Πρόσκληση για ανοιχτή συζήτηση πάνω στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απεύθυνε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με την απόφαση του πάρθηκε να γίνονται κατ` ιδίαν ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών.
Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ ο κ. Σιζόπουλος παρέθεσε επίσης σειρά προτάσεων κοινωνικής πολιτικής που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή μετά τις Βουλευτικές.
«Η διαφαινόμενη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι ‘προφάσεις εν αμαρτίαις’», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την υποβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου, τόσο με την παλαιότερη συμπεριφορά του όσο και με τη σημερινή».
Έθεσε το ερώτημα «τι θα αλλάξει από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε σχέση με την ενημέρωση στο σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου;». Μήπως, διερωτήθηκε, «πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να κάνει επιλεκτικές ενημερώσεις ανάλογα με το ποιο κόμμα θα έχει απέναντί του»;
Μήπως, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, «στις προθέσεις του είναι ακριβώς να παραπλανεί και να παραπληροφορεί όπως έπραξε μέχρι σήμερα για τα θέματα που έχει συνομολογήσει ως συμφωνίες και ως συγκλίσεις προς τους πολίτες;». Και στην περίπτωση της κατ` ιδίαν ενημέρωσης, διερωτήθηκε, «αν ο οποιοσδήποτε θέλει να μεταφέρει την ενημέρωση και να ενημερώσει τους πολίτες αυτό θα του το στερήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»;
Η ουσία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, «είναι εντελώς διαφορετική». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενοχληθεί γιατί ακριβώς αποκαλύψαμε κατά τρόπο έντιμο, ειλικρινή και αληθινό ότι αυτό που σήμερα συζητά με τον κ. Ακιντζί και καταλήγει ως συνομολόγηση ή ως συμφωνία δεν εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν εφαρμόζει τις πολιτικές ελευθερίες, παραβιάζει τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και πολύ περισσότερο επαναφέρει στην ουσία τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν», ανέφερε.
Κάλεσε το Προεδρικό να «αποδεχθούν τη πρόσκληση για μια ανοιχτή συζήτηση πάνω σ` αυτά τα ζητήματα για να μπορέσει ο λαός να κρίνει ο ίδιος ποιος πραγματικά λέει την αλήθεια, ποιος παραπληροφορεί και παραπλανεί και ποιος προσπαθεί να συσκοτίσει τα πράγματα».
Εννιά προτάσεις κοινωνικής πολιτικής της ΕΔΕΚ
«Χάνοντας την εθνική μας κυριαρχία στον οικονομικό τομέα και παρατηρώντας καθημερινά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ως ένδειξη έκφρασης ελάχιστης ευγνωμοσύνης προς τις θυσίες και τη συμβολή τους στη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, η ΕΔΕΚ διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι με την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής θα προωθήσει άμεσα προς συζήτηση μια σειρά από προτάσεις κοινωνική πολιτικής μέρος των οποίων ανακοινώνουμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
Οι εννιά προτάσεις αφορούν την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης 1-2% καθώς και μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και τον καθορισμό ανώτατου μισθού για τους κρατικούς αξιωματούχους και κατάργηση των επιδομάτων για ταξίδια στο εξωτερικό. Το ποσό που θα εξοικονομηθεί, είπε, «να κατατεθεί στο ταμείο παραχώρησης δημόσιων βοηθημάτων».
Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ θα προωθήσει επίσης τον καθορισμό «ανώτατης σύνταξης στους κρατικούς αξιωματούχους». Το ποσό που θα εξοικονομηθεί, πρόσθεσε, «να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους». Διευκρίνισε παράλληλα ότι «το μέτρο αυτό δεν αφορά τις συντάξεις που παραχωρούνται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποτελούν μέρος των εισφορών τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών».
Ανέφερε ακόμη ότι θα προωθηθούν και πάλι «προτάσεις που στο παρελθόν η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει στη Βουλή με τη σύμφωνο γνώμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ και αφορά την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου αλλά και τους εγγυητές». Παράλληλα, θα προταθεί υλοποίηση της πρόνοιας του Μνημονίου για αποζημίωση των παραπλανηθέντων κατόχων αξιογράφων στη βάση της σχετικής πρότασης που η ΕΔΕΚ κατέθεσε στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, η αποκατάσταση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων και η φορολόγηση του εφάπαξ που παραχωρείται σε κρατικούς αξιωματούχους άνω των 200 χιλ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε επίσης ότι θα προταθεί «η άμεση έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την παραχώρηση με δυνατότητας στους πολίτες για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου ανάμεσα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα», καθώς και η «αλλαγή του τρόπου εργοδότησης των νέων από το πρόγραμμα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας».
Σε ερώτηση ότι ορισμένες από τις προτάσεις όπως αυτή για μείωση του ΦΠΑ φαίνονται αντισυνταγματικές διευκρίνισε ότι «εμείς θα το προτείνουμε, θα το καταθέσουμε, θα το υποστηρίξουμε και επαφίεται πια στην Κυβέρνηση στο πλαίσιο ακριβώς της έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τις θυσίες των πολιτών να το υιοθετήσει».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις