Δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης του κατώτατου μισθού ξεκαθαρίζει με δήλωσή της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Η Υπουργός σημειώνει ότι «παρά τις μεγάλες πιέσεις που αντιμετώπισε η αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας κατά τα προηγούμενα χρόνια, η Κυβέρνηση διασφάλισε και διατήρησε το ύψος του κατώτατου μισθού στα €870 κατά την πρόσληψη και τα €924 μετά από πάροδο 6 μηνών στον ίδιο εργοδότη, ως ένα σημαντικό εργατικό κεκτημένο παρά τις όποιες πιέσεις της αγοράς».
«Κατά συνέπεια, με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη σημαντική μείωση της ανεργίας, δεν τέθηκε και ούτε συζητήθηκε οποιοδήποτε θέμα που αφορά στη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά ούτε υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση» τονίζει η κ. Αιμιλιανίδου.
Για την Κυβέρνηση, υπογραμμίζει, «αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και βάσει αυτής της προτεραιότητας είναι που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται οι πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζονται από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο προστασίας που οφείλεται να παρέχεται σε όλους τους εργαζόμενους αναφορικά με τα εργατικά τους δικαιώματα».
Τη διαφωνία τους με τη θέση του ΚΕΒΕ έχουν εκφράσει και οι δύο μεγαλύτερες συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, με δεδομένη, όπως σημείωσαν, την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε στο ΚΥΠΕ ότι «είναι άνευ αντικειμένου να τεθεί προς συζήτηση θέμα κατώτατου μισθού λόγω των δεδομένων της οικονομίας» και πρόσθεσε πως «εκείνο που προέχει αν θέλουμε να προσφέρουμε θετικές υπηρεσίες και προς τους εργαζόμενους αλλά και προς το σύνολο της οικονομίας είναι να μεγιστοποιήσουμε τη δυνατότητα εφαρμογής του κατώτατου μισθού όπως προβλέπεται από το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα».
Είναι άτοπο, επανέλαβε, αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε θέμα κατώτατου μισθού.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημείωσε πως «τώρα που εμφανίζεται μια διαδικασία επανόδου σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι εντελώς ακατανόητο και προκλητικό να γίνεται αυτή η τοποθέτηση».
«Όλα τα στοιχεία λένε ότι είναι απόλυτα λογικό και δικαιολογημένο από την πλευρά των εργαζομένων να ξεκινήσουν να διεκδικούν βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου» υπέδειξε.
«Εμείς λέγαμε ότι για να είναι δίκαιος ο (κατώτατος) μισθός πρέπει να βρίσκεται στο 60% του ενδιάμεσου μισθού (στην Κύπρο). Τώρα είναι πολύ κάτω από το 60%, είναι περίπου στο μέσο» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.
Είπε ακόμα ότι μια απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού θα είναι σύνθημα για μια γενικότερη υποβάθμιση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο 20% αλλά και περισσότερο, την ώρα που εκείνο που πρέπει να γίνει είναι αυξήσεις και όχι μειώσεις.
Ανέφερε επίσης πως «είναι ανακριβές ότι ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους ψηλότερους στην ΕΕ» και ότι η Κύπρος βρίσκεται περίπου στη 12η θέση.
Το ΚΕΒΕ από πλευράς του συνδέει τη μείωση του κατώτατου μισθού με την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι πιο ψηλός από ό,τι στις χώρες που αποτελούν τους κύριους ανταγωνιστές μας, δηλαδή, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία, εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.
«Θεωρούμε ότι όπως είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι γεγονός ότι είναι πιο ψηλός. Αυτό επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα» εξήγησε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «δεν θέλουμε να πάρουμε τη χώρα στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Απλά ανταγωνιζόμαστε με αυτές τις χώρες».
Ανέφερε ακόμα πως με βάση τη μέχρι σήμερα διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι στο 50% του μέσου εθνικού ενδιάμεσου μισθού. «Σήμερα ο μέσος ενδιάμεσος σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του 2014 είναι στα 1400 ευρώ το μήνα. Άρα με τη λογική του 50% ο κατώτατος μισθός έπρεπε να είναι στα 700 ευρώ» είπε.
Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ ανέφερε πως δεν έχει τεθεί επίσημα από το ΚΕΒΕ στο Υπουργείο Εργασίας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά προέκυψε από ερώτηση που του απευθύνθηκε στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής.
«Αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Πρέπει όμως να το βλέπουμε σε συνάρτηση και με τον ανταγωνισμό» επανέλαβε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις