ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Όχι σε λύση που θα παραβίαζε το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Παυλόπουλος: Όχι σε λύση που θα παραβίαζε το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Δεν είναι νοητό να υπάρξει λύση του Κυπριακού που θα παραβίαζε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ομοσπονδιακή μορφή είναι το πολύ το οποίο θα μπορούσε να δεχτεί η ελληνική πλευρά ως μορφή του κυπριακού κράτους, σε ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε το απόγευμα σε επίτιμο δημότη Μόρφου, λαμβάνοντας και το κλειδί της κατεχόμενης κωμόπολης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε πως «δεν νοείται οποιασδήποτε μορφής συνομοσπονδία, γιατί συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και είναι αδύνατο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κεκτημένο, άρα το πολύ που θα μπορούσε να ήταν είναι ομοσπονδιακό κράτος, προερχόμενο από την επανένωση των δύο τμημάτων και όχι από την επαναδημιουργία τους».

Είπε ακόμη ότι «είμαστε σε πλήρη συμπόρευση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ότι δεν είναι νοητό να υπάρξει λύση του Κυπριακού η οποία θα παραβίαζε το θεσμικό κεκτημένο γιατί αυτό θα σήμαινε ότι εντός της ΕΕ θα υπήρχε ένα κράτος το οποίο δεν είναι δυνατό να ακολουθήσει την πορεία των άλλων κρατών επειδή ακριβώς θα ήταν αδύνατη λόγω της εσφαλμένης επίλυσης του Κυπριακού, η τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί πάρα να έχει μία ενιαία εντός και εκτός νομική διεθνή προσωπικότητα, κάτι που συνεπάγεται ότι έχει μία κυριαρχία, ενιαία και ολοκληρωμένη κυριαρχία, όπως επίσης και μια ιθαγένεια για όλους τους πολίτες της».

Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι δυνατό με αυτή τη μορφή να έχει εγγυήτριες δυνάμεις οι οποίες είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός γιατί η εγγυήτρια δύναμη αναιρεί εξ ορισμού με βάση το διεθνές δίκαιο την έννοια της πλήρους κυριαρχίας, επομένως δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεις για το κυπριακό κράτος, δεν χρειάζεται προστάτες το κυπριακό κράτος».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «η επίλυση του Κυπριακού βασίζεται και θα βασιστεί πάνω στη διπλή ιδιότητα της Κύπρου, ως πλήρους μέλους της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ αλλά και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, επομένως η επίλυση αυτή θα βασίζεται πάνω στη μορφή του κράτους που αντιστοιχεί όχι μόνο στους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου».

Σημείωσε ότι η «πρέπει να τελειώσει αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα, (της μη επίλυσης του Κυπριακού), η οποία δεν είναι όνειδος μόνο για εκείνους που εισέβαλαν στο νησί αλλά είναι όνειδος και για εκείνους που την ανέχονται, τη διεθνή κοινότητα η οποία δέχεται τις ίδιες τις αποφάσεις της Γενικής της Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, να τις περιφρονούν κάποιοι».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «δεν είναι νοητό για τον πολιτισμό της Ευρώπης αλλά και για το πρωτογενές δίκαιο της Ευρώπης, να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα η οποία πρέπει να τελειώσει με την επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι «υπάρχει η δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι πέρα από την απαράβατη αρχή ότι κάθε Κύπριος πρέπει να γυρίσει στις πατρογονικές του εστίες όπως ήταν πριν από την εισβολή, υπάρχει απόφαση ότι εν πάση περιπτώσει και μετά την επίλυση, η Μόρφου θα βρίσκεται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Όπως είπε, «είναι όρος ο οποίος υπάρχει μεταξύ των προϋποθέσεων επίλυσης του Κυπριακού και αυτή η κοινή απόφαση είναι μέρος των διαπραγματεύσεων τις οποίες κάνουμε και θα κάνουμε και αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που παίρνω ως δημότης Μόρφου».

Μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμο δημότη Μόρφου, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «αυτή η τιμή είναι ένα βαρύ χρέος για μένα, είναι το χρέος να υπάρξει δικαιοσύνη και λευτεριά σε αυτό το νησί, να αποδοθεί η δικαιοσύνη, να δικαιωθεί η ιστορία».

Σημείωσε ότι «ως δημότης Μόρφου, είμαι υποχρεωμένος εφεξής, να υπερασπιστώ αυτή την λευτεριά της Κύπρου και της Μόρφου με δόρυ την ιστορία της, την αδιάκοπη μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού και με ασπίδα τα θεσμικά όπλα που παρέχει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ταυτοχρόνως μέλος της διεθνούς κοινότητας αλλά και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης».

Είπε ότι αυτή η μεγάλη τιμητική διάκριση, «δεν αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Ελλάδα, η οποία δεν διαχωρίζεται από την Κύπρο, δεν υπάρχει Ελλάδα και Κύπρος, υπάρχει Ελληνισμός, αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει οι προκάτοχοί μας».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «στο μέτρο που μου αναλογεί, θα υπερασπιστώ και με τη νέα μου ιδιότητα του δημότη Μόρφου, την ιστορία μας και το ρόλο που έχουμε να διαδραματίσουμε ως έθνος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Όπως είπε, «η Ελλάδα, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη ώρα, και εννοώ τον Ελληνισμό και όλα τα κομμάτια του, πρέπει να εμπνεύσει την Ευρώπη για να βαδίσει μπροστά για να διεκδικήσει το ρόλο που της ανήκει γιατί, δεν χρειάζεται να είναι πρώτη σε στρατό και πρώτη σε οικονομία, μα πρέπει να είναι πρώτη σε ιδέες για να υπερασπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα, τρία βασικά αγαθά, την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη».

«Αυτή είναι η Ευρώπη, αυτή η Ευρώπη που κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα και αυτή την Ευρώπη και θα την υπερασπιστούμε και θα την ξανακτίσουμε», είπε, τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, ανακηρύσσοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, επίτιμο δημότη Μόρφου, είπε ότι «στο πρόσωπό σας κύριε Πρόεδρε, ενσαρκώνεται η αμετάκλητη απόφαση του ελληνικού έθνους να αγωνισθεί με σθένος και ανιδιοτέλεια μέχρι τη μέρα της δικαίωσης και της λευτεριάς, μέχρι τη μέρα που θα ακουστεί να κτυπά γλυκόλαλη η καμπάνα σε κάθε εκκλησιά της κατεχόμενης γης μας που για 42 χρόνια παραμένουν βουβές και αλειτούργητες».

Επιδίδοντας το κλειδί της Μόρφου, στον πρώτο πολίτη της Ελλάδας, ο κ. Πίττας είπε «θα σας εμπιστευθούμε κύριε Πρόεδρε το κλειδί της κατεχόμενης πόλης μας, το κλειδί της καρδιάς μας, που είναι για μας ότι πολυτιμότερο έχουμε κρατήσει στα 42 χρόνια της πικρής προσφυγιάς».

Είναι για μας, συνέχισε, «σύμβολο αντοχής, όραμα λευτεριάς, οδοδείκτης πορείας, μιας πορείας που περνά μέσα από ανηφορικούς κακοτράχαλους, στενούς και δύσβατους δρόμους γεμάτους σκοπέλους και παγίδες που μας έχουν επιβάλει τα ξένα συμφέροντα, η ωμή βία του Τούρκου κατακτητή και οι ισχυροί της γης».

Ο Δήμαρχος Μόρφου διαβεβαίωσε το νέο δημότη πως «όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα πεθάνουμε σκλάβοι και πως δεν είμαστε εμείς η καταραμένη γενιά που θα παραδώσει στους νεότερους, μια Κύπρο μικρότερη, μια Κύπρο μοιρασμένη από το συρματόπλεγμα του αίσχους και της ντροπής».

Καταλήγοντας σημείωσε πως «τη γη της Μόρφου δεν μας την χάρισε κανείς, την κληρονομήσαμε από τους γονιούς και τους παππούδες μας και είναι χρέος βαρύ να την παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου, στο πρόσωπο του Εξοχοτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τιμά «τον ελληνικό λαό, την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος για τα όσα έχουν προσφέρει στην αιματοβαμμένη μαρτυρική μας πατρίδα».

«Στο πρόσωπό του, ενσαρκώνεται η αμετάκλητη απόφαση του ελληνικού έθνους να αγωνισθεί με σθένος και ανιδιοτέλεια, με όλα τα μέσα για τη σωτηρία της Κύπρου και την επιστροφή στη γη των πατέρων μας», αναφέρει η απόφαση απόδοσης τιμής από το Δήμο Μόρφου προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τον Προκόπη Παυλόπουλο καλωσόρισαν στην αίθουσα, με στίχους του κορυφαίου Κύπριου ποιητή, Δημήτρη Λιπέρτη, τους οποίους απάγγειλε ο ίδιος ο ποιητής στο στάδιο ΓΣΠ της Λευκωσίας τον Απρίλη του 1925 με την ευκαιρία της άφιξης στην Κύπρο, Ελλαδιτών προσκυνητών και αθλητών.

«Αδέλφια καλώς ήρτετε, η στράτα σας να είναι μέλι, αγκαθερά στα πόθκια σας ποττέ να μεν βλαστούν....» έγραψε ο Δημήτρης Λιπέρτης.

Μεταξύ άλλων, η χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου, υπό τη Διεύθυνση του Μιχάλη Χατζηβασιλείου, ερμήνευσε το τραγούδι «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο», σε μουσική του Κύπριου συνθέτη, Μάριου Τόκα και στίχους της Τουρκοκύπριας ποιήτριας Νεσιέ Γιασίν.

Επίσης, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των 13 θυμάτων της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί ανήμερα της 5ης επετείου από τη φονική έκρηξη.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, «επειδή η εδώ παρουσία μου καθώς και αυτή η μεγάλη τιμή την οποία μου περιποιεί ο Δήμος Μόρφου, συμπίπτει με την τραγωδία στο Μαρί που στοίχισε τη ζωή σε εφτά εθνοφρουρούς και έξι Κύπριους πυροσβέστες, μαζί με τις άλλες καταστροφές, επιτρέψετε μου, να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή, το θεωρώ αυτονόητο».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top