Από τα πιο δύσκολα χαρακτήρισε το κεφάλαιο του Περιουσιακού ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι σήμερα δεν κάλυψαν πολύ μεγάλη απόσταση. “42 χρόνια μετά, η κατάσταση έχει περιπλεχθεί. Εάν μετρήσουμε από το 1963 είναι 53 χρόνια, εάν μετρήσουμε μετά το 1974 είναι 42, αλλά πραγματικά πρόκειται για ένα από τα πιο πολύπλοκα θέματα”.
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Ακιντζί μίλησε και για τις εξελίξεις στην περιοχή που αφορούν τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις και το φυσικό αέριο αλλά και την διαδικασία των συνομιλιών. Υπενθύμισε ότι εντός Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν ακόμη πέντε συναντήσεις, στις 8,12,22,26 και 29 του μήνα υπό καθορισμένα θέματα.
Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων οι πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα έγγραφο όπου έχουν καταγραφεί τα σημεία σύγκλισης και οι διαφορές των πλευρών. Σήμερα, είπε, εργάστηκαν εντατικά πάνω σε μερικά από τα σημεία διαφωνιών. “Δεν μπορώ να πω ότι καλύψαμε πολύ μεγάλη απόσταση, δηλαδή δεν είμαστε στη θέση να πούμε ότι εξαλείψαμε όλες τις διαφωνίες. Είναι εμφανές ότι σε αυτό το δύσκολο θέμα (το περιουσιακό) χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο. Την ερχόμενη εβδομάδα και σε επίπεδο διαπραγματευτών και σε επίπεδο ηγετών θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ περισσότερο, στις 8 του μηνός θα περάσουμε σε άλλο κεφάλαιο”.
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, στην συνάντηση των ηγετών στις 8 Ιουλίου, θα συζητήσουν θέματα όπως ιθαγένεια και νομικά δικαιώματα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι πριν βγει ο Ιούλιος θα μπορέσουν να διεξέλθουν όλων των κεφαλαίων, διαφορετικά θα μείνουν στο προηγούμενο στάδιο, όπως ανέφερε.
Είναι σημαντικό, συνέχισε, να συνεχίσουν την διαδικασία με εντατικούς ρυθμούς, λέγοντας ότι θέλουν να φτάσουν, εάν είναι εφικτό, τον στόχο που έχουν θέσει, που είναι κοινός, όπως φάνηκε και στην κοινή δήλωση της 15ης Μαΐου και αφορά το πόσο σημαντικό είναι να φτάσουμε σε μια λύση το 2016. Πιστεύει, σημείωσε, ότι οι εξελίξεις στην περιοχή δείχνουν την αναγκαιότητα αυτή και έφερε ως παράδειγμα την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας και του Ισραήλ θεωρώντας ότι το φυσικό αέριο είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ομαλοποίησης των διμερών τους σχέσεων και επανέλαβε ότι ο πιο λογικός, ο πιο φτηνός και ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσει το αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.
Εάν λύσουμε το Κυπριακό, όλο αυτό θα έχει περισσότερο νόημα, θα εφαρμοστεί καλύτερα, θα είναι πιο πρακτικό και θα μπορέσουν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο όλες οι πλευρές, πρόσθεσε. Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, εάν δεν μπορέσει να λυθεί, συνέχισε, υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε εκτός ενεργειακής εξίσωσης και αυτό δεν θα είναι θέμα μόνο για τους Τ/κ, αλλά και για τους Ε/κ. “Τέτοιου είδους εξελίξεις δεν μας περιμένουν. Σε μια στιγμή μπορούν να συμβούν εξελίξεις που δεν τις περιμέναμε καθόλου αλλά να μας επηρεάζουν. Για παράδειγμα η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ”. Ενώ, είπε, υπήρχε η προτίμηση να παραμείνουν στην ΕΕ, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (στη Βρετανία) ήταν διαφορετικό.
Τέτοιες εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν την Κύπρο, μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, εκτός (Κύπρου), είπε, λέγοντας ότι για να επωφεληθούν όχι μόνο οι Τ/κ, αλλά ολόκληρο το νησί, από τέτοιες εξελίξεις, όπως ο δρόμος που ανοίγει η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ, για να μπορέσει να επωφεληθεί μια ομοσπονδιακή επανενωμένη Κύπρο από αυτό, θεωρεί – όπως ανέφερε - ότι θα πρέπει να ενεργήσουν ακόμη πιο γρήγορα ώστε να μπορέσουν να πάρουν και οι δύο κοινότητες το μερίδιο που τους αναλογεί. Υπό αυτή την έννοια, ανέφερε, θα πρέπει να εντατικοποιήσουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων περισσότερο.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσκληση που είχε για να επισκεφθεί το Λονδίνο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η πρόσκληση ήταν από την νυν κυβέρνηση στην Βρετανία, ωστόσο τώρα υπάρχει εκεί ένας Πρωθυπουργός υπό παραίτηση, είναι μια μεταβατική περίοδος, ο νυν ΥΠΕΞ που τον προσκάλεσε πιθανόν να μην εξακολουθήσει να είναι στη θέση αυτή, μετά τις εξελίξεις, και γι` αυτό – ανέφερε ο κ. Ακιντζί – δεν θα επιμείνει στην πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης τώρα.
Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το ψευδοκράτος, όπως πχ η συμφωνία για το “γραφείο” συντονισμού για θέματα αθλητισμού και νεολαίας, και αν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η λεγόμενη ΤΔΒΚ έχει υπογράψει σε μεγάλο βαθμό συμφωνίες με την μόνη χώρα που την αναγνωρίζει, την Τουρκική Δημοκρατία. Υπάρχει, είπε, η γενική αντίληψη ότι οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν πριν και από τις δύο πλευρές, εάν δεν αντίκεινται στη συμφωνία που θα καταλήξουν για μια επανενωμένη ομοσπονδιακή δημοκρατία Κύπρου, τότε θα διατηρηθούν σε ισχύ. Αυτό, σημείωσε, είναι μια γενική αρχή στην οποία έχουν συμφωνήσει.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις