«Απότομες στροφές στον αέρα» έκανε το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών πριν αρχίσει να χάνει ύψος και τελικά εξαφανιστεί από τα ραντάρ, δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει, ήδη, ζητήσει από φίλες και σύμμαχες χώρες που διαθέτουν δορυφόρο στην ανατολική Μεσόγειο να συνδράμουν προκειμένου να βοηθηθούν οι έρευνες που παραμένουν σε εξέλιξη από τις ελληνικές και τις αιγυπτιακές αρχές για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους.«Στις 03:39 τα ξημερώματα η πορεία του αεροσκάφους ήταν νότια και νοτιο-ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, αμέσως μετά εισήλθε στον FIR Καΐρου, έκανε στροφές και πραγματοποίησε την κάθοδο που περιγράφω. 90 μοίρες αριστερά και μετά 360 μοίρες προς τα δεξιά» είπε ο κ. Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία των ελληνικών αρχών το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε εισέλθει στο FIR Αιγύπτου 5-10 μίλια νότια του σημείου Κόμπι - σημείο εξόδου του FIR Αθηνών.
Τότε το αεροσκάφος κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες πραγματοποίησε έκανε στροφή 90 μοιρών αριστερά και στη συνέχεια στροφή 360 μοιρών δεξιά με καθοδική πορεία πέφτοντας στα 15.000 και στα 10.000 πόδια οπότε χάθηκε από τα ραντάρ. Όπως υπογράμμισε το αιγυπτιακό αεροσκάφος δεν εξέπεμψε ποτέ σήμα κινδύνου.
Μετά από μόλις τέσσερα λεπτά το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έδωσε εντολή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης. Άμεσα απογειώθηκε ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και από την Αστυπάλαια απέπλευσε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος Φωκάς. Οι έρευνες επικεντρώνονται στο σημείο πέριξ του οποίου εμφανίζεται το αεροσκάφος να χάθηκε από τα ραντάρ. Ο χώρος των ερευνών εκτείνεται σε απόσταση 40 μιλίων από το συγκεκριμένο σημείο και υπάρχει πιθανότητα να επεκταθούν περαιτέρω. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως μποφόρ, που καθιστούν δύσκολη την έρευνα από αέρος, καίτοι το C-130 πετά σε ύψος μικρότερο των 5.000 ποδιών.
Στο πλαίσιο των ερευνών διερευνάται μέσα από τις επίσημες πηγές η πληροφορία για στίγμα του αεροσκάφους μετά την εξαφάνιση του. Η Ελλάδα αποδέχθηκε τη συμμετοχή στις έρευνες ενός γαλλικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας FALCON και ενός αμερικανικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Ρ-3C Orion. Η Αίγυπτος συμμετέχει με ένα αεροσκάφος C-130 και δύο 2 F-16.
Περαιτέρω το υποβρύχιο Ματρώζος -καίτοι βρίσκεται στη ΝΑΤΟική επιχείρηση active endeavour, 100 μίλια μακρύτερα από την περιοχή των ερευνών, έχει λάβει εντολή να κινηθεί προς το σημείο εφόσον απαιτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ετοιμότητα αεροσκαφών F-16 από την Κρήτη. Στην Κάρπαθο έχουν μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της πολεμικής Αεροπορίας και ένα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού για την πιθανότητα επιχείρησης περισυλλογής. Τις έρευνες συντονίζει ένα ελληνικό αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας τις πρωινές ώρες επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις έρευνες παρέχοντας κάθε υποστήριξη προς τη φίλη χώρα. Κατά την πτήση του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών πετούσαν μόνο 4 πολιτικά αεροσκάφη σε πολύ μακρινή απόσταση. Ερωτηθείς κατά πόσο η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχει τουρκική εμπλοκή στο συμβάν, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας απάντησε ότι δεν ενδιαφέρει τη συγκεκριμένη χώρα η εξέλιξη. «Δεν ασχολούμαι» είπε χαρακτηριστικά.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις