Στην Κύπρο υπολογίζεται πως υπάρχουν σήμερα πάνω από 7 χιλιάδες νάρκες, που καλύπτουν έδαφος δυο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων γης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά των Ναρκών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι περισσότερες νάρκες στην Κύπρο είναι αμερικανικής και κινέζικης κατασκευής. Πρόκειται για πέντε είδη ναρκών, τόσο κατά προσωπικού όσο και αντιαρματικές.
Όπως αναφέρεται κατά τα έτη 2004-2011 έγινε αποναρκοθέτηση πέραν των 27 χιλιάδων ναρκοπεδίων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο των εργασιών αποναρκοθέτησης που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, και μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί 14 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των οκτώ αυτών ετών, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP-PFF), το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υπηρεσίες Έργων (UNOPS) και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εργάστηκαν μαζί με τις δυο κοινότητες για να καθαρίσουν πέραν των 27 χιλιάδων ναρκοπεδίων από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Ογδόντα τοις εκατό της χρηματοδότησης αυτών των δραστηριοτήτων προήλθε από την ΕΕ.
Από το 1964, σημειώθηκαν έξι θάνατοι και έξι τραυματισμοί λόγω των ναρκοπεδίων. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ευτυχώς χωρίς οποιοδήποτε τραυματισμό. Παρά την εκπαίδευση που γίνεται, οι ειδικοί αναμένουν ότι για κάθε 5 χιλιάδες νάρκες που απομακρύνονται θα σκοτώνεται και ένας εργαζόμενος ενώ θα τραυματίζονται άλλοι δυο, λόγω ατυχημάτων με εκρήξεις, αναφέρεται.
Σε ό,τι αφορά το κόστος καθαρισμού των ναρκοπεδίων, σημειώνεται πως αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από την τοποθέτηση των ναρκών. Συγκεκριμένα το μέγιστο κόστος για να δημιουργηθεί ένα ναρκοπέδιο είναι 70 ευρώ, ενώ το κόστος για να καταστραφεί μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 1000 ευρώ. Στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα πέραν των 7 χιλιάδων ναρκοπεδίων, πράγμα που σημαίνει πως το κόστος για να καθαριστούν μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χάρη στις προσπάθειες των ναρκαλιευτών των ΗΕ, η μεγαλύτερη έκταση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο έχει καθαριστεί. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ναρκοπέδια που γειτονεύουν με τη νεκρή ζώνη απειλούν να ξανα-μολύνουν τις περιοχές που έχουν ήδη καθαριστεί. Όπως σημειώνεται, οι υγρές καιρικές συνθήκες και οι κατολισθήσεις λάσπης έχουν ως αποτέλεσμα νάρκες να μεταφέρονται στη νεκρή ζώνη, δημιουργώντας κινδύνους για τους αγρότες, τις κοινότητες και τους ειρηνευτές των ΗΕ.
Το 2015 παρέμεναν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός τέσσερα ναρκοπέδια και πέραν των 35 ναρκοπεδίων ήταν ακόμη διασκορπισμένα σε ολόκληρο το νησί.
“Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς για να εντοπίσει και να ασφαλίσει αυτές τις περιοχές, και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και στήριξη για επανακαθαρισμό των επηρεαζόμενων σημείων. Ωστόσο, η μόνη λύση για αποτροπή της μεταφοράς νέων ναρκών σε περιοχές που έχουν ήδη καθαριστεί, είναι ο καθαρισμός όλων των ναρκοπεδίων μέσα και κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός”, σημειώνεται.
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημειώνει πως τα ναρκοπέδια θέτουν σε κίνδυνο ή προκαλούν καθυστερήσεις στις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, όπως των γεωργών και των ατόμων που διαμένουν κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, καθώς και στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.
Εξάλλου αναφέρεται πως τα τελευταία χρόνια οι δυο πλευρές στην Κύπρο "συνέχισαν να εμποδίζουν την πρόσβαση για αποναρκοθέτηση σε τέσσερις γνωστές περιοχές με νάρκες στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, από τις οποίες τρεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς και μια υπό τις τουρκικές δυνάμεις" και σημειώνεται πως ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει κατ΄ επανάληψη καλέσει και τις δυο πλευρές να δώσουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται ναρκοπέδια σε ολόκληρο το νησί.
Επίσης υπενθυμίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης του 1997 για την Απαγόρευση της Χρήσης, της Αποθήκευσης, της Παραγωγής και της Μεταφοράς Ναρκών Κατά Προσωπικού και για την Καταστροφή τους και είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν τις τοποθεσίες όλων των περιοχών που περιλαμβάνουν ή υπάρχει υποψία ότι περιλαμβάνουν νάρκες κατά προσωπικού, που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία ή τον έλεγχό τους.
Προστίθεται πως με το ψήφισμα 2263 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλούνται και οι δυο πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση στους ναρκαλιευτές και να διευκολύνουν τη μετακίνηση των ναρκών που παραμένουν στη νεκρή ζώνη και παροτρύνονται οι δυο πλευρές να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης εκτός της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.
Τονίζεται ακόμη πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν έτοιμα να παράσχουν στήριξη και βοήθεια και συνεχίζουν στο πολιτικό επίπεδο να ενθαρρύνουν τα μέρη να επεκτείνουν τις εργασίες αποναρκοθέτησης εκτός της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.
Σε μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκών, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εκφράζει ικανοποίηση που το Δεκέμβριο του 2015 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη οι δράσεις κατά των ναρκών να παραμείνουν στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας, ιδιαίτερες στις περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων.
"Αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας εργαστούμε για να προωθήσουμε το στόχο για ένα κόσμο απαλλαγμένο από την απειλή των ναρκών και των εκρηκτικών που αφήνει πίσω του ο πόλεμος", προσθέτει.
Εξάλλου σε δήλωσή της η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ αναφέρει πως το άνοιγμα οδοφραγμάτων στις περιοχές Λεύκας-Απλ και Δερύνειας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά χάρη στην επιχείρηση αποναρκοθέτησης και προσθέτει πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών των ηγετών καθώς αυτοί εργάζονται προς μια βιώσιμη και συνολική λύση στην Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις