Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καλεί νοσηλευτές (ΠΑΣΥΝΟ) και Υπουργείο Υγείας να βάλουν "νερό στο κρασί" τους, χωρίς να αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες και να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου.
Σε ανακοίνωσΉ της, η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει την απογοήτευση και την έντονη ανησυχία της για τον τρόπο που εξελίσσονται τα γεγονότα στον τομέα της Υγείας, λόγω της αποτυχίας της τελευταίας προσπάθειας έναρξης διαλόγου και συμβιβασμού μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, η οποία οδήγησε στην περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων από πλευράς των νοσηλευτών.
Η απόφαση αυτή, αναφέρεται, σίγουρα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια τις τελευταίες εβδομάδες με την απεργία της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσηλευτών.
Τονίζει την ανάγκη όπως το Υπουργείο Υγείας, ως άμεσα υπεύθυνη αρχή για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τόσο σε πολιτικό όπως και σε διοικητικό επίπεδο, εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες προς αποκλιμάκωση της κρίσης.
“Σπασμωδικές ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας που μεταθέτουν αποκλειστικά τις ευθύνες στους ιατρούς για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν συμβάλλουν στην επίλυση, αλλά τουναντίον, επιδεινώνουν την κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η συνέχιση της πολιτικής αυτής. Επιτέλους πρέπει να γίνουν κατανοητές οι έννοιες της «ιατρικής πράξης» σε συνθήκες σωστού ή όχι εργασιακού περιβάλλοντος και ο βαθμός «ιατρικής ευθύνης» που απορρέει”, προστίθεται.
Λόγω της επικρατούσας κατάστασης η ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ καλεί τα μέλη της όπως αποφεύγουν την εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την παρουσία του αναγκαίου αριθμού νοσηλευτών με την απαραίτητη εκπαίδευση, με στόχο να μην κινδυνεύσει καμία ζωή, ιδιαίτερα σε τμήματα πρώτης γραμμής (ΤΑΕΠ ) όπου γίνεται η πρώτη επαφή του ασθενή με ιατρό.
Καταλήγοντας η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. τονίζει ότι "οι αντοχές των γιατρών έχουν φτάσει στα όρια τους" και δηλώνει ότι υπό το φως των εξελίξεων μελετά τη λήψη μέτρων που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια των ασθενών και των μελών της αλλά και τη δημόσια υγεία με μοναδικό γνώμονα ο ορατός κίνδυνος για απώλειες ανθρώπινων ζωών να εξαλειφθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις