ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς ακύρωση απεργιακών μέτρων στην ΑΗΚ

Προς ακύρωση απεργιακών μέτρων στην ΑΗΚ

Αποσοβήθηκε, όπως διαφαίνεται, ο κίνδυνος «μπλακ άουτ» στην ΑΗΚ, καθώς οι συντεχνίες ικανοποιήθηκαν πλήρως από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε μια συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, του ΓΔ του Υπουργείου, και κλιμακίου του ΔΣ της ΑΗΚ, εξήγησε στις συντεχνίες του οργανισμού την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία προνοούσε μια σειρά προϋποθέσεων πριν την εξέταση πιθανής απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε προσεκτικά τις ανησυχίες των συντεχνιών και εις απάντηση ανέλυσε διεξοδικά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 Ιανουαρίου 2016, ακολούθησε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος κατά τη διάρκεια του οποίου οι συντεχνίες της ΑΗΚ ικανοποιήθηκαν για τις εξηγήσεις και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου», ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Λέγοντας ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έθετε ένα αριθμό προϋποθέσεων για να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ΑΗΚ σε δίκτυο και παραγωγή, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η απόφαση δεν αλλάζει.

«Η απόφαση ισχύει, είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεσμεύει την Κυβέρνηση», τόνισε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, Όθωνας Θεοδόλου εξέφρασε ικανοποίηση για την «ευτυχή κατάληξη που είχε η διαφορά στον Οργανισμό» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την καταλυτική παρέμβασή του στο να επιλυθεί το πρόβλημα», όπως είπε.

«Με τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί ξεκαθαρίζει εντελώς το τοπίο, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην ΑΗΚ να υλοποιήσει στην πράξη το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό που έχει ξεκινήσει, δίνεται επίσης χρόνος στον τόπο και στο κράτος να επανεξετάσει τους διάφορους αστάθμητους παράγοντες του τομέα και με αίσθημα ευθύνης λέμε στον κυπριακό λαό ότι δεν θα υπάρξει μπλακ άουτ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν αποκλείεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι «θα σταθμιστεί την κατάλληλη στιγμή εάν ο οργανισμός πετύχει στον εγχείρημα που έχει ξεκινήσει και αποδώσει ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός και ικανοποιεί το ΡΑΕΚ, τότε δεν υπάρχει λόγος να επανεξεταστούν άλλα ενδεχόμενα».

Ο χρόνος, σημείωσε, που είχε ζητήσει ιστορικά το ΔΣ και σε αυτό υπήρχε μια συμφωνία από τη ΡΑΕΚ, μιλούσε για μια περίοδο των 3 και 4 ετών.

Από την πλευρά του, μιλώντας εκ μέρους των συντεχνιών της ΑΗΚ, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, εξέφρασε ικανοποίηση και εκτίμηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξηγήσεις και διευκρινήσεις που έδωσε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Το πιο σημαντικό», είπε, «είναι ότι ο Οργανισμός μας παραμένει καθετοποιημένος, σωστά λειτουργικά και διαχειριστικά διαχωρισμένος, σύμφωνα βέβαια με ρυθμιστικές αποφάσεις και κάτω από τη εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής, και χαιρόμαστε γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε όλοι για να πετύχει ο Οργανισμός, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός του, ο οποίος κατ` εμάς δεν ήταν προς το συμφέρον του κυπριακού λαού».

Ο κ. Πανόρκος είπε πως θα γίνει εισήγηση στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών για ακύρωση της απόφασης για λήξη μέτρων που ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν στις 6 Απριλίου.

«Από τις διευκρινίσεις και το ξεκαθάρισμα των θέσεων που έχει γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πιστεύω ότι οι συναδέλφοί μας θα ικανοποιηθούν όταν τους μεταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αποσύρεται ο ΔΟΚΕ;

Εξάλλου, ο κ. Πανόρκος ανέφερε ότι επιπρόσθετος λόγος που οι συντεχνίες ικανοποιήθηκαν είναι «γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν και να διατηρήσουν τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις μας έχει δώσει η ΕΕ και ότι η ΑΗΚ θα αφαιρεθεί ή ακόμα θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο ΔΟΚΕ, το οποίο ήταν για μας εξίσου καταστροφικό».

Το νομοσχέδιο ΔΟΚΕ (Νόμος που διέπει τις εργασίες των Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων), είχε κατατεθεί βάσει του νόμου περί δημοσιονομικής ευθύνης (νόμος ομπρέλα) , στο πλαίσιο του μνημονίου και εκκρεμεί στη Βουλή από τις αρχές του 2015.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top