Σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τη χρήση φυτοφαρμάκων, με τα όρια της εθνικής νομοθεσίας να είναι χαμηλότερα από αυτά της Ευρώπης, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Σε δηλώσεις του με αφορμή το 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων (EPRW 2016), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, από τις 24 μέχρι τις 27 Μαΐου, ο κ.Κουγιάλης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη συμμετοχή 400 και πλέον επιστημόνων από 48 χώρες του κόσμου στο συνέδριο, τα συμπεράσματα του οποίου "θα μας βοηθήσουν και τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διαμορφώσουμε την πολιτική μας, που αφορά τον έλεγχο και χρήση των φυτοφαρμάκων".
"Για εμάς, ως Κυβέρνηση, είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, γιατί θα ασχοληθεί με θέματα που κυρίως αφορούν την υγιεινή των τροφίμων, τη δημόσια υγεία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος", είπε και σημείωσε ότι σε εθνικό επίπεδο βρισκόμαστε σε πολύ καλά επίπεδα όσον αφορά τη χρήση και τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων.
Στην εθνική μας νομοθεσία, πρόσθεσε, έχουμε πολύ χαμηλότερα όρια για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, αν και όπως υπέδειξε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και προόδου.
Μοναδικό ίσως μελανό σημείο μπορεί να θεωρηθούν τα προϊόντα που φτάνουν από τα κατεχόμενα, ωστόσο όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας "καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια από τις κρατικές αρχές και από το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να ελέγξουν αυτήν την κατάσταση".
Επιπρόσθετα ο Νίκος Κουγιάλης δήλωσε ότι υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος και για τα φυτοφάρμακα που παρασκευάζονται στην Κύπρο, αλλά και για όσα εισάγονται, ενώ υπενθύμισε πως είμαστε από τις χώρες που τάχθηκαν εναντίον της χρήσης των οποιονδήποτε φυτοφαρμάκων για βιολογική παραγωγή.
"Είμαστε κάθετα εναντίον της χρήσης και του παραμικρού φυτοφαρμάκου (για βιολογικά προϊόντα) και θεωρώ ότι αυτό δείχνει και το μέγεθος της προτεραιότητας που έχουμε στον τομέα αυτό", συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση του Συνεδρίου, Δρ. Πόπη Κανάρη, είπε πως αποτελεί μεγάλη τιμή που επιλέχθηκε, μετά από σχετικό διαγωνισμό, η Κύπρος για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, αποδίδοντας το στους αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους της χώρας μας σε θέματα τροφίμων και κυρίως υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
"Η Κύπρος έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στο θέμα ασφάλειας τροφίμων στη γύρω περιοχή αλλά και την Ευρώπη, γιατί θεωρούμαστε ότι είμαστε το σύνορο ελέγχου σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τόνισε η κ. Κανάρη και πρόσθεσε πως "λόγω της στρατηγικής - γεωγραφικής μας θέσης, ασκούμε έναν πολύ αυστηρό έλεγχο σε εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες και για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και καταφέραμε ως τώρα να δείξουμε μια πολύ θετική εικόνα στην Ευρώπη με αυτόν τον αυστηρό έλεγχο".
Αναφερόμενη στο ποσοστό των προϊόντων, τα οποία δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες σε σχέση με τη χρήση φυτοφαρμάκων, η Πόπη Κανάρη είπε πως, από τα δείγματα που φέρνουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Γεωργίας, απορρίπτεται το 5 με 7%.
Το ποσοστό αυτό, εξήγησε, είναι αποδεκτό στην Ευρώπη, καθώς κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο υπογράμμισε ότι εκείνο που ανησυχεί όλους είναι η πολυφαρμακία, δηλαδή η χρήση πάνω σε ένα προϊόν πολλών φυτοφαρμάκων, που είναι μεν κάτω των επιτρεπτών ορίων, αλλά είναι πολλά μαζί σε ένα προϊόν.
Τη συνέργεια αυτών των φυτοφαρμάκων σε ένα προϊόν, συνέχισε, μελετά και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις μελέτες που γίνονται ανά το παγκόσμιο επί του προβλήματος, θα δοθεί μια λύση στα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα η κ.Κανάρη είπε πως γίνεται προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα προς τους παραγωγούς ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν πολύ λίγα φυτοφάρμακα και αν είναι δυνατόν ένα μόνο σε κάθε προϊόν που καλλιεργούν.
Ερωτηθείσα για το πρόβλημα με τα κατεχόμενα, η διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους είπε πως, αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις μεθόδους που ακολουθούνται, μπορούμε με άλλους τρόπους να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, όπως μέσα από το αυστηρό σύστημα ελέγχου που εφαρμόζεται.
Την έναρξη των εργασιών του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων προσφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο οποίος υπογράμμισε προς τους ξένους συνέδρους ότι "η υγεία των καταναλωτών και η προστασία του περιβάλλοντος από την χρήση των φυτοφαρμάκων, καθώς και η πρόληψη των κινδύνων υγείας, είναι πρωταρχικό μέλημα για την Κύπρο".
Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των αυστηρών προγραμμάτων επιτήρησης, ελέγχου και παρακολούθησης των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και ποτά που διεξάγει η χώρα μας, τόσο στα εγχώρια όσο και στα εισαγόμενα προϊόντα, υπογραμμίζοντας τον ενισχυμένο ρόλο της Κύπρου, όντας το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις