Το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι ο τελικός κριτής των συνταγματικά αμφισβητούμενων ζητημάτων, αναφέρει η Βουλή των Αντιπροσώπων σε ανακοίνωσή της σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη.
Στην ανακοίνωση της, η Βουλή σημειώνει ότι είναι «καθ’ όλα αποδεκτό η εκτελεστική εξουσία να μην συμφωνεί πάντοτε με τις πολιτικές αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων» και επισημαίνει πως η Βουλή «στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, είναι ενδεχόμενο και χωρίς βεβαίως να το επιδιώκει, να καταλήγει σε νομοθετικές επιλογές που ενδεχομένως να πάσχουν συνταγματικά».
«Για τις πιο πάνω περιπτώσεις το Σύνταγμα παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μέσο της αναπομπής στην Βουλή νόμου ή και της αναφοράς του στο Ανώτατο Δικαστήριο, εκφράζοντας την αντίθεσή του προς τις πολιτικές ή νομικές τοποθετήσεις της Βουλής ανάλογα», αναφέρει η Βουλή των Αντιπροσώπων και προσθέτει: «Τελικός κριτής τουλάχιστον για τα συνταγματικώς αμφισβητούμενα ζητήματα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο».
Στην ανακοίνωσή της, η Βουλή επισημαίνει πως αποτελεί πάγια πρακτική περιλήφθηκαν μεγάλος αριθμός νομοσχεδίων, προτάσεων νόμου και κανονισμών στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας πριν τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, στην οποία περιελήφθησαν και αριθμός νομοθετημάτων τα οποία είτε λόγω της σοβαρότητας ή και πολυπλοκότητας τους είτε λόγω ιδιαίτερα αμφιλεγόμενων προνοιών δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους ενωρίτερα κατά τη διάρκεια της παρελθούσας συνόδου ή/και της περιόδου.
«Ωστόσο η Βουλή έκρινε ότι δεν ήταν ορθό να παραμείνουν εκκρεμούντα και κατά την επόμενη περίοδο, για αυτό και ολοκλήρωσε την εξέτασή τους και τα περιέλαβε για ψήφιση στην τελευταία ημερήσια διάταξη πριν τη διάλυσή της», προσθέτει.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας περιελήφθησαν και «ένας σοβαρός αριθμός νομοθετημάτων που στάλθηκαν από την εκτελεστική εξουσία πρόσφατα, ακόμα και κατά τις τελευταίες ημέρες των εργασιών της Βουλής, με την επιτακτική έκκληση της Κυβέρνησης η μελέτη τους να ολοκληρωθεί και να προωθηθούν για ψήφιση πριν τη διάλυση της Βουλής, ακόμα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για διάφορους λόγους που επικαλέστηκε η ίδια η Κυβέρνηση για κάθε περίπτωση».
Ως αποτέλεσμα, προσθέτει, η ημερήσια διάταξη της 14 ης Απριλίου 2016 υπήρξε ιδιαίτερα βεβαρημένη, αλλά επισημαίνει ότι τα σαράντα τέσσερα νομοθετήματα που τελικά ψήφισε η Βουλή την ημέρα αυτή «αποτελεί ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τα χίλια επτακόσια (1.700) περίπου νομοθετήματα που έχει διεκπεραιώσει η απερχόμενη Βουλή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου».
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί και ένα πολιτικό σώμα, το οποίο στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του τοποθετείται σε διάφορα ζητήματα που τίθενται ενώπιόν του, στέλνοντας τα ανάλογα πολιτικά μηνύματα, τόσο στην Κυβέρνηση όσο και προς τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας ή/και επιλύοντας κοινωνικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα με τον τρόπο που η ίδια ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία θεωρεί ορθό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, η Βουλή δηλώνει ότι σέβεται απόλυτα τους θεσμούς και το Σύνταγμα και ότι γνώμονα για τις αποφάσεις της αποτελεί πάντοτε το δημόσιο συμφέρον.
«Ιδιαίτερα η Βουλή εκφράζει τον σεβασμό και την εκτίμησή της προς το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αλλά και προς το πρόσωπο του συγκεκριμένου αξιωματούχου, με τον οποίο θεωρεί ότι η συνεργασία είναι άριστη», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις