Εκταμίευση της δόσης αυτή την εβδομάδα, με απόφαση των υπουργών υπό την ιδιότητα του ΔΣ του ΕSM, ανακοίνωσε σήμερα (14/6) ο πρόεδρος του eurogroup και του ecofin, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με τη δεύτερη ιδιότητά του ενημέρωσε την επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση το Αντιπροέδρου του ΕΚ Δ.Παπαδημούλη ο Πρόεδρος του eurogroup δήλωσε:
«Δεν ανέφερα την Ελλάδα γιατί είμαστε σε μια διαφορετική φάση. Το χειρότερο σημείο στην εμπιστοσύνη με την Ελλάδα ήταν πέρσι το καλοκαίρι. Από τότε πέρασε πολύς καιρός. Υπάρχουν ακόμα διαφωνίες αλλά τις συζητάμε».
«Θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της δόσης ως ΔΣ του ESM αυτή την εβδομάδα», τόνισε.
Σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο οποίο αναφέρθηκε ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος εξήγησε: «Απαντώντας στην δήλωση του κ. Στουρνάρα έχω να πω ότι το 3,5 είναι ρεαλιστικό, δεν είναι πολύ ψηλό, δεν είναι ρεαλιστικό για πάρα πολύ καιρό και για αυτό θα μειώνεται ανά δεκαετία».
Απέρριψε δε τις πληροφορίες ότι το φθινόπωρο το eurogroup θα ξαναδεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος τους χρέους και δήλωσε πως θα ξαναδούν το θέμα μόνο «στο τέλος του έτους όταν το ΔΝΤ ετοιμάσει στα τέλη του χρόνου μια εισήγηση προς το διοικητικό του συμβούλιο».
Ως πρόεδρος του Εcofin o Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε εκτενώς στην δημοσιονομική επιτήρηση των κρατών μελών.
«Αν τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η Κομισιόν επιφυλάσσει διακριτική μεταχείριση σε ορισμένα κράτη μέλη έναντι άλλων, είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να πειστούμε ότι πρέπει να τηρούμε τα συμφωνηθέντα».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, μετά από τοποθέτησή του για τα επιτεύγματα της Ολλανδικής προεδρίας εξήγησε, επικαλούμενος τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, ότι «η οικονομία μας είναι μια οικονομία εμπιστοσύνης, όχι μόνο μεταξύ των κρατών και των αγορών, αλλά και των κρατών μελών μεταξύ τους».
Σημείωσε δε ότι έχει μεταφέρει τις αντιρρήσεις του στην ίδια την Κομισιόν για τον τρόπο που έχει χειριστεί τις δημοσιονομικές συστάσεις προς συγκεκριμένα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας. Ανέφερε όμως, ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψιν της την παρατήρηση αυτή και θα προσπαθήσει να τεκμηριώνει ορθολογικά τις συστάσεις της.
Σε σχέση με το Βρετανικό δημοψήφισμα και την πρόσφατη τοποθέτηση Σόμπλε «το μέσα είναι μέσα και το έξω είναι έξω», σχολίασε.
«Το μέσα είναι μέσα και το έξω είναι έξω. Αυτό το πιστεύω σε γενικές γραμμές. Δεν είναι όμως αυτή μια σωστή προσέγγιση. Εμείς έχουμε εμπειρία από δημοψηφίσματα και σας λέω ότι το να απειλείς τους ψηφοφόρους δεν λειτουργεί. Δεν μου αρκεί η Βρετανία να μείνει απλά ένα μέλος. Θα ήθελα να τους δω να γίνονται πάλι λειτουργικό μέλος που βρίσκεται στην πρωτοπορία. Έτσι ήταν κάποτε».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις