Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά τη συναίνεση, θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τις απόψεις των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας.
«Η Κυβέρνηση έχει τη δική της προσέγγιση. Επιμένει πεισματικά, δογματικά θα έλεγα, στη δική της την προσέγγιση και έχει την απαίτηση όλα τα πολιτικά κόμματα να διαφοροποιήσουν τη στάση τους και να στηρίξουν τη δική της την πρόταση γιατί θεωρεί ότι αυτή είναι σωστή», είπε ο κ. Κυπριανού, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ Χρίστο Μιχαηλίδη.
Όπως είπε, το θέμα της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας συζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια, ίσως και περισσότερο, με τα πολιτικά κόμματα να έχουν διατυπώσει στην πλειοψηφία τους την άποψη ότι θα πρέπει να επιβληθεί η κλιμακωτή φορολογία.
Ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση, η οποία δεν επηρεάζει σε κανέναν βαθμό αυτά που στόχευε η Κυβέρνηση, απλώς επιβαρύνει κάπως περισσότερο τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και αποφορτώνει τους μικροϊδιοκτήτες.
«Τώρα λέει ο κ. Νεοφύτου ότι θα πρέπει να απαλλαγούμε από τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας. Στα δικά μου τα αυτιά ηχεί ως ένα ξέσπασμα ενός `κακοφανισμένου` παιδιού γιατί δεν έγινε το δικό του -και δεν μπορεί να λειτουργεί η πολιτική ζωή του τόπου με αυτό τον τρόπο-και να βρούμε τρόπο να κόψουμε από τις ανελαστικές δαπάνες», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί προχώρησε η Κυβέρνηση σε περικοπές από τον τομέα της υγείας ή από τη δασοπυρόσβεση, αν υπήρχαν ανελαστικές δαπάνες να περικοπούν και είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει αυτά τα πράγματα και γιατί ενώ για τριάμισι χρόνια είχαν ένα προσανατολισμό ως Κυβέρνηση, ξαφνικά και αιφνιδίως σκέφτηκαν κάτι διαφορετικό.
Προανήγγειλε επίσης ότι το ΑΚΕΛ από το Σεπτέμβριο θα οργανώσει σε επαρχιακό επίπεδο συσκέψεις με ανθρώπους που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να ακούσουν απόψεις, σκέψεις, ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία να εξέλθει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης είπε ότι για το θέμα της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας η θέση της ΟΕΒ είναι η εφαρμογή ενός κοινού φορολογικού συντελεστή.
Ωστόσο ανέφερε ότι συμφώνησαν με την ηγεσία του ΑΚΕΛ ότι ο ΦΠΑ στην παρούσα φάση, αν εισαχθεί, θα είναι ακόμα ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.
Για το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από τη μια η Κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε συντελεστή στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας γιατί αυτό θα επηρεάσει τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και θα περιορίσει τη δυνατότητά τους για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και από την άλλη κατέθεσε πρόταση για ΦΠΑ σε ύψος 19% κάτι που - όπως είπε- θα σκοτώσει την επιχειρηματικότητα.
«Είναι αντιφατικά αυτά που προτείνει η Κυβέρνηση», σημείωσε.
Σε σχέση με τη σημερινή τους συνάντηση, τόσο ο Πρόεδρος της ΟΕΒ όσο και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφεραν ότι είχαν μια παραγωγική συζήτηση στην οποία υπήρξαν τόσο σημεία συμφωνίας όσο και σημεία διαφωνίας.
«Θα συνεχίσουμε τις επαφές σε μια προσπάθεια να βρούμε συνισταμένες τέτοιες που να βοηθούν την οικονομία του τόπου», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
«Έχουμε συμφωνήσει με πολύ εποικοδομητικό τρόπο και προσέγγιση ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις επαφές πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου και της οικονομίας», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι σχετικά με το Brexit, η ΟΕΒ είχε ζητήσει από την πρώτη μέρα από τον Υπουργό Οικονομικών να συγκαλέσει μια συνεδρίαση με όλα τα κόμματα και τους βασικούς συντελεστές της οικονομίας για να αντιμετωπίσουν το θέμα. Αυτή, πρόσθεσε, είναι γενικότερα η προσέγγιση της ΟΕΒ.
«Βλέπουμε ότι η συλλογικότητα είναι κάτι που πρέπει να επικρατήσει σε όλα τα επίπεδα. Για αυτό εισηγούμαστε επίσης και τη σύγκληση ενός εθνικού συμβουλίου οικονομίας, για να βλέπουμε από κοινού και συλλογικά και υπεύθυνα, όλα τα θέματα που αφορούν τουλάχιστον την οικονομία και την επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης. Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο εθνικό συμβούλιο οικονομίας θα πρέπει να αποτελείται από τα κόμματα και τους βασικούς συντελεστές της οικονομίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις