Σε τυχόν λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διεκδικήσει και αναμένει, μεταξύ άλλων, την παράδοση σε πρώτο στάδιο της περιφραγμένης περιοχής Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.
Στα 42 χρόνια τουρκικής κατοχής, είπε, “έχει πλησιάσει μέσα από τις διάφορες συνομιλίες τόσο κοντά η επιστροφή της αγαπημένης πόλης της Αμμοχώστου όσο καμία άλλη κατεχόμενη περιοχή, αλλά έμεινε όνειρο μακρινό και άπιαστο”.
Υπενθύμισε ότι και αυτή η Κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της και ενόσω οι συνθήκες επανέναρξης περιεκτικών συνομιλιών φαινόντουσαν απομακρυσμένες, είχε καταβάλει έντονες προσπάθειες για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προς εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά απέβησαν άκαρπες.
Όταν απέναντί μας, είπε, είχαμε τον κ. Ερογλου “με τις προοπτικές για λύση να είναι δυσοίωνες, αναπτύξαμε έντονη δραστηριότητα για επιστροφή της, με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να κερδίζει έδαφος διεθνώς. Είχαμε πείσει την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα αυτό και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν ήλθε στην Κύπρο με σκοπό να δρομολογήσει το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής”.
Άρχισε, επίσης, είπε, “να δίνει προσοχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για δημιουργία ενός κατάλληλου βήματος για να ξεκινήσουν οι περιεκτικές συνομιλίες, αλλά στο τέλος όλα προσέκρουσαν στην άρνηση της Άγκυρας και του κ. Ερογλου, που πρότασσαν ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου θα γίνει μόνο στο πλαίσιο συνολικής επίλυσης του Κυπριακού”.
“Σε τυχόν λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διεκδικήσει και αναμένει, μεταξύ άλλων, την παράδοση σε πρώτο στάδιο της περιφραγμένης περιοχής Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης” τόνισε.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι για πρώτη φορά γίνονται κάτω από μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ για πρώτη φορά οι δύο ηγέτες προχώρησαν τόσο βαθιά και τόσο περιεκτικά σε τέσσερις από τις έξι πτυχές του προβλήματος.
“Μέσα από τη διαπραγμάτευση που διεξάγουμε, επιδιώκουμε τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε πολίτη, τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος της απόκτησης περιουσίας, του δικαιώματος ενάσκησης επαγγέλματος. Ως προς τη διασφάλιση των βασικών αρχών, υπάρχει σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις και αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος” συνέχισε.
Ο κ. Κασουλίδης είπε ωστόσο ότι παραμένουν άλυτα ακανθώδη θέματα και δυσκολίες όπως στο περιουσιακό, λέγοντας ότι η τάση όπως απεδείχθη, είναι η προσπάθεια για γεφύρωση των απόψεων που ακόμη διίστανται.
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό και την ασφάλεια, είπε ότι το μεν εδαφικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το περιουσιακό και αναγκαίο για την ολοκλήρωσή του, ενώ η ασφάλεια “είναι ίσως ο καθοριστικότερος παράγοντας για την επίτευξη της λύσης”.
“Ακόμα και αν υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, δεν θα είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή η λύση ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά πολύ περισσότερο από το λαό εάν δεν υπάρξει ένα σύστημα ασφάλειας, το οποίο θα κάνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς” υπογράμμισε.
Η Τουρκία, είπε, είναι η μόνη από τις εγγυήτριες χώρες που αναφέρεται στο αναχρονιστικό αυτό σύστημα και επισήμανε πως “άν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, να είστε βέβαιοι ότι την ευθύνη θα φέρει ακέραια η Τουρκία, εάν επιμένει σε αναχρονιστικές λύσεις στο θέμα της ασφάλειας”.
Λέγοντας ότι “αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση του χρόνου” είπε πως οι συνομιλίες που διεξάγονται από πέρσι το Μάιο είναι χωρίς διακοπή, χωρίς ροκάνισμα χρόνου. Η ποιότητα της λύσης, είπε ο Υπουργός, είναι αυτό που έχει σημασία και όχι τα χρονοδιαγράμματα, που έχει αποδειχτεί ότι είναι αντιπαραγωγικά.
Η Τουρκία, είπε, με τη πάροδο του χρόνου σφίγγει περισσότερο τη λαβή της γύρω από τα κατεχόμενα εδάφη και δημιουργεί ευλόγως ερωτηματικά για τις πραγματικές της προθέσεις.
Αναφερόμενος στην υδατική σύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία, είπε ότι “έχει εκβιάσει και πετύχει την ανάθεση της διαχείρισης του έργου και ουσιαστικά την ολότητα των υδάτινων πόρων στα κατεχόμενα, μονοπωλιακά σε τουρκική εταιρεία συνδεδεμένη με τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος”.
Το υδατικό πρόβλημα, ανέφερε, θα μπορούσε να επιλυθεί με δύο μονάδες αφαλάτωσης, αλλά η Αγκυρα προτίμησε, για σκοπούς ηγεμονικής πολιτικής στην περιοχή, να προχωρήσει με αυτό το έργο, σημειώνοντας ότι η δυνατότητα παροχής νερού δεν αρκεί ούτε και για τις ίδιες τις κατεχόμενες περιοχές.
“Επιπλέον, επιδιώκει, μαθαίνουμε, τη μεταφορά ηλεκτρισμού και εικάζουμε ότι αυτό θα γίνει με τους ίδιους όρους που επέβαλε για το νερό. Πιο σημαντική, όμως, και συνάμα πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι έχει προχωρήσει και επιβάλει τη δημιουργία συντονιστικού γραφείου νεολαίας στα κατεχόμενα, με διαχείριση από την Τουρκία, με προφανή στόχο, μέσα από την προπαγάνδα και τον προσηλυτισμό, την στροφή της τουρκοκυπριακής κοσμικής νεολαίας προς τις ισλαμιστικές αρχές που πρεσβεύει το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ”, είπε ο κ. Κασουλίδης.
Αυτές οι εξελίξεις, πρόσθεσε, δικαιολογημένα δημιουργούν δυσπιστία ανάμεσα στους συμπατριώτες μας για τις προοπτικές επίτευξης λύσης.
“Αρκετοί θέτουν ως κύριο προβληματισμό κατά πόσο είναι φρόνιμο και συνετό να εμπιστευτούμε την παρούσα Κυβέρνηση στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης για λύση. Η απάντηση φυσικά σε αυτόν τον ομολογουμένως δικαιολογημένο προβληματισμό, είναι ότι ουδέποτε υπήρξε στην Άγκυρα ηγεσία που καθησύχαζε τις δικές μας ανησυχίες και κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στο μέλλον”, συνέχισε.
Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι αν ο βαθμός εμπιστοσύνης προς την εκάστοτε ηγεσία της Τουρκίας θα είναι αυτός που θα καθορίζει τη συμμετοχή μας ή όχι σε συνομιλίες και την προσπάθεια μας για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση του τόπου μας, αυτό θα συνεπάγετο ουσιαστικά άρνησή μας να συνομιλούμε και άρα αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, “έχει αποδείξει περίτρανα όλο αυτό το διάστημα ότι παραμένει αφοσιωμένος και δουλεύει ακατάπαυστα” για την επίτευξη του στόχου της λύσης “χωρίς κρυμμένη ατζέντα” και αναζητεί μια συμφωνία, η οποία ταυτόχρονα θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, που να προσφέρει ασφάλεια και ταυτόχρονα να είναι δίκαιη και βιώσιμη.
“Μόνο παντελώς αβάσιμη μπορώ να χαρακτηρίσω μια, από κάποιους, υποβόσκουσα καχυποψία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, που αποδίδει αλλά κίνητρα, όπως τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, πέραν από τη γνήσια επιθυμία του για να φέρει ενώπιον του λαού μια δίκαιη και συμφωνημένη λύση. Το θέμα των Προεδρικών Εκλογών, για το οποίο έχουμε πολύ χρόνο για να δούμε, δεν μπορεί να παραβληθεί με την ευθύνη απέναντι στην ιστορία και το μέλλον αυτού του τόπου” κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις