ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Η γυναίκα του παίρνει σύνταξη χηρείας ενώ αυτός είναι ζωντανός

ΚΥΠΡΟΣ: Η γυναίκα του παίρνει σύνταξη χηρείας ενώ αυτός είναι ζωντανός

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να εκδώσει σήμερα, Τρίτη (14/6), την απόφασή του επί της προσφυγής του Τάσσου Φιλίππου, ενός πρώην υπαλλήλου του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

O Tάσσος Φιλίππου απώλεσε τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα κατόπιν πειθαρχικών διαδικασιών που οδήγησαν στην απόλυσή του από τη δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου, τον Ιανουάριο του 2005 ο κ. Φιλίππου, που υπηρετούσε για περισσότερα από 30 χρόνια στο Κτηματολόγιο, καταδικάστηκε, αφού δήλωσε ένοχος, σε φυλάκιση έως πέντε χρόνια για μια σειρά από αδικήματα, μεταξύ άλλων για εξαπάτηση, εξασφάλιση σημαντικού χρηματικού ποσού με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία επιταγών και κατάχρηση εξουσίας.

Κατά την ανακοίνωση της ποινής, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του άλλες οκτώ παρόμοιες ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον του κ. Φιλίππου, ενώ συνολικά ήταν αντιμέτωπος με 223 κατηγορίες.

Κατά την πειθαρχική διαδικασία εναντίον του, η Επιτροπή Δημόσια Υπηρεσίας του επέβαλε την αυστηρότερη των ποινών, αποφασίζοντας την απόλυσή του, κάτι που αυτομάτως συνεπαγόταν την απώλεια των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή, αν και έλαβε υπόψη της μετριαστικούς παράγοντες, όπως την προσωπική κατάσταση του κ. Φιλίππου, αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ανέλαβε να αποζημιώσει το δημόσιο για τις πράξεις του, αποφάσισε την αποπομπή του δημοσίου υπαλλήλου λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων και του γεγονότος ότι ο εν λόγω υπάλληλος υπήρξε ο εγκέφαλος μιας απάτης που είχε ως αποτέλεσμα την αμαύρωση της εικόνας της δημόσιας υπηρεσίας γενικότερα.

Κατόπιν, ο κ. Φιλίππου προσέφυγε κατά της απόφασης της Επιτροπής στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά την απόλυσή του, η σύζυγός του λαμβάνει σύνταξη χηρείας, ωσάν να είχε αποβιώσει ο σύζυγός της. Ο κ. Φιλίππου λαμβάνει  κοινωνική σύνταξη από τον Αύγουστο του 2012.

Ο αιτητής προσέφυγε στο ΕΔΑΔ για την απώλεια των συνταξιοδοτικών του ωφελημάτων, επικαλούμενος τις διατάξεις για προστασία της περιουσίας.

Επιπρόσθετα, προσέφυγε κατά της απόφασης στη βάση των διατάξεων για απαγόρευση των διακρίσεων, ισχυριζόμενος ότι η αποστέρηση των συνταξιοδοτικών του οφελημάτων συνιστά διάκριση με βάση την οικογενειακή του κατάσταση, για τον λόγο ότι η σύζυγός του και τα εξαρτώμενα μέλη επωφελούνται σύνταξης χηρείας.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top