Αναγκαιότητα χαρακτήρισε μια γενική φορολογική μεταρρύθμιση, ο Γενικός ΓραμματέΑς της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ το οποίο θα αρχίσει αύριο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Ο κ. Μωϋσέως, ανέφερε ότι είναι αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να αλλάξουν εύκολα τα έσοδα του κράτους με βάση τη σημερινή πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και από πολιτικές δυνάμεις και είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος με το Υπουργείο Οικονομικών, με τα συνδικάτα, με τους εταίρους και να γίνει ένας οδικός χάρτης ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος από τις βαριές φορολογίες που έχει σήμερα.
«Τώρα που η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, μια βελτίωση θα βοηθήσει την οικονομία, θα πέσει χρήμα στην πραγματική αγορά και θα υπάρξει μια ταχύτερη ανάπτυξη», ανέφερε, ενώ όπως σημειώθηκε στη διάσκεψη, η προηγούμενη γενική φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2002.
Παράλληλα, ο κ. Μωϋσέως έστειλε θετικό μήνυμα ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων. Όπως είπε, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που έγιναν αρχές του 2016 και το 2015 για επανάκτηση των δικαιωμάτων που είχαν παραχωρηθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ήταν ικανοποιητικά.
« Έχουμε πολύ καλές συμφωνίες που επαναφέρουν κοινωνικά ωφελήματα που έχουμε δώσει λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και επαναφορά αυξήσεων μισθών. Είμαστε ικανοποιημένοι υπάρχει κατανόηση από τον εργοδοτικό κόσμο και αυτό θέλουμε να το χαιρετίσουμε», ανέφερε.
Ο κ. Μωϋσέως ανέφερε ότι έκλεισε πριν από λίγους μήνες η συμφωνία που αφορούσε τον ευαίσθητο κλάδο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και βρίσκονται τώρα στη διαπραγμάτευση για τη σύμβαση των οικοδόμων, η οποία συμπεριλαμβάνει πέραν των όρων εργοδότησης και κάποια άλλα θεσμικά θέματα, όπως είναι η νομική ρύθμιση της συλλογικής σύμβαση, που είναι ένα κομμάτι που συζητήθηκε με τους εργοδότες. Έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν ρύθμιση και το θέμα βρίσκεται στην τριμερή με το Υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι η τριμερής συνεργασία και ο κοινωνικός διάλογος είναι πλούτος για την κυπριακή οικονομία και έχει δοκιμαστεί και έχει πετύχει τα μέγιστα εδώ και δεκαετίες, όπως στην περίπτωση του οικονομικού θαύματος του 1974 και της τελευταίας οικονομικής κρίσης, όπου δούλεψε η τριμερής συνεργασίας και ο κοινωνικός διάλογος για αυτό και δεν υπήρξε σύγκρουση.
«Η σταθερότητα της οικονομίας σε τέτοιες περιόδους είναι πολύ σημαντική. Για αυτό πετύχαμε και βλέπω με αισιοδοξία της πορεία της οικονομίας γιατί καταφέραμε να έχουμε σταθερότητα. Μας εμπιστεύονται οι ξένοι, ότι είμαστε υπεύθυνοι σοβαροί και ότι μπορούν να βασιστούν στη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.
«Αλλά το μήνυμα δεν είναι αρνητικό και δεν υπάρχει καμιά πολιτική σκοπιμότητα να το λέμε. Το μήνυμα είναι θετικό, η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, το βιωτικό μας επίπεδο στη διαπραγμάτευση βελτιώνεται, πιστεύουμε ότι αν έχουμε μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση και ανακουφιστούν οι πολίτες από τους πολύ βαριούς φόρους και πέσει χρήμα στην αγορά, θα πάμε ακόμη καλύτερα», ανέφερε.
Αποχωρεί ο Μωϋσέως από την ηγεσία της ΣΕΚ
-------------
Ο κ. Μωϋσέως ανέφερε ότι ύστερα από 44 συνεχούς συνδικαλιστικής δράσης στη ΣΕΚ, πήρε την απόφαση να συνταξιοδοτηθεί και ως εκ τούτου, δεν θα επανα-διεκδικήσει τη θέση του γενικού γραμματέα στο συνέδριο.
«Είμαι βέβαιος ότι η νέα ηγεσία θα κρατήσει ψηλά το λάβαρο της ΣΕΚ και του ελεύθερου συνδικαλισμού, για το καλό των εργαζομένων, της κοινωνίας και της δεινοπαθούσας Κύπρου», ανέφερε.
Για την ανάδειξη της πενταμελούς γενικής γραμματείας της ΣΕΚ θα διεξαχθούν εκλογές την τελευταία μέρα του συνεδρίου. Τη θέση του ΓΓ διεκδικούν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ανδρέας Μάτσας και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ Παντελής Σταύρου.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ότι η ΣΕΚ θέλει να έχει συμμάχους σε όλα τα πολιτικά κόμματα, θα επιδιώξει να έχει σχέσεις με όλους και θα προσπαθήσει η φωνή της να φτάνει σε όλους και να τους υποστηρίζουν εφόσον οι θέσεις τους είναι σωστές και δίκαιες και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα κάνει και η νέα ηγεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις