Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου πλησιάζουν και οι διεργασίες στα πολιτικά κόμματα εντείνονται συνεχώς.
Του Τάσου Χριστοδούλου
Ωστόσο, πέραν από τον προεκλογικό αγώνα, τις διαμάχες και τις τηλεοπτικές κόντρες τα κόμματα την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει εκ των πραγμάτων να συνεργαστούν.
Στο πρώτο ζήτημα που θα κληθούν να βρουν κοινές συνισταμένες είναι η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Βουλής. Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος μπορεί να είναι ο 11ος πρόεδρος του Κυπριακού κοινοβουλίου;
Θα ήταν το λιγότερο επίφοβο εάν επιχειρούσαμε να προβλέψουμε από τώρα ή να πούμε με σιγουριά ποιος θα είναι ο δεύτερος τη τάξει άρχοντας της κυπριακής πολιτείας.
Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που αν προσμετρηθούν σίγουρα θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε τουλάχιστον δυο πρόσωπα που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις το εν λόγω αξίωμα. Θυμίζουμε ότι Πρόεδρος της Βουλής των 56, εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών. Με άλλα λόγια ο όποιος υποψήφιος για να έχει ελπίδες εκλογής θα πρέπει να στηρίζεται είτε από τον ΔΗΣΥ, είτε από το ΑΚΕΛ.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ΔΗΣΥ και Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα διεκδικήσουν αυτή την θέση αλλά θα περιοριστούν στον ρυθμιστικό τους ρόλο, που ως πρώτο κόμμα –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - θα αποτελέσουν τον καταλύτη, που θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ κάποιου υποψηφίου.
Όσο αφορά τον Μαρίνο Σιζόπουλο με την σκληρή στάση που τηρεί στο Κυπριακό θεωρείται απίθανο να τον στηρίξει ένας εκ των ΔΗΣΥ ή ΑΚΕΛ. Για τον Γιώργο Περδίκη, ούτε λόγος, εάν και εφόσον καταφέρει να μπει στην βουλή ,ενώ η Ελένη Θεοχάρους δεν θα βρίσκεται καν στην Κύπρο για να διεκδικήσει, αφού θα κρατήσει μέχρι το 2018 την θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Από εκεί και πέρα μένει ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος δεδομένης της επιθυμίας του να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές του 2018, μειώνονται και οι πιθανότητες να θέλει ο ίδιος μια τέτοια θέση, κάτι που όμως έπραξε ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2008, όντας Πρόεδρος της Βουλής που διεκδίκησε στις Προεδρικές.
Με άλλα λόγια αυτοί που απομένουν είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Άντρος Κυπριανού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρώτος, θα επιθυμούσε αυτή την θέση που εκ των πραγμάτων σημειώνει μεγάλες πιθανότητες εκλογής. Αυτό διότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα στήριζαν εύκολα την υποψηφιότητα του ενώ με καλό μάτι θα την έβλεπε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Στην περίπτωση όμως που ο Άντρος Κυπριανού εκφράσει την επιθυμία να είναι αυτός υποψήφιος ή κάποιος από το κόμμα, τα δεδομένα ίσως να αλλάξουν για τον ΔΗΣΥ. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές οι διεργασίες στο Κυπριακό θα ενταθούν, με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να θέλουν να ρίξουν μεγαλύτερες γέφυρες συνεργασίας.
Ως αποτέλεσμα, να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε ΑΚΕΛικό Πρόεδρο της Βουλής με τις ψήφους των δυο μεγάλων κομμάτων χωρίς απαραίτητα να μιλάμε για τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις