Αποτελεί ιστορικό χρέος να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται και να απαλλάσσεται από κατοχικούς στρατούς, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής (08/04) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο ΠτΔ πρόσθεσε ότι αυτό, όπως και η διασφάλιση της προοπτικής παραμονής του Ελληνισμού και της προκοπής μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτελούν το σημαντικότερο καθήκον απέναντι σε πατρίδα και λαό.
Σε χαιρετισμό του στη Λεμεσό, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Κορνήλιου Χατζηκώστα «Αμίαντος –Πιτσιλιά η καρδιά της ΕΟΚΑ», που διοργάνωσαν η ΝΕΔΗΣΥ Λεμεσού και ο Αθλητικός Πνευματικός Όμιλος "Ευαγόρας" Αμιάντου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι "παραλάβαμε μιαν πατρίδα ελεύθερη, σαν αποτέλεσμα των αγώνων και των θυσιών των αγωνιστών και την οδηγήσαμε στην κατοχή".
"Αυτό που αποτελεί ιστορικό χρέος είναι να δούμε την πατρίδα να επανενώνεται, να τη δούμε να απαλλάσσεται από τους κατοχικούς στρατούς, να τη δούμε να μετατρέπεται σε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που να δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική διασφάλισης παραμονής του Ελληνισμού στη γη του πατέρων του και προοπτική προκοπής μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", συμπλήρωσε.
Αυτό, σημείωσε, είναι το καθήκον "που νιώθω ως το σημαντικότερο απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στο λαό της Κύπρου".
Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, μέσα από τις σελίδες του, αναδεικνύεται η πλούσια δράση της Ομάδας Αμιάντου, η οποία εκτεινόταν σε όλη την περιοχή της Πιτσιλιάς και που εύστοχα χαρακτηριζόταν από τους Άγγλους ως η καρδιά της ΕΟΚΑ.
Παράλληλα εξέφρασε τη συγκίνηση του από το γεγονός ότι το βιβλίο αναφέρεται σε μια περιοχή όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια αλλά και στη δράση του πατέρα του, Χρύσανθου Αναστασιάδη, ο οποίος υπηρετούσε ως υπεύθυνος λοχίας στον αστυνομικό σταθμό Αμιάντου βοηθώντας την ίδια ώρα τη δράση της ΕΟΚΑ.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, η συγκίνηση του οφείλεται και στο γεγονός ότι το βιβλίο έχει ως επίκεντρο τον ήρωα του Κάτω Αμιάντου, "τον λαμπρό αγωνιστή Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου, τον οποίον είχα την τιμή να γνωρίσω".
Λέγοντας ότι η δράση του Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου στον αγώνα ήταν πολυσχιδής και εξαιρετικά σημαντική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι στο βιβλίο φωλιάζει η ψυχή των κατοίκων του τομέα Αμιάντου Πιτσιλιάς και ειδικότερα των αγωνιστών του Αμιάντου κατά την ηρωική εκείνη εποχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.
Πέραν του συγγραφέα, Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την αδελφή του ήρωα, Παναγιώτα Παπαχριστοφόρου, η οποία άρχισε να ετοιμάζει εδώ και χρόνια την πρώτη ύλη για την έκδοση του βιβλίου, μέσα από πολύτιμες μαρτυρίες αγωνιστών, πολλοί από τους οποίους δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί για την κοινότητα Αμιάντου μια κατάθεση ψυχής, "της ψυχής των αγωνιστών και ευρύτερα των κατοίκων του χωριού αλλά και ολόκληρου το τομέα Αμιάντου Πιτσιλιάς, κατά την περίοδο του εποίκου αγώνα του 55-59".
Πρόκειται, είπε, για ένα βιβλίο που μεταφέρει τις μνήμες μιας ηρωικής εποχής στο σήμερα, μιας εποχής κατά την οποίαν ο ελληνικός λαός του νησιού μας όρθωσε το ανάστημα απέναντι στη μεγάλη Βρετανική Αυτοκρατορία και με το απαράμιλλο θάρρος του κέρδισε την ανεξαρτησία του και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ανέφερε δε ότι οφείλουμε σήμερα να περιφρουρήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, "αλλά και μέσα από τον αγώνα του ΠτΔ, με την επίλυση του Κυπριακού, να δούμε την μετεξέλιξη της σε ένα ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό κράτος που θα μας απαλλάσσει από την τουρκική κατοχή".
Για το βιβλίο μίλησε ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος ανέφερε πως σε αυτό υπογραμμίζεται ο ρόλος της Πιτσιλιάς στην τετραετία του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, όπου έζησαν και έδρασαν οι περισσότερες αντάρτικες ομάδες της.
"Ο νευραλγικό τομέας Αμιάντου Πιτσιλιάς αποτελούσε μια από τις καλύτερες υπό τις περιστάσεις περιοχές, όπου μπορούσε να διεξαχθεί ανταρτοπόλεμος σε ένα νησί όπως η Κύπρος", είπε ο κ.Μάτσης, ενώ υποδεικνύοντας τη σημασία της επιτυχίας του ανταρτοπολέμου από το ψυχικό σθένος των κατοίκων μιας περιοχής, σημείωσε πως "η Πιτσιλιά ήταν πλήρης με αυτό το ψυχικό σθένος".
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, συμπλήρωσε, αποπνέεται η απαράμιλλη αυτοθυσία του Κυπριακού Ελληνισμού και το ψυχικό μεγαλείου του, ενώ ο συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει χωρίς υπερβολές αλλά με πιστότητα, το ύφος και το πνεύμα της εποχής εκείνης.
Στην αντιφώνηση του, ο συγγραφέας Κορνήλιος Χατζηκώστας είπε πως το γεγονός ότι η κοινότητα Αμιάντου έχει σήμερα αποτυπωμένη σε ένα βιβλίο τη δράση της στον αγώνα της ΕΟΚΑ, αυτό οφείλεται περισσότερο στην αδελφή του ήρωα Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου, Παναγιώτα Παπαχριστοφόρου.
Αν και ο ίδιος, όπως είπε, εργάστηκε για την ολοκλήρωση του βιβλίου με ζήλο, όρεξη και μεράκι, καταθέτοντας την ψυχή του, το βιβλίο δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τη σημαντική συμβολή της κ.Παπαχριστοφόρου, η οποία πραγματοποίησε το ουσιαστικότερο μέρος της έρευνας, αφού εξασφάλισε τις προσωπικές εμπειρίες των πρωταγωνιστών της εποχής, πριν αυτοί φύγουν από τη ζωή.
Ο κ.Χατζηκώστας εξέφρασε τέλος το θαυμασμό του προς τους αγωνιστές "του υπέροχου εκείνου αγώνα", για την ανδρεία, την τόλμη και τον απαράμιλλο πατριωτισμό και ηρωισμό τους και σημείωσε πως ο αγώνας αυτός αποδεικνύει ότι ο λαός μας, κάτω από τη σωστή καθοδήγηση μπορεί να μεγαλουργήσει και να οικοδομήσει το μέλλον του σε στέρεες και σωστές βάσεις.
Πηγή — ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις