Τη θέση ότι για ψηφοθηρικούς και προεκλογικούς λόγους τα κόμματα στην πλειοψηφία τους πήραν τη χώρα πίσω στην τελευταία Ολομέλεια επιλέγοντας να υπερψηφίσουν εξόφθαλμα αντισυνταγματικά νομοθετήματα και να στείλουν στις ελληνικές καλένδες άλλα που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας λόγο για «φτηνιάρικα πράγματα».
«Εδώ το διακύβευμα των επόμενων κρίσιμων εκλογών», είπε ο κ. Νεοφύτου μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, «είναι εάν η κοινωνία θα επιλέξει τη σταθερή προοπτική, ή αν θα επιλέξει το πισωγύρισμα. Αν θα επιβραβεύσει συμπεριφορές που τις έζησε την τελευταία συνεδρία της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη».
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις χθες επί του θέματος του Γενικού Εισαγγελέα, λέγοντας ότι «έκανε χθες κάποιες σημαντικές αλλά και ορθές τοποθετήσεις για το τι έγινε πραγματικά στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη». Υπενθύμισε όμως ότι «αυτά τα εξόχως και εξόφθαλμα αντισυνταγματικά νομοθετήματα τα ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής με το ΔΗΣΥ να τονίζει εντός της συνεδρίας του κοινοβουλίου την αντισυνταγματικότητά τους».
Όταν αναφερόμαστε στη Βουλή, δεν είναι όλα τα κόμματα με την ίδια συμπεριφορά, είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο «ψηφίστηκαν νόμοι που δεν έπρεπε να ψηφιστούν, εν γνώσει όσους τους ψήφισαν ότι ήταν αντισυνταγματικοί». Απλά, είπε, «γιατί έχουμε εκλογές, για ψηφοθηρικούς σκοπούς». Από την άλλη, σημείωσε, «σημαντικά νομοσχέδια που θα βοηθήσουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας και αναφέρομαι στα νομοσχέδια που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, ούτε καν μπήκαν στην ατζέντα, και πάλι για ψηφοθηρικούς σκοπούς».
Γιατί, πρόσθεσε, «η ψήφισή τους θα είχε κόστος, όπως υπολογίζουν το κάθε τι συγκεκριμένα κόμματα». Στην πρώτη κατηγορία, είπε, «ο νόμος για τα αξιόγραφα, η παγοποίηση των αποκρατικοποιήσεων». Είναι, πρόσθεσε, «προτάσεις νόμου που θα πέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο στα πρώτα 5 λεπτά». «Η πλειοψηφία της Βουλής, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα ψήφισε και το έπραξε απλά για να κερδίσουν την εύνοια κάποιων», ανέφερε. Στην ουσία, είπε, «κορόιδεψαν τους κατόχους αξιογράφων».
Στη δεύτερη κατηγορία, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου «νομοσχέδια που θα συνέδεαν το κρατικό μισθολόγιο με τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών, νομοσχέδια για την εναλλαξιμότητα και για την αποτελεσματικότητα και για την αξιοκρατία παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες». Απλά, ανέφερε, «γιατί κάποιοι διαφωνούσαν και θέσαμε το καλό του τόπου σε δεύτερη μοίρα για χάριν κάποιων ψήφων».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «φτύσαμε αίμα το σύνολο της κοινωνίας τα τελευταία τρία χρόνια για να ξανακερδίσει η χώρα την αξιοπιστία της, για να δημιουργήσουμε μια σταθερή προοπτική και μόλις έφυγε η Τρόικα, οι ίδιες συμπεριφορές». «Η πλειοψηφία των κομμάτων με την πολιτική τους συμπεριφορά εντός του κοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη, πήραν την χώρα πίσω», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το να ψηφίσεις ένα νομοσχέδιο σε μια γκρίζα ζώνη ότι πιθανώς να υπάρχει ο κίνδυνος αντισυνταγματικότητας τότε μπορεί κάποιος να δείξει μια κατανόηση». Αλλά, εν γνώσει τους ότι ήταν εξόχως αντισυνταγματικό, το ψήφισαν, πρόσθεσε, «για απλούς προεκλογικούς λόγους, για ψηφοθηρικούς σκοπούς». Σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι τα νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας «κατατέθηκαν από τις 3 Σεπτεμβρίου του 2015, συζητήθηκαν στη Βουλή. Δεν μπήκαν καν στην ατζέντα».
«Τα άλλα που έπλητταν την χώρα, αλλά πρόσκαιρα θα εισέπρατταν κάποια χειροκροτήματα και κάποιους ψήφους τα ψήφισαν», ανέφερε, «έστω κι ας είναι αντισυνταγματικά». Αυτοί, πρόσθεσε, «θα’ χουν να λένε στους κατόχους αξιογράφων ότι `εμείς τα ψηφίσαμε, φταίει ο Πρόεδρος και ο Συναγερμός που κάνουν αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο`. Φτηνιάρικα πράγματα».
Στήριξη ευάλωτων ομάδων μέσω της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.
Κληθείς να σχολιάσει κριτική που του ασκήθηκε για δηλώσεις του σε σχέση με την ΑΗΚ ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «δεν είμαι εδώ για σχολιάζω κριτικές». Ο ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, λέει θέσεις. Επανέλαβε, όπως είπε, την πάγια θέση του ΔΗΣΥ ότι «εμείς είμαστε υπέρ του κράτους δικαίου. Να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες και αυτούς που έχουν ανάγκη».
«Γι αυτό και έγινε και η μεταρρύθμιση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπου 11.300 οικογένειες όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επί δεκαετίες κανένα κοινωνικό σχέδιο δεν τους κάλυπτε, έχουν κοινωνική στήριξη και κρατική φροντίδα», είπε. Εμείς, συμπλήρωσε, «θεωρούσαμε και θεωρούμε την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική πρόνοια ευθύνη του κράτους. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».
Κάποιοι, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «έχουν την άποψη ότι κοινωνική πολιτική πρέπει να κάνουν και ημικρατικοί οργανισμοί». Είναι, ανέφερε, «μια διαφορετική άποψη», για να προσθέσει ότι «στην ουσία όμως δεν υπάρχει καμιά διαφορά. Αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη πρέπει να τους στηρίζει το κεντρικό κράτος με τις πολιτικές για την κοινωνική πρόνοια».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «αυτή ήταν και η μεγάλη μας διαφορά της περασμένης βδομάδας όταν κάποιοι στήριζαν συγκεκριμένες ομάδες για αυξήσεις την ώρα που εμείς, λέγαμε και λέμε και το εννοούμε, ότι εθνική προτεραιότητα τώρα που βρίσκουμε τα πόδια μας είναι οι ευάλωτες ομάδες, αυτοί που πραγματικά έχουν περισσότερη ανάγκη».
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις