Οι ξενοδόχοι στα νησιά αυτά εκφράζουν επιφυλακτικότητα για την έκβαση της φετινής σεζόν
«Παγωμάρα» και… αβεβαιότητα επικρατεί στα νησιά της Δωδεκανήσου που δέχτηκαν πλήγμα από το προσφυγικό σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις ενόψει και της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.
Οι ξενοδόχοι στα νησιά αυτά εκφράζουν επιφυλακτικότητα για την έκβαση της φετινής σεζόν.
Η Κως και η Λέρος, τα νησιά που δέχτηκαν την μεγαλύτερη «πίεση» από πρόσφυγες, είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά.
Η ΛΕΡΟΣ
Με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου και Λειψών κ. Μαθιουδάκης, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την σεζόν, καθώς οι κρατήσεις είναι ήδη στο -25% σε σχέση με πέρσι: «Η κατάσταση είναι ακόμη στάσιμη. Οι κρατήσεις για την Λέρο έχουν ‘παγώσει’ κυριολεκτικά. Με την δημιουργία του hotspot στο νησί, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το ζήτημα όσο χαμηλότερα γίνεται αλλά δυστυχώς, οι εικόνες με τους πρόσφυγες, που κάνουν συνεχώς τον γύρο του κόσμου, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Το 2015 πήγε πολύ καλά για την Λέρο και η σεζόν κράτησε μέχρι και τον Οκτώβριο. Πάνω που βρήκαμε τον βηματισμό μας, ειδικά με αγορές, όπως η Τουρκία –που είναι η βασική μας αγορά- είχαμε μία ελπίδα ότι φέτος θα ήταν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα. Δυστυχώς, κυριαρχεί ακόμη η αβεβαιότητα. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα. Ακόμη και οι προσλήψεις σε προσωπικό είναι πρόβλημα καθώς δεν ξέρουμε πόσο σύντομη θα είναι η σεζόν. Προσπαθήσαμε να κάνουμε επαφές σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις αλλά είχαμε παντού την ίδια αντιμετώπιση: μας ρωτούσαν για το προσφυγικό και τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δύσκολα να ξεπεραστεί….», δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου.
Η ΚΩΣ
Την ίδια απαισιοδοξία εκφράζει στην «δημοκρατική» και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Ντίνα Σβύνου:
«Η κατάσταση παραμένει ‘παγωμένη’. Ειδικά και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες οι ρυθμοί των κρατήσεων έχουν πέσει μέχρι και 30%. Προωθούμε να διοργανώνουμε δράσεις και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την βελτίωση της εικόνας του νησιού στο εξωτερικό, που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ήταν πολύ κακοί και συνεχίζουν να δείχνουν ανευθυνότητα και προχειρότητα. Παρά το γεγονός πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί στην Κω, παραμένει το hotspot. Αυτό καθιστά επίφοβη κάθε εξέλιξη. Ο τουρισμός για την Κω, βρίσκεται σε… ‘τεντωμένο σχοινί’. Η εικόνα του νησιού έχει αλλοιωθεί και αυτό που απαιτείται είναι, αφενός η βελτίωση της εικόνας μας στις αγορές και αφετέρου η διασφάλιση ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα, όπως πρόσφατα. Η βελτίωση δεν έρχεται όμως τόσο εύκολα. Οι μόνες αγορές μας είναι η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η Ολλανδία σημειώνει πολύ μεγάλη πτώση καθώς και αγορές όπως η Σκανδιναβία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Το μόνο που περιμένουμε είναι οι κρατήσεις ‘Last Minute’ που ίσως να σώσουν την φετινή τουριστική σεζόν για την Κω», δήλωσε η κ. Ντίνα Σβύνου.
Η ΠΑΤΜΟΣ
Αν και είναι ένα νησί που δεν αντιμετώπισε τρομακτικό πρόβλημα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ούτε έχει hotspot , η Πάτμος –το ιερό νησί της Αποκάλυψης- αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου κ. Άννα Ρωμαίου, οι κρατήσεις είναι «παγωμένες» όχι μόνον για την τουριστική περίοδο αλλά και ενόψει του Πάσχα, όπου αναμένεται πάντα κίνηση λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα του νησιού.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όλοι ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση ίσως με τις κρατήσεις ‘Last Minute’ για τις εορτές του Πάσχα που το νησί επισκέπτονται Έλληνες. Οι τιμές μας άλλωστε παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο αύξησης» δήλωσε η κ. Ρωμαίου.
Η εικόνα ωστόσο των προσφύγων, πλήττει και την Πάτμο. «Οι κρατήσεις είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρσι και όλοι ρωτούν εάν έχουμε στο νησί πρόσφυγες. Η ζημιά έγινε. Όλα τα νησιά στην χώρα μας έχουν μια κακή εικόνα με το προσφυγικό και οι ξένοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις φετινές διακοπές τους. Συνεπώς, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ευελπιστούμε ότι με κοινή προσπάθεια ίσως να βελτιωθεί η κατάσταση μετά το Πάσχα για την Πάτμο», λέει η κ. Ρωμαίου.
Να σημειωθεί πάντως, ότι μόλις πριν από δύο ημέρες, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει 5 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν τα βασικά σημεία εισροής προσφυγικών κυμάτων, αυξάνοντας την επιδότηση των τουριστικών μονάδων τους στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2015-2016.
Αυτό προκάλεσε μια μικρή ικανοποίηση στα νησιά μας καθώς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους που θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω θα δικαιούνται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διακοπές έως και 10 ημερών και όχι 5, όπως ισχύει για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τουρισμού, που θα επιλέξουν άλλους προορισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις