Την απαίτηση του ΑΚΕΛ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκ νέου λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τη μια αλλά και να υπάρχει σεβασμός των κανονισμών λειτουργίας του από την άλλη, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του.
Σε ερώτηση για την επιστολή Αναστασιάδη σε Γιούνκερ ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι «αν υπήρχε μια καλύτερη συνεννόηση μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου, θα αποφεύγαμε όλα αυτά τα οποία ακούσαμε τις τελευταίες μέρες». Ακριβώς, πρόσθεσε, «όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν δείχνουν πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και η ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Η δική μας απαίτηση λοιπόν πρώτα και κύρια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ν` αναλάβει πρωτοβουλίες για να επαναλειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο και η απαίτηση προς όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να σεβαστούμε τους κανονισμούς λειτουργίας του σώματος», σημείωσε. Εμείς οι ίδιοι τους καθορίσαμε, πρόσθεσε, «Δεν μπορούμε λοιπόν να λειτουργούμε με τρόπο που να υποσκάπτει αυτή τη δυνατότητα για συλλογική διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Σε ό,τι αφορά την ουσία, είπε, «η θέση μας είναι ξεκάθαρη». Πρώτα και κύρια «με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ερντογάν θεωρούμε ότι προκαλείται ένα μεγάλο πρόβλημα». Δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί από την ΕΕ, ανέφερε, «και το λέει ξεκάθαρα ο κ. Ερντογάν». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αντίδραση της ΕΕ δεν θα είναι να προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις προς την Τουρκία αλλά να πει ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές από την Τουρκική πλευρά».
Σε άλλη ερώτηση αν στο επίπεδο Συμβουλίου θα έχει η Κύπρος ρόλο να διαδραματίσει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε θετικά και ανέφερε ότι «κατά την άποψή μας θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος προηγουμένως με διμερείς επαφές». Επανέλαβε τη θέση ότι «δίχως την υλοποίηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την ΕΕ δεν πρέπει η Τουρκία να πάρει τα οποιαδήποτε δικαιώματα».
Σε άλλη ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημέρωσε ότι «σήμερα έχουμε αποφασίσει ότι θα αποστείλω σχετική επιστολή στην Ομάδα της Αριστεράς ενημερώνοντας την για τις θέσεις μας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε και η ίδια να έχει υπόψη της τις απόψεις μας όταν θα πάρει τις θέσεις της αλλά και ν` αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για το όλο θέμα».
Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι πείθει πως είναι μια εναλλακτική δύναμη είπε ότι «ναι, το ΑΚΕΛ για μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από τις πολιτικές της λιτότητας, των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί την συνεπή δύναμη πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί για να λύσει αυτά τα προβλήματα». «Θέλουμε να ενισχυθούμε ως πολιτικό κόμμα και εντός και εκτός της Βουλής για να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας», πρόσθεσε.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου ότι για πρώτη φορά χτυπιέται η διαφθορά ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «σίγουρα θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες, να οδηγηθούν εκείνοι που θα οδηγηθούν στα δικαστήρια και εκεί θα αποφανθούν αν είναι όντως ένοχοι ή όχι. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε κάποιον από τα σήμερα».
Την ίδια ώρα εξέφρασε τη θέση ότι «επιχειρεί ο ΔΗΣΥ και ο κ. Νεοφύτου να καρπωθούν δουλειά η οποία γίνεται από την Νομική Υπηρεσία, τον Γενικό Ελεγκτή και την Αστυνομία», προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο». Σε σχόλιο ότι έχουν διοριστεί από τον Πρόεδρο ανέφερε ότι «ναι αλλά να μην ξεχνούμε ποιες ήταν οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις οι οποίες υπήρξαν μεταξύ και του Προέδρου και της Κυβέρνησης γενικότερα και με τον Γενικό Εισαγγελέα και με τον Γενικό Ελεγκτή».
Βέβαια, πρόσθεσε, «λέγοντας τα όλα αυτά για την Κυβέρνηση, θέλω να πω πως και πολλά άλλα κόμματα, τα μικρότερα πολιτικά κόμματα επιχειρούν να καπηλευθούν αυτή τη δουλειά η οποία γίνεται». Νομίζω, είπε, «ότι και εκείνα είναι εν αδίκω». Ιδιαίτερα, είπε, «εκείνα τα οποία νομίζουν ότι έχει διαγραφεί το παρελθόν τους και ξεκίνησαν την πολιτική τους καριέρα από το σήμερα». «Ο κάθε ένας έχει προϊστορία και είναι πολύ καλά γνωστός ποιος είναι στον τόπο μας», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν δεν τον ανησυχεί η κωλυσιεργία των ερευνών για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο και σύνθετο θέμα, χρειάζεται εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη αλλά είναι γεγονός ότι κατά την άποψή μας θα μπορούσε να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα». «Ελπίζω και εύχομαι ότι σύντομα θα έχουμε κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα», είπε.
Προτάσεις ΑΚΕΛ για την αγροτική οικονομία
Εξάλλου, στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου ο κ. Κυπριανού παρέθεσε προτάσεις του ΑΚΕΛ για την αγροτική οικονομία, σημειώνοντας ότι «κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστροφικής φετινής ανομβρίας». Υπενθύμισε ότι «σε παρόμοιες συνθήκες, το 2009, η Κυβέρνηση Χριστόφια στήριξε όλους τους αγροτικούς κλάδους με €67,5 εκ». Σήμερα, πρόσθεσε, «που το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο, χρειάζεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και να ενισχυθούν με επιπρόσθετη κυβερνητική στήριξη».
Το ΑΚΕΛ προτείνει την εκπόνηση μελέτης, για ανάλυση των λόγων και παραγόντων που οδήγησαν την αγροτική οικονομία στη σημερινή της κατάσταση, επικέντρωση των αναπτυξιακών προγραμμάτων στην περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποίηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, την άρση της φορολόγησης για όλη τη γεωργική καλλιεργημένη γη, την αποτροπή του ξεπουλήματος των συνδεδεμένων με τη γεωργία - κτηνοτροφία εμπορικών καταστημάτων και υποδομών του Συνεργατισμού, τη διενέργεια μελέτης για χρηματοδότηση και προμήθεια γεωργικών εφοδίων, καθώς και εφαρμογή πολιτικής για πάταξη της αισχροκέρδειας σε φυτοφάρμακα και κτηνιατρικά φάρμακα.
«Σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης συνεταιριστικών οργανώσεων στην υπηρεσία του αγρότη, οι οποίες θα είναι εργαλείο και μοχλός στήριξης του εισοδήματός του», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «οι Κύπριοι αγρότες νιώθουν να βρίσκονται στο έλεος των πολιτικών λιτότητας, της φτώχειας, της σύγχρονης τοκογλυφίας και του ξεκληρίσματος. Χρειάζονται ολοκληρωμένη και ουσιαστική στήριξη και όχι μεγάλα ψεύτικα λόγια και κάλπικες δεσμεύσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις