφερόμενος στις επαφές που είχε στην Αίγυπτο, είπε: «Ήταν προγραμματισμένο το ταξίδι στην Αίγυπτο με πρώτο και κύριο λόγο την επικείμενη συνάντηση κορυφής που θα γίνει τον Οκτώβριο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι τρεις αρχηγοί των κρατών / κυβερνήσεων - Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος - έχουν πει, στην Αθήνα, ότι την επόμενη φορά θα πρέπει να παρουσιαστούν χειροπιαστά αποτελέσματα, πέραν της ταυτότητας απόψεων που πιθανόν να προκύψει. Έχω πάει εξοπλισμένος με τις αναφορές όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων για να διαβεβαιωθώ ότι η αιγυπτιακή πλευρά θα γνωρίζει ότι, από δικής μας πλευράς, έχουμε κάνει εκείνο που χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι για τα υπόλοιπα όταν είναι έτοιμη και η αιγυπτιακή πλευρά. Αναφερόμαστε στα μεγάλα έργα που ετοιμάζονται. Μια σειρά από ενέργειες, επισκέψεις, ανταλλαγές επισκέψεων Υπουργών από τη μια χώρα στην άλλη, κλπ.
Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ιδιαίτερα, από τη μια, η προσφορά της Αιγύπτου προς εμάς και την εθνική μας υπόθεση, και το γεγονός ότι είναι αιρετό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και από την άλλη, η δράση της εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης. Επίσης, από πλευράς μας και εμείς θέλουμε να μπουν σε μια σειρά προτεραιότητας οι αντιδράσεις της ΕΕ απέναντι σε μια μεγάλη χώρα, ναυαρχίδα του αραβικού κόσμου και χώρα η οποία είναι ο πυλώνας της σταθερότητας στην περιοχή μας. Σχετικά με τα προβλήματα της Συρίας, αυτά θα είναι παρωνυχίδες εάν σταθεροποιηθεί η Αίγυπτος και νομίζω όλοι στην Ευρώπη αυτό το καταλαβαίνουν».
Ερωτηθείς στη συνέχεια αν η Κύπρος θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΕ, ο κ. Υπουργός είπε: «Ασφαλώς. Όσον αφορά το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σειρά από παράλληλες ενέργειες που γίνονται από πλευράς των δυο χωρών, οι οποίες έχουν να κάνουν με την προώθηση του φυσικού αερίου προς τα τερματικά της Αιγύπτου».
Σε ερώτηση αν παραμένει σε ισχύ αυτός ο σχεδιασμός της Κύπρου λόγω της ανακάλυψης μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Ζορ», σε σύγκριση με τη μικρότερη ποσότητα του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Πρώτα από όλα ένα από τα δυο τερματικά ήταν ιδιοκτησία της British Gas και τώρα της Shell. Η British Gas συμμετέχει μαζί με τη Noble και την Delec στην κοινοπραξία Αφροδίτη, άρα η British Gas αναζητεί σήμερα προμηθευτές για το δικό της τερματικό, διότι το «Ζορ», το οποίο ανακαλύφθηκε από την ΕΝΙ, προορίζεται για το τερματικό της Νταμιέτα που ανήκει στην κοινοπραξία Union Fenosa. Επομένως, ο καθένας παίρνει τα δικά του. Το τερματικό δεν είναι απλώς για κατανάλωση εντός Αιγύπτου. Το τερματικό είναι κυρίως για εξαγωγές. Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εξαγωγές ή η ζήτηση για εξαγωγές, είτε αυτό είναι μικρή ποσότητα είτε μεγάλη ποσότητα».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Αιγύπτου σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Ο Πρόεδρος Σίσι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάλυση των εξελίξεων στην Τουρκία. Ασφαλώς εκφράστηκε εκατέρωθεν η ανησυχία επέκτασης του ισλαμικού κινήματος από την Τουρκία στην περιοχή, στον αραβικό κόσμο, σε εμάς, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, μια κοινότητα εκ παραδόσεως κοσμική που έχει τον ίδιο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς με τους Ελληνοκυπρίους. Κάτι το οποίο είναι σχετικό».
Ερωτηθείς πώς προετοιμάστηκε η Κυπριακή Κυβέρνηση για τη χθεσινή συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι δεν είναι θέμα προετοιμασίας και υπογράμμισε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Όπως ξέρουμε, στη διπλωματία οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν είναι με μηδενικό άθροισμα και αυτό ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Βλέπετε ότι η μια εκ των δυο χωρών επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους που διασαλεύτηκαν όταν έγινε η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου. Επομένως, και η Κύπρος θα κάνει ό,τι έκανε και πριν την κατάρριψη του αεροπλάνου».
Σημείωσε, επίσης, ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα – όταν οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας ήταν καλές - είχε ζητηθεί από τον κ. Πούτιν να ασκηθεί επιρροή από τη Ρωσία προς την Τουρκία αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε: «Ήθελα να πω ότι το καθετί στις εξωτερικές σχέσεις χωρών, όπως η Τουρκία με την οποία έχουμε προβλήματα, έχει τα ανεβοκατεβάσματά του, όπως και σε άλλες περιπτώσεις και για άλλες χώρες. Τα πράγματα δεν είναι στατικά. Η πολιτική του κ. Ερντογάν οδήγησε σε αυτοαπομόνωση της Τουρκίας στην περιοχή, κάτι που έχει αντιληφθεί και ο ίδιος και προχωρεί τώρα να κάνει κινήσεις για να το διορθώσει. Αν μιλάμε για διασάλευση σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και πάλι αυτή η κατάσταση δεν θα είναι στατική. Σίγουρα οι ΗΠΑ επιθυμούν να κρατήσουν τις σχέσεις σε καλό επίπεδο και ο κ. Ερντογάν αναλόγως θα αναδιπλωθεί στο μέλλον.
Βέβαια όλα είναι σχετικά. Ποτέ δεν είναι μαύρο και άσπρο. Η εξωτερική πολιτική είναι κινούμενη υπό την έννοια αντίστοιχης αντίδρασης σε εξελίξεις και γεγονότα. Επειδή ακριβώς όλες οι χώρες βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντά τους και εμείς τα δικά μας».
Αναφορικά με δημοσίευμα για τις συστάσεις που έγιναν από το Υπουργείο Εξωτερικών προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την αποστολή Κύπριων αθλητών που βρέθηκαν στην Τουρκία και οι οποίοι, σε εσωτερική πτήση προς την Τραπεζούντα, ταξίδεψαν με την εταιρεία «Πήγασος», η οποία εκτελεί πτήσεις και στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Είναι καθήκον του Υπουργείου Εξωτερικών να ενημερώσει τα Υπουργεία και να υποδείξει ορισμένα ευαίσθητα θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητές του». «Αυτό που ζητήθηκε», κατέληξε, «είναι ένας νέος κώδικας στον τρόπο που θα διεξάγονται ταξίδια αποστολών και πώς θα γίνονται οι επιλογές αεροπορικών εταιρειών. Το Υπουργείο Παιδείας διέταξε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας «Πήγασος» και για το κατά πόσον εξετάστηκε το ενδεχόμενο επιλογής άλλων εταιρειών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις