Παραγωγική χαρακτήρισε ο Τ/κ ηγέτης την πεντάωρη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτιμώντας ότι έφτασαν κοντά στο να κλείσουν το θέμα των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τν σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να δουλέψουν περισσότερο πάνω στο θέμα των αρμοδιοτήτων, εκτιμώντας ότι στην επόμενη συνάντηση θα μπορέσουν να το κλείσουν.
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση συμμετείχε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και έτσι δεν τίθεται θέμα νέου διαπραγματευτή, ούτε και θα χρειαστεί να χαθεί χρόνος με τον πιθανό διορισμό ενός νέου διαπραγματευτή.
Την ερχόμενη Τρίτη και την Πέμπτη θα έχουν, συμπλήρωσε, δύο ακόμη συναντήσεις και η τελευταία των τεσσάρων που ανακοινώθηκαν θα γίνει την 1η Ιουλίου, λέγοντας ότι γι` αυτές τις συναντήσεις υπάρχουν καθορισμένα κεφάλαια που θα συζητηθούν. Επειδή, όμως, συμπλήρωσε, υπήρξε μακρά συζήτηση σήμερα του κεφαλαίου των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, τα ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες των συνιστώντων πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες και ο συντονισμός και συνεργασία των συνιστώντων πολιτειών μεταξύ τους, θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη. Οι διαπραγματευτές θα συμπληρώσουν τις συμφωνίες στις οποίες έφθασαν οι ηγέτες όσον αφορά τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και θα εργαστούν για τα σημεία στα οποία βρίσκονται κοντά αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, και πρόσθεσε“ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Εν συντομία σήμερα μπορώ να πω ότι ήταν μια διαπραγμάτευση μακρά, εντατική αλλά ταυτόχρονα και παραγωγική”.
Σε ερώτηση εάν στο πλαίσιο των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων συζήτησαν και την εκ περιτροπής προεδρία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν σχετίζονται τα δύο. Η εκ περιτροπής προεδρία, είπε, σχετίζεται με τη διακυβέρνηση, που θα συζητηθεί αργότερα. Σήμερα, εξήγησε, συζήτησαν μόνο θέματα αρμοδιοτήτων.
Οδοφράγματα
Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τα οδοφράγματα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν ήταν σήμερα στην ημερήσια διάταξή τους, ωστόσο στην προηγούμενη συνάντησή τους είχαν συζητήσει την πορεία των ΜΟΕ και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου. Αναφέρθηκε στο ιστορικό των τελευταίων ημερών και την συζήτηση του θέματος με την νέα Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ως τ/κ πλευρά, είπε, απέστειλαν επιστολή στο UNDP ενημερώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να προκηρυχθούν οι προσφορές και ενώ μιλούσε ενημερώθηκε πως παρόμοια επιστολή απέστειλε και η ε/κ πλευρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι` αυτή την εξέλιξη. Θα πρέπει τώρα, σημείωσε, να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Ο Τ/κ ηγέτης υπενθύμισε ότι είχε γίνει αποναρκοθέτηση στην περιοχή της Λεύκας όσο και στη Δερύνεια, ενώ οι δρόμοι χρειάζονται ασφαλτόστρωση. Υπήρξε, σημείωσε, ίσως ένα μικρό χάσιμο χρόνου, αλλά το αίτημα του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια πρόκειται να ικανοποιηθεί πλέον σύντομα. “Προχωρά βήμα με βήμα, γι` αυτό λέμε λίγο υπομονή ακόμη”. Ευχήθηκε ότι η όλη εργασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες. Στη Λεύκα, είπε, υπάρχει ένα τμήμα του δρόμου στην ε/κ πλευρά που πρέπει να επιδιορθωθεί και ίσως αυτό πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, εκφράζοντας την επιθυμία να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία σε 5-6 μήνες. Η ταυτόχρονη διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων, συμπλήρωσε, θα ήταν πολύ καλό.
Χρηματοδότηση λύσης
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη όσον αφορά τη χρηματοδότηση της λύσης πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρος των αποθεμάτων του φυσικού αερίου εάν υπάρχουν επαρκής ποσότητες, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και τις υποχρεώσεις άλλων χωρών και κληθείς να πει εάν έχει κάποια πρόταση η τ/κ πλευρά επί του θέματος, υπενθυμίζοντας την παλαιότερη τ/κ πρόταση για δημιουργία μιας επιτροπής για το φυσικό αέριο, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας στην περιοχή ή μπορεί να φέρει νέες εντάσεις. Είναι σημαντική η χρονική συγκυρία των ερευνών, συνέχισε λέγοντας ότι στο παρελθόν δημιουργήθηκαν προβλήματα και ο κ. Αναστασιάδης είχε εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών. “Δεν θέλουμε να επαναληφθούν αυτά τα πράγματα. Έχει αρχίσει μια εντατική διαδικασία. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα”.
Ο πλούτος αυτός, συνέχισε, ανήκει σε όλο το νησί, σε όλες τις κοινότητες και με δίκαιο τρόπο θα πρέπει να διαμοιραστεί σε Ε/κ και Τ/κ, προσθέτοντας ότι είναι λογικό τα έσοδα από αυτές τις πηγές πλούτου να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της λύσης, αυτό θα βοηθούσε, θα συνέβαλλε στη λύση. “Γι` αυτό πρέπει αυτή τη σκέψη να τη στηρίξουμε”.
Υπενθύμισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα έχει ανάψει το πράσινο φως πως θα στηρίξει την Κύπρο στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Κύπρο, αλλά και στα μηνύματα άλλων ξένων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν το νησί και εξέφρασαν πρόθεση οικονομικής στήριξης για τη λύση.
Επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να μείνουν μακριά από ενέργειες που θα δηλητηριάσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και αυτή την αρχή, είπε, την αποδέχονται και οι δύο.
“Γραφείο” συντονισμού
--------------------
Σε ερώτηση για το θέμα της αναπομπής της “νομοθεσίας” για το “γραφείο” συντονισμού”, ο κ. Ακιντζί είπε ότι με την κίνηση αυτή έδειξε και τις προθέσεις του, λέγοντας ότι είναι φυσικό ως “πρόεδρος” να ανησυχεί για το μέλλον της νεολαίας. Διαπίστωσαν, είπε, ότι υπάρχουν “άρθρα” τα οποία είναι ενάντια στο “σύνταγμα” και θα περιμένουν να αξιολογηθούν από το “ανώτατο” και να τους ανακοινώσουν αν είναι συμβατά ή όχι. Μέσα σε 45 μέρες πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.
Υπενθύμισε ότι όταν είδε πως υπήρχαν διαφωνίες στη “βουλή” πήρε τηλέφωνο την “πρόεδρο” Σιμπέλ Σιμπέρ και ζήτησε συνάντηση με τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Όταν πέρασε ο “νόμος” δεν λύθηκε το θέμα, έγινε η σύσκεψη με τα κόμματα, ακολούθησε η αξιολόγηση από τον ίδιο και τους συμβούλους του και αποφάσισε να στείλει τη “νομοθεσία” στο “συνταγματικό” για γνωμοδότηση. Ή θα υπογραφεί, πρόσθεσε, ή θα σταλεί στη “βουλή”. Για τον ίδιο, ανέφερε, ήταν και νομικό και θέμα συνείδησης. “Εγώ βγήκα μέσα από αυτή τη κοινότητα και δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια μου. Είναι ένα από τα βασικά μου καθήκοντα να λαμβάνω υπόψη τις ανησυχίες των νέων”.
Πρόσθεσε ότι πρώτη φορά μια “διακρατική” συμφωνία στάληκε στο “συνταγματικό δικαστήριο”, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος θέλει να έχει κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία αλλά υπάρχει ένα όριο. Βασική αρχή,είπε, είναι να ενισχυθούν οι τ/κ “θεσμοί”, δεν πρέπει να αντικατασταθούν.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις