ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προοπτική και τα αγκάθια για λύση του Κυπριακού σε δημοσίευμα στους Financial Times:

Η προοπτική και τα αγκάθια για λύση του Κυπριακού σε δημοσίευμα στους Financial Times:

Ως την πιο πολλά υποσχόμενη αλλά ίσως και την τελευταία ευκαιρία λύσης του Κυπριακού, χαρακτηρίζει τις τρέχουσες συνομιλίες δημοσίευμα των Financial Times.

Αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί θέλουν να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουν χτίσει τον τελευταίο χρόνο και ότι αν αυτοί αποτύχουν «δεν είναι βέβαιο πως οι νεότεροι πολιτικοί θα μπουν στον κόπο μίας νέας απόπειρας».

Ο συντάκτης σχολιάζει ότι η αισιοδοξία πως μία συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει μετά και την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο μετριάζεται από την παραδοχή ότι πολλά ακανθώδη ζητήματα, όπως το περιουσιακό και οι εγγυήσεις ασφαλείας παραμένουν άλυτα.

«Ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι σπαρμένος με τριαντάφυλλα. Θα είναι γεμάτος δυσκολίες, οι οποίες απαιτούν σκληρή δουλειά για να ξεπεραστούν», δηλώνει στην εφημερίδα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι μια συμφωνία όχι μόνο θα επανένωνε το νησί, αλλά τουλάχιστον θεωρητικά θα επέτρεπε «τη δίκαιη και συντεταγμένη αξιοποίηση των άφθονων πόρων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου» και θα προσέφερε μια «αχτίδα ελπίδας» για την Τουρκία ως προς την πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

Σημειώνεται στη συνέχεια ότι από την οπτική της Άγκυρας όσο η Ελλάδα θεωρείτο δυνητικός αντίπαλος είχε νόημα η χρηματοδότηση των κατεχομένων, η διεκδίκηση ύπαρξης του ψευδοκράτους και η παραμονή περίπου 35.000 στρατιωτών εκεί. Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπολογισμοί της Άγκυρας άλλαξαν μετά το 1999 και την προσέγγιση με την Αθήνα μετά από τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες, την ανταλλαγή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διπλωματική προσέγγιση που διατηρείται έκτοτε.

«Μία συμφωνία επί της Κύπρου θα απαιτούσε δύσκολες αποφάσεις από τον κ. Ερντογάν, όπως η απομάκρυνση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», σχολιάζει η εφημερίδα, παραθέτοντας εκτιμήσεις διπλωματών που λένε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό υπονοεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. Ως επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης επισημαίνεται από την εφημερίδα ότι η Άγκυρα αποδέχθηκε τελικά το άνοιγμα μόνο ενός κεφαλαίου των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων αντί των πέντε που απαιτούσε ως αντάλλαγμα.

Στα υπόλοιπα εμπόδια που όπως σημειώνεται υπάρχουν για το Κυπριακό, αναφέρεται η πολιτική αναταραχή στα κατεχόμενα, ενώ το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία τελεί υπό πίεση από σκληροπυρηνικά κόμματα και τμήματα του κοινού που επί μακρώ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία.

«Ενώ πολλά σημάδια δίνουν ελπίδα, για τους λόγους αυτούς μία συνολική συμφωνία ειρήνευσης πριν από το τέλος του 2016 δεν είναι καθόλου σίγουρη», καταλήγει το άρθρο των Financial Times.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top