ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Θα υπάρξουν προβλήματα και μετά την λύση»

Ακιντζί: «Θα υπάρξουν προβλήματα και μετά την λύση»

Η πολιτική ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια πιθανή λύση, σύμφωνα με τα όσα είπε σε ομιλία του στα Κόκκινα.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση στα Κόκκινα όπου μετέβη με ελικόπτερο, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης είναι η πολιτική ισότητα. Ως δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση σε μια λύση ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε την ελευθερία, λέγοντας πως είναι χρέος μας σε μια συμφωνία να ενσωματωθούν όροι ώστε η μια κοινότητα να μην επιβάλλεται στην άλλη και να υπάρχει ελευθερία, “που ήταν η προσδοκία των ηρώων για να μην ζουν στη σκλαβιά”, όπως είπε αναφερόμενος στους Τ/κ που σκοτώθηκαν στα Κόκκινα.

Το πιο σημαντικό καθήκον μας είναι, λαμβάνοντας μαθήματα από τα βιώματά μας, να προστατέψουμε το μέλλον και ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για να μην επαναληφθεί το παρελθόν, να πάρουμε μαθήματα από τα όσα ζήσαμε, δήλωσε.

Τρίτη προϋπόθεση, είπε, είναι η ασφάλεια ώστε να μην ζουν οι άνθρωποι υπό απειλή και σε αυτό πρέπει να γίνει μια ρύθμιση, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν. “Ο τ/κ λαός δεν βλέπει άλλη επιλογή επίτευξης της δικής του ασφάλειας εκτός από την Τουρκία” σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση λύσης, οι Τ/κ θα έχουν τη δική τους “αστυνομία, βουλή, κυβέρνηση, ακτοφυλακή”. “Μαζί με αυτό, ως η μικρότερη κοινότητα αριθμητικά, σίγουρα θέλουμε τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας”. Αυτό, συνέχισε, είναι η επιθυμία του “τ/κ λαού”.

Η “χώρα”, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα και χαρακτήρισε λάθος την προσέγγιση η λύση αυτών των προβλημάτων να περιμένει τη λύση του Κυπριακού. “Όσο πιο καθαρό και οργανωμένο είναι το σπίτι μας, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε σε μια πιθανή λύση”. Η λύση, συνέχισε, δεν είναι ένα μαγικό ραβδί, θα υπάρξουν προβλήματα και μετά τη λύση, ωστόσο η λύση θα επιλύσει ένα πολύ σημαντικό για τους Τ/κ πρόβλημα, το ότι εδώ και 53 χρόνια έχουν αφεθεί εκτός διεθνούς δικαίου και λόγω του ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται, με τη λύση θα μπορέσουν να πάρουν τη θέση τους στη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είπε ότι “δεν θα επιτρέψουμε σε μια συμμορία εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να πληγώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις”, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές του Ατατούρκ, να συνεχίσει ως ένα δημοκρατικό, νόμιμο και κοινωνικό κράτος, είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Κύπρου και της περιοχής. Θα ήταν ανησυχητικό, είπε, να μετατραπεί η Τουρκία σε μια εκτός δικαίου δομή, ωστόσο αυτό δεν επετράπη.

Ευχόμενος όπως τα βιώματα το 1963,`64 και `74 να μην επαναληφθούν, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί είναι ένα μέλλον όπου θα αφεθούν πίσω μας στην Κύπρο το αίμα, το μπαρούτι, ο πόνος και τα δάκρυα και διευρύνοντας τη συνεργασία, θα ζήσουμε σε ειρήνη και θα επωφεληθούμε όλοι μαζί από το φυσικό πλούτο. “Οι ήρωές μας, μάς άνοιξαν την πόρτα σε ένα τέτοιο μέλλον. Σε αυτή τη βάση μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον”.

Μιλώντας επίσης στην τελετή ο “πρόεδρος” του “σωματείου” αγωνιστών Κοκκίνων, Μουσταφά Αρικάν δήλωσε ότι “όταν η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κίνδυνο, με το ίδιο πνεύμα και ενθουσιασμό είμαστε και σήμερα έτοιμοι για το καθήκον”. Στηρίζουν, είπε, τις διαπραγματεύσεις για λύση ωστόσο “πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν οι παλιές κακές μέρες. Η λύση πρέπει να στηρίζει τη διζωνικότητα και τα ίσα δικαιώματα. Δεν πρέπει να αλλοιώνεται η ενεργή και έμπρακτη εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας”. Έκανε έκκληση στα πολιτικά κόμματα για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο Κυπριακό, να συνομιλήσουν και από κοινού να καθορίσουν το στόχο. Καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Στην τελετή μίλησε και ο “αντιδήμαρχος” Κοκκίνων, Μετίν Οσμανλιλάρ που ανέφερε ότι ο αγώνας που δόθηκε στα Κόκκινα ήταν μια ηρωική πράξη που θα αποτελεί παράδειγμα σε πολλά μέρη παγκοσμίως.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής “πρόεδρος της βουλής”, Χουσεϊν Αβκιράν Αλανλί, ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” και “υπουργός” δημοσιονομικών, Σερντάρ Ντενκτάς, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ως πρώην “πρόεδρος”, ο νέος “διοικητής” του κατοχικού στρατού, αντιστράτηγος Ομέρ Πατ, ο “διοικητής” των “ειρηνευτικών” δυνάμεων, υποστράτηγος, Γιλμάζ Γιλντιρίμ, ο αναπληρωτής “υπεξ”, “υπουργός” εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Ερσάν Σανέρ.

ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top