Μακρά και σε βάθος ήταν η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την Ειδική Αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τις εξελίξεις στις συνομιλίες.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, τα θέματα στα οποία έδωσαν έμφαση ήταν ο προγραμματισμός για την εφαρμογή της λύσης και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία. Ο κ. Έιντε επισήμανε πως μετά την ολοκλήρωση σε μία εβδομάδα των συνομιλιών, είναι πιθανόν η διαδικασία όπως τη γνωρίζαμε να φτάνει στο τέλος, με τους ηγέτες να αναλαμβάνουν πλέον εν πολλοίς την ευθύνη.
Τόνισε παράλληλα ότι είναι εντός του εφικτού η φιλοδοξία που εξέφρασαν οι ηγέτες να εργαστούν για διευθέτηση εντός του 2016.
Νωρίτερα, ο κ. Έιντε είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ και να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των μελών του ΣΑ, ο κ. Έιντε χαρακτήρισε τη συζήτηση «εις βάθος και πολύ εποικοδομητική», τόσο για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και την αποστολή των καλών υπηρεσιών.
«Κάθε ένα από τα 15 μέλη του ΣΑ εξέφρασε ισχυρή υποστήριξη, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες. Προσφέρουν ισχυρή υποστήριξη στη διαδικασία και στο πως έχει οργανωθεί, καθώς και στο έργο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Έιντε.
Υπογράμμισε ότι ανέφερε στα μέλη του Συμβουλίου πως στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στις συνομιλίες.
«Πιθανόν η παλιά μορφή των συνομιλιών να φτάνει εν πολλοίς στο τέλος και πλέον οι ηγέτες αναλαμβάνουν εν πολλοίς προσωπικά τους χειρισμούς όλων των θεμάτων. Σε μια εβδομάδα από σήμερα θα έχουμε μία τουλάχιστον προκαταρκτική συζήτηση των θεμάτων που δεν έχουμε αγγίξει, συμπεριλαμβανομένων του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στη συνέχεια θα υπάρξει σύντομη διακοπή και πιστεύω ότι οι ηγέτες θέλουν πράγματι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, μέχρι την επόμενη συνάντηση εδώ, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης», ανέφερε.
Ο κ. Έιντε επανέλαβε τη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, πως τα γεγονότα αποτυπώνουν ένα κρίσιμο σημείο: «Ότι το παράθυρο για λύση στην Κύπρο παραμένει ανοιχτό, όμως σίγουρα δεν θα παραμείνει ανοιχτό για πάντα».
Απηχώντας – όπως είπε – και τις απόψεις όλων των μελών του ΣΑ, υπογράμμισε πως είναι σημαντικότερη από ποτέ «η ανάγκη να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, να διαπραγματευτούν με ειλικρίνεια, δημιουργικά και να επιδιώξουν να βρουν λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να αποβούν επωφελείς και για τις δύο κοινότητες και συνολικά για την ενωμένη Κύπρο».
Ξεκαθάρισε ότι είναι εντός της εμβέλειας του δυνατού να εκπληρώσουν οι ηγέτες την εκφρασθείσα φιλοδοξία τους στις 15 Μαΐου, ότι θα εργασθούν με αποφασιστικότητα και πρόθεση να βρουν μια διευθέτηση εντός του 2016.
«Εμείς ως Ηνωμένα Έθνη δεν έχουμε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα, αλλά οι ίδιοι οι ηγέτες ήταν πιο ξεκάθαροι απ’ ότι πριν κι αυτό καθιστά ευκολότερο να οργανώσουμε τις προσεχείς εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ανέφερε επίσης ότι ένα από τα θέματα για τα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε ισχυρή άποψη ήταν η ανάγκη προγραμματισμού της εφαρμογής της διευθέτησης.
«Με δεδομένο ότι τώρα έχουμε νέες συγκλίσεις και νέες συμφωνίες σχετικά γρήγορα, ίσως 'ξυπνήσουμε' και δούμε ότι η διευθέτηση είναι κατ’ ακρίβεια εκεί. Αλλά την ίδια στιγμή θα ήταν πραγματικά ατυχές αν δεν έχουμε προβεί έγκαιρα σε πρακτικό προγραμματισμό. Άποψή μου είναι πως σχεδιάζοντας για την έκτακτη ανάγκη δεν σημαίνει ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί, αλλά μάλλον πως δείχνουμε τη δέουσα επιμέλεια και προβαίνουμε σε αποφασιστική (συγκεκριμένη/concrete) προετοιμασία για την εφαρμογή των συμφωνιών τις οποίες συζητούν αυτή τη στιγμή και το Συμβούλιο επιθυμεί να δει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στις πτυχές αυτές του σχεδιασμού», συμπλήρωσε ο κ. Έιντε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές επιπτώσεις της απόπειρας πραξικοπήματος και τις αποφάσεις στην Τ/Κ πλευρά για τους οπαδούς του Γκιουλέν, ο κ. Έιντε είπε πως τη βραδιά του πραξικοπήματος ήταν πολύ ανήσυχος.
«Ο ΓΓ ανέφερε ότι η επέμβαση του στρατού στις υποθέσεις οποιουδήποτε κράτος είναι απαράδεκτη, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να παραμείνουν ευθυγραμμισμένοι με τις αρχές του νόμου και της τάξης και της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Υπάρχουν οπωσδήποτε εξελίξεις στην Τουρκία τις οποίες παρακολουθούμε πολύ στενά. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στην τουρκική θέση, ότι θέλουν να δουν λύση. Όπως είπα στο ΣΑ, οι εξελίξεις αυτές μας υπενθυμίζουν πως το παράθυρο που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό, ίσως δεν θα είναι για πάντα. Πιστεύω επίσης ότι οι Ε/Κ κι οι Τ/Κ γνωρίζουν καλά – όπως λένε κι οι ηγέτες τους – ότι πρέπει να βρουν λύση τώρα, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συνεχιστεί ο σημερινός τρόπος ζωής και στις δύο πλευρές με λύση, παρά με το αντίθετο», ανέφερε ο κ. Εϊντε.
Η Ειδική Αντιπρόσωπος, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ήταν και η πρώτη στην οποία συμμετείχε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
«Υπήρξε πολύ ισχυρή υποστήριξη πρώτα απ’ όλα προς τους Κύπριους ηγέτες και την καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαπραγματευτική διαδικασία, όπως και υποστήριξη προς το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το ρόλο της στην ειρήνη και την ασφάλεια και τη διατήρηση της ηρεμίας στην ουδέτερη ζώνη, όπως και την υποστήριξη προς τη διαδικασία των καλών υπηρεσιών και στα ΜΟΕ», ανέφερε.
Πρόσθεσε κι αυτή με τη σειρά της ότι το Συμβούλιο επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στο ζήτημα του σχεδιασμού για την περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για τη διευθέτηση.
«Εξηγήσαμε ότι έχουμε στη Γραμματεία και στις δύο αποστολές κάποιες αρχικές σκέψεις αναφορικά με το σχεδιασμό, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να καθοδηγούνται από τις πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και από το τι θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη οι δύο πλευρές να πράξουν, προς υποστήριξη της διευθέτησης. Ελπίζω ότι το θέμα του περιγράμματος μιας συμφωνίας και τα πιθανά μέσα της εφαρμογής της θα είναι κάτι στο οποίο οι ηγέτες θα συνεχίζουν να σημειώνουν καλή πρόοδο στην προσεχή περίοδο, ώστε να μπορέσουν συμπληρωματικά και τα Ηνωμένα Έθνη να αρχίσουν να σχεδιάζουν αναλυτικότερα την παροχή υποστήριξης», είπε η κ. Σπέχαρ.
Είπε παράλληλα ότι εκφράστηκε ιδιαίτερα ισχυρή υποστήριξη προς την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και ενδιαφέρον να υπάρξει ακόμη ταχύτερη πρόοδος στο έργο της. Η Ειδική Αντιπρόσωπος αναγνώρισε τη σημασία του έργου της Επιτροπής, τόσο ανθρωπιστικά, όσο και για τις οικογένειες των αγνοουμένων, αλλά σημείωσε επίσης ότι πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
«Εξέφρασα την υποστήριξή μου προς τη ΔΕΑ και το γεγονός ότι υπάρχει εργασία σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσουμε και να σημειώσουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο, καθώς περνά ο καιρός. Γιατί πρόκειται για θέμα που εξαρτάται από το χρόνο, καθώς τα μέλη των οικογενειών γερνούν, το ίδιο κι άτομα που γνωρίζουν πληροφορίες», ανέφερε.
Τέλος αναφέρθηκε και στη διαδικασία αποναρκοθέτησης και είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ για τη μικρή ομάδα που πλέον διαθέτει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οργανώθηκε πρόσφατα κα η οποία θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τη δύναμη και τις δύο πλευρές αν επιθυμούν να προβούν σε εκκαθαρίσεις ναρκών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις