ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκική πλευρά: «Η αποκατάσταση δεν υπερτερεί των άλλων λύσεων στο περιουσιακό»

Τουρκική πλευρά: «Η αποκατάσταση δεν υπερτερεί των άλλων λύσεων στο περιουσιακό»

Η αποκατάσταση δεν αποτελεί ιεραρχικά ανώτερη θεραπεία στο περιουσιακό, η οποία προηγείται έναντι της αποζημίωσης και της ανταλλαγής, σύμφωνα με έγγραφο της τουρκικής πλευράς προς το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο ίδιο έγγραφο, αναφέρεται ότι «το ΕΔΑΔ θεωρεί και τις τρεις θεραπείες ως ίσες». Παράλληλα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι τίθεται σε κίνδυνο η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις κατεχόμενες περιουσίες - στις οποίες εντοπίζει «πολιτικά κίνητρα» - αλλά και ότι θα προκληθεί σοβαρή αναστάτωση στα κατεχόμενα.

Οι προτάσεις είχαν κατατεθεί με υπόμνημα της κυπριακής Κυβέρνησης στις 30 Μαΐου, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών, στις 7-9 Ιουνίου, όπου θα εξεταστεί το ζήτημα των περιουσιών των προσφύγων, στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί της 4ης Διακρατικής και της ομάδας προσφυγών «Ξενίδη-Αρέστη».

Στην απαντητική επιστολή, που κυκλοφόρησε κατόπιν αιτήματος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 3 Ιουνίου, και η οποία συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, αναφέρεται ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς δεν έχουν καμία σχέση με την εκτέλεση των αποφάσεων επί του ζητήματος των εκτοπισμένων, πολιτικοποιούν το ζήτημα ενώ «χειραγωγούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Το τουρκικό έγγραφο προσθέτει ότι το περιουσιακό αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία των ηγετών, στις 27 Ιουλίου 2015, για το πλαίσιο που θα διέπει την επίλυση του ζητήματος, όπου, όπως λέει, δεν περιλαμβάνεται μόνο η αποκατάσταση, αλλά και η αποζημίωση και η ανταλλαγή.

«Η επιβολή ενός μορατόριουμ στις περιουσίες στο Βορρά», όπως ονομάζονται στο έγγραφο τα κατεχόμενα, «θα ισοδυναμούσε με εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η αποκατάσταση είναι η μόνη θεραπεία», προστίθεται.

Επιπλέον, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για ενέργειες της ε/κ πλευράς για «αποκλεισμό της Βόρειας Κύπρου» και «πολιτική σφαιρικής απομόνωσης» από διεθνείς εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, όπως η ανταλλαγή φοιτητών στο πλαίσιο Erasums, ενώ επικαλείται ακόμη και την απόσυρση καταχωρήσεων ξενοδοχείων στα κατεχόμενα από την ιστοσελίδα booking.com «λόγω επιστολών από ε/κ λόμπυ».

Σύμφωνα με την τουρκική επιχειρηματολογία, η νομολογία του ΕΔΑΔ δεν προσδιορίζει την αποζημίωση ως αποκλειστική ή ιεραρχικά ανώτερη θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ε/κ.

Ο σεβασμός συνίσταται στο να μην αφεθούν οι ενάγοντες χωρίς επανόρθωση (redress) για αντιμετώπιση της παραβίασης, είτε μέσω αποκατάστασης, αποζημίωσης ή/και ανταλλαγής, προστίθεται.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στις διαδικασίες της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», γνωστή ως «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τις οποίες ένα ακίνητο δεν μπορεί να πωληθεί ή να υπάρξει ανάπτυξη απ` αυτού, εφόσον η «επιτροπή» αποφανθεί υπέρ της αποκατάστασης μετά τη λύση.

Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια προάγει μόνο την ε/κ θέση για αποκατάσταση σε κάθε περίπτωση, η οποία είναι «νομικά αβάσιμη» σύμφωνα με την τουρκικά πλευρά, η οποία παραθέτει προς ενίσχυση του ισχυρισμού της της υπόθεση Μελεάγρου.

Ως προς τις αναφορές στο υπόμνημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στις κατεχόμενες περιοχές μεταξύ εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων της Καρπασίας, το τουρκικό έγγραφο ισχυρίζεται ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ εντόπισε την παραβίαση, ακριβώς λόγω του ότι οι δύο ομάδες έτυχαν παρόμοιου χειρισμού.

Τι ζητά η τουρκική πλευρά από την Επιτροπή Υπουργών

Η τουρκική πλευρά λέει στο έγγραφο ότι σκοπός της Επιτροπής Υπουργών δεν είναι «να βοηθήσει την ε/κ πλευρά να υλοποιήσει του στόχους της εξωτερικής πολιτικής της» και ζητά από τους μόνιμους αντιπροσώπους να επιβεβαιώσουν ότι τα υπάρχοντα μέτρα για τους εκτοπισμένους συνάδουν με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Επίσης ζητά να ετοιμαστεί ένα τελικό σχέδιο ψηφίσματος για να τερματιστεί η επιτήρηση των ατομικών μέτρων στις υποθέσεις Λοΐζίδου, Τύμβιου και Αλεξάνδρου, όπου έχουν ήδη καταβληθεί οι αποζημιώσεις. Για την ομάδα υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη» ζητά να υπάρξει αναφορά πως το μόνο μέτρο που απομένει είναι η δίκαιη ικανοποίηση.

Ζητά τέλος να ληφθεί υπόψη ότι οι απόψεις του ΕΔΑΔ στην απόφαση για δίκαιη ικανοποίηση των εκτοπισμένων δεν έχουν αντίκτυπο στους εγκλωβισμένους στο Ριζοκάρπασο και στους κληρονόμους τους.

KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top