ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης - Ακιντζί συζήτησαν όσα προκύπτουν από το πραξικόπημα - Τα θέματα δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας έχουν σχεδόν συμφωνηθεί

Αναστασιάδης - Ακιντζί συζήτησαν όσα προκύπτουν από το πραξικόπημα - Τα θέματα δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας έχουν σχεδόν συμφωνηθεί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε την Παρασκευή (22/7) ότι όσον αφορά το θέμα της δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας ελάχιστα ή καθόλου απομένουν προς συμφωνία.

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο ΠτΔ είπε επίσης ότι επιτεύχθηκε και σημαντική πρόοδος στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας με εναπομείναντα κάποια θέματα ουσιώδους σημασίας.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι τα γεγονότα στην Τουρκία δεν επηρεάζουν τουλάχιστον προς το παρόν τις συνομιλίες.

Εκανε λόγο και για  διαφωνίες στο πλαίσιο των συνομιλιών αλλά είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ακιντζί επιδεικνύουν αποφασιστικότητα και βούληση για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Σε ερώτηση εάν με τον κ. Ακιντζί συζήτησαν το θέμα του πραξικοπήματος στην Τουρκία και τα μέτρα που λαμβάνει ο Τούρκος Πρόεδρος και στα κατεχόμενα, είπε ότι αυτό που σήμερα συζητήθηκε ήταν η νομοθετική, η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία αλλά πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να πω ότι βεβαίως σε μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ακιντζί συζητήσαμε και τα όσα προκύπτουν από το πραξικόπημα».

Τα γεγονότα στην Τουρκία, είπε, δεν επηρεάζουν προς το παρόν τις συνομιλίες.

«Δεν νομίζω να επηρεάζουν τις συνομιλίες επί του παρόντος τουλάχιστον, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα που έχω προαναφέρει» σημείωσε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα όσα σήμερα συζητήθηκαν, είπε ότι «όσον αφορά το θέμα της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας ελάχιστα ή καθόλου απομένουν προς συμφωνία. Συνεπώς, υπήρξε μια σημαντική πρόοδος. Οσον αφορά την εκτελεστική εξουσία και πάλι υπήρξε σημαντική πρόοδος με εναπομείναντα βεβαίως και κάποια θέματα τα οποία θεωρούνται ουσιώδους σημασίας».

Ερωτηθείς αν η εκ περιτροπής προεδρία αφορά ένα από αυτά τα ουσιώδους σημασίας θέματα ο Πρόεδρος απάντησε «μεταξύ των
άλλων».  

Απαντώντας σε ερώτηση για τη νομοθετική εξουσία, είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι μπορεί να θεωρείται ως ολοκληρωθείσα η συζήτηση» ή «ελάχιστα θέματα επουσιώδη εναπομένουν για να συμφωνηθούν, όπως και στη δικαστική εξουσία».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει θέμα να μην είναι προεδρικό το σύστημα, ο Πρόεδρος είπε ότι «η προτιμητέα λύση είναι του προεδρικού συστήματος, που δίνει μια σταθερότητα. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες».

«Αυτό που θέλω να πω γενικότερα είναι ότι η δικαστική εξουσία θα πρέπει να πω ότι σχεδόν έχει ολοκληρωθεί το κεφάλαιο. Η νομοθετική εξουσία μπορώ να θεωρήσω ότι με ελάχιστες εναπομείνασες μικροδιαφορές έχει ολοκληρωθεί, στο θέμα της εκτελεστικής υπήρξε πρόοδος, απομένουν θέματα όπου υπάρχει διάσταση μεταξύ των δύο πλευρών όπως η εκ περιτροπής», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι έχουν συζητηθεί και οι μηχανισμοί υπέρβασης αδιεξόδων και ότι «οφείλω να πω ότι και εκεί υπήρξε μια σημαντική πρόοδος που να καθιστά λειτουργικό – και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό – το κράτος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος είπε ότι στις 29 Ιουλίου θα συζητηθεί, «όχι σε λεπτομέρειες αλλά τουλάχιστον υπό μορφήν ανταλλαγής απόψεων και το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας, με την έννοια ότι μπορεί να μην αναφερθούν ονόματα κλπ, αλλά εν πάση περιπτώσει θα τεθούν κάποιες παράμετροι μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι συνομιλίες προς επίτευξη λύσης».

Η δική μας θέση, πρόσθεσε, παραμένει σταθερή στο γεγονός όσον αφορά τις εγγυήσεις.

Εξήγησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κάτι ανάλογο ή οπωσδήποτε δεν μπορεί να υπάρξουν ποτέ ανάλογες ρυθμίσεις που να δίδουν το δικαίωμα σε τρίτη χώρα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου και επομένως και όσον αφορά το εδαφικό θα ανταλλαγούν γενικότερες απόψεις με επιφύλαξη στο τελικό στάδιο να υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένες αποφάσεις».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως η Τουρκία μπορεί να είναι εποικοδομητική στο θέμα της ασφάλειας με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το πραξικόπημα και τα όσα εσωτερικά στην Τουρκία επισυμβαίνουν με τα θέματα που αφορούν την Κύπρο, χωρίς να σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε την ενδεχόμενη εμπλοκή. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι».  

Ερωτηθείς αν οδεύουμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε «μη βιάζεστε. Εχει παρατηρηθεί πρόοδος σε σωρεία κεφαλαίων, υπάρχουν όμως και κεφάλαια στα οποία ακόμα έχουμε διαφορές, όπως είναι το περιουσιακό, θα δούμε ποιες σκέψεις ανταλλάσσονται όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και κάποιες άλλες εκκρεμότητες που αφορούν άλλα θέματα».

«Επομένως, θα πρέπει να πω ότι παρατηρείται πρόοδος, θα πρέπει να παραδεχθώ την ίδια ώρα ότι ακόμα υπάρχουν δυσκολίες. Αυτό που διαπιστώνω εν πάση περιπτώσει είναι την αποφασιστικότητα και τη βούληση και των δύο να ξεπεραστούν τα προβλήματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον συζητήθηκε το θέμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης της κυπριακής ΑΟΖ κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον κ. Ακιτνζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν τέθηκε το θέμα.

«Ούτε και ήταν ή είναι δυνατόν ποτέ να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top