Τη θέση ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά τις εκλογές αναμένει ότι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα εντατικοποιηθεί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας ετοιμότητα και αποφασιστικότητα να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια με όλη την καλή θέληση και εκφράζοντας την ελπίδα ότι αντίστοιχη καλή θέληση θα επιδείξει και η Τουρκία.
Μιλώντας από το βήμα της 55ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, στη Λευκωσία, και αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «πρέπει να θέσουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά και να στοχεύσουμε σε μία ακόμη πιο παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία». Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι στις προτεραιότητές του ευθύς μετά τις εκλογές θα είναι να υπάρξει «στενότατη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις έτσι ώστε, μέσα από μια συνεννόηση, να επιταχύνουμε την ψήφιση των νομοσχεδίων αλλά και σειρά άλλων μέτρων που είναι αναγκαία να ληφθούν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει όπως είναι το ΓΕΣΥ, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία αναπτυξιακής πολιτικής και άλλα».
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τον περασμένο Μάιο «έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες και σε ένα άλλο μέτωπο: Αυτό της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά τις εκλογές αναμένω ότι η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί».
Εμείς, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με όλη την καλή θέληση. Θέλω να πιστεύω ότι αντίστοιχη καλή θέληση θα επιδείξει και η Τουρκία».
“Έχουμε βάλει στο τραπέζι όλες τις πτυχές του Κυπριακού και ευελπιστώ πως θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε σαφέστερη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ωστόσο, σημείωσε, «παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος – παρά τις δυσκολίες που, ομολογώ, αντιμετωπίζουμε - αφού θεωρώ πως υπάρχει αυτή την περίοδο μία καλή ευκαιρία για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».
Στις αναφορές του για την οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ενώπιον σας το λέω ευθέως: Πρέπει να θέσουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά και να στοχεύσουμε σε μία ακόμη πιο παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία».
Να απαλλάξουμε, πρόσθεσε, «τη χώρα μας από τη γραφειοκρατία, στρεβλώσεις και βαρίδια και να την καταστήσουμε ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις».
Η προσέλκυση επενδύσεων, επεσήμανε, “εξαρτάται από παράγοντες, όπως το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το φορολογικό καθεστώς, το ικανό ανθρώπινο δυναμικό, τη γεωγραφική θέση της χώρας, το σύστημα επικοινωνιών, τις εν γένει συνθήκες ζωής και άλλα».
«Όλα αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πατρίδα μας έναντι άλλων ανταγωνιστικών κρατών και έχουμε υποχρέωση να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρον», τόνισε.
Για να επιτύχουμε όμως, συνέχισε, «πέρα από τα πλεονεκτήματα, πρέπει να διαγνώσουμε, να αναγνωρίσουμε και να επιλύσουμε και τα προβλήματα». Προς αυτό αναφέρθηκε σε διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες « η Κύπρος μειονεκτεί σε ό,τι αφορά το δομικό και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το φάσμα της ανάπτυξης. Υστερεί, δυστυχώς, σε σημαντικούς δείκτες που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την ευκολία του επιχειρείν».
«Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, έχουμε προωθήσει σημαντικές ρυθμίσεις που έφεραν αποτέλεσμα», είπε και έδωσε το παράδειγμα μεταξύ άλλων της ανόδου της Κύπρου στην κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον της Διεθνούς Τράπεζας κατά 13 θέσεις, καθώς και το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων.
«Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε σε αυτό τον τομέα και ευρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση», ανέφερε.
Αναφορά έκανε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, για μεγάλης κλίμακας ή και στρατηγικής σημασίας αναπτύξεις σε μόνιμη βάση, καθώς και στην υπογραφή της Συμφωνίας Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις τον Ιανουάριο 2014 με αποτέλεσμα περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα να ελευθερωθούν προς αξιοποίηση.
Σε σχέση με αυτό, σημείωσε ότι «πολύ σύντομα θα δημοσιευτεί και η Δήλωση Πολιτικής έτσι ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης».
«Η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια πρέπει να διαχέεται οριζόντια σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας», πρόσθεσε.
Ξεχωριστή μνεία έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο γεγονός πως «όχι μόνο επαναφέραμε την ανάπτυξη στον τόπο, αλλά το κάναμε με το μικρότερο δυνατόν κοινωνικό κόστος καθώς θεωρώ πως η κοινωνική συνοχή αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο επιτυχίας της όποιας κυβερνητικής πολιτικής».
«Στο πλαίσιο αυτό είναι καθοριστική η σημασία εφαρμογής του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», είπε. Πρόσθεσε ότι «αυτή η πορεία, η κάθετα φθίνουσα των κοινωνικών παντοπωλείων, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εφαρμογής του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο οποίος συνιστά ριζική αναθεώρηση του τρόπου άσκησης της κοινωνικής πολιτικής από το κράτος».
Αρκεί να σημειώσω, είπε, «πως 58.959 πρόσωπα σήμερα λαμβάνουν μηνιαίως το ΕΕΕ, εξ αυτών 11.295 μέχρι την εφαρμογή του ΕΕΕ είναι για πρώτη φορά λήπτες βοηθήματος».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε να εμπνεύσουμε ένα νέο δυναμισμό στη Δημόσια μας Υπηρεσία, να δημιουργήσουμε προοπτικές για το ικανό μας προσωπικό και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Προς το σκοπό αυτό, είπε, «ετοιμάστηκαν και έχουν σταλεί ενώπιον της Βουλής πέντε νομοσχέδια που αφορούν μεταρρυθμίσεις στα θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας». Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, ανέφερε ότι «περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων, για πρώτη φορά εισάγεται μηχανισμός που συνδέει το κόστος του κρατικού μισθολογίου με την ανάπτυξη της οικονομίας και παράλληλα παγοποιούνται αυτόματα οι αυξήσεις σε περιόδους μηδενικής ανάπτυξης ή ύφεσης».
«Θέλω να πιστεύω και αυτό θα είναι στις προτεραιότητες μου ότι ευθύς μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα υπάρχει στενότατη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις έτσι ώστε μέσα από μια συνεννόηση να επιταχύνουμε την ψήφιση των νομοσχεδίων αλλά και σειρά άλλων μέτρων που είναι αναγκαία να ληφθούν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει όπως είναι το ΓΕΣΥ, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία αναπτυξιακής πολιτικής και άλλα», τόνισε.
Δεν έχω αμφιβολία, συνέχισε, «πως οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τα όσα καταγράφονται πάντοτε σε προεκλογικές περιόδους, αίρονται στο ύψος των περιστάσεων όταν αυτό απαιτεί το όφελος του τόπου».
«Σας μεταφέρω ένα μήνυμα που πόρρω απέχει από τον εφησυχασμό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αντιθέτως, πρόσθεσε, «το μήνυμα μου είναι ότι έχουμε ακόμη πολλά να πράξουμε και ότι με την ίδια συνέπεια πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Έχω, ανέφερε, «πλήρη επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας» και προς αυτό αναφέρθηκε στην ψηλή ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Πλέον όμως, είπε, «υπάρχουν τα εργαλεία και οι νομοθεσίες που υποβοηθούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων, τα οποία άρχισαν σιγά σιγά να τυγχάνουν αξιοποίησης, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να βλέπουμε σημαντική βελτίωση».
Δυστυχώς, επεσήμανε, «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη».
«Απαιτείται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, μακράν κάθε λαϊκισμού και αυτή την πορεία, σας διαβεβαιώ, θα ακολουθήσουμε και στο εναπομείναν χρονικό διάστημα της θητείας μου στη διακυβέρνηση του τόπου», επεσήμανε.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις