Τη μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο των 67 προσφύγων και αιτητών ασύλου που παραμένουν για σχεδόν 18 χρόνια στις βρετανικές βάσεις, στην Κύπρο, ζητά ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muižnieks, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εκτοπισμένοι - κατά κύριο λόγο - Κούρδοι από Ιράκ, Συρία και Ιράν «πάσχουν από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, περιλαμβανομένης της βαριάς κατάθλιψης» λόγω της επισφαλούς κατάστασής τους.
Το θέμα συζητήθηκε με τις αρμόδιες αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Κύπρο, ενώ ακολούθως τέθηκε και τον περασμένο Ιανουάριο, στη συνάντηση που είχε ο κ. Muižnieks στο Λονδίνο, με τον υπεύθυνο Υπουργό για τη Μετανάστευση James Brokenshire.
Σε υπόμνημα που εξέδωσε την Τρίτη (22/03) , αναφορικά με την γενικότερη κατάσταση ασύλου και μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Επίτροπος Muižnieks αναφέρει ότι παρά την πολυετή, (από το 1998) παραμονή των αιτητών ασύλου και των προσφύγων σε έδαφος των βάσεων «ούτε η Κύπρος, ούτε το ΗΒ δεν έχουν παραχωρήσει ιθαγένεια ή το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στα άτομα αυτά, στη βάση της μακράς παραμονής τους».
Προσθέτει ότι οι κυπριακές αρχές του ανέφεραν κατά τη συνάντησή τους ότι «τα άτομα αυτά παραμένουν κάτω από τη δικαιοδοσία του ΗΒ, το οποίο φέρει, ως εκ τούτου, την ευθύνη να εξεύρει μια διαρκή λύση».
Συμπληρώνει ότι στις επαφές του με τον κ. Brokenshire, ο Επίτροπος του ΣτΕ τον προέτρεψε να εξετάσει ευνοϊκά τις υποθέσεις των 67 ατόμων, ώστε να μετεγκατασταθούν στο ΗΒ, υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο του οποίου τελούν, τόσο νομικά όσο και εκ των πραγμάτων. «Ο Υπουργός σημείωσε το αίτημα» προστίθεται στο υπόμνημα.
Ως προς τις επιφυλάξεις του ΗΒ ότι θα δοθεί το μήνυμα σε μετανάστες και διακινητές πως το έδαφος των βάσεων αποτελεί δίαυλο, ο κ. Muižnieks λέει ότι τις αντιλαμβάνεται, εμφανίζεται όμως καθησυχαστικός, καθώς όπως λέει, το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν Κύπρος και ΗΒ το 2003 επιλύει τέτοια θέματα κατά τρόπο οριστικό.
Σύμφωνα με το υπόμνημα, το προοίμιο του Μνημονίου αναφέρει ρητά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω των βάσεων «έχει την ευθύνη για παράνομους μετανάστες και αιτητές ασύλου που εισέρχονται στη νήσο Κύπρο» μέσω του εδάφους των βάσεων. Επίσης, στην παράγραφο 7 αναφέρεται ότι οι διοικητικές αρχές της Κύπρου έχουν εξουσιοδότηση να εξετάζουν, εκ μέρους της διοίκησης των βάσεων, τις αιτήσεις ασύλου ατόμων που φθάνουν απευθείας στις βάσεις.
«Δεδομένης της εξαιρετικά επισφαλούς νομικής και κοινωνικής κατάστασης των ανθρώπων αυτών στο έδαφος των ΒΒ από το 1998 και τις σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει σε αυτούς και τις οικογένειές τους, ο Επίτροπος πιστεύει ακράδαντα ότι η μετεγκατάσταση μόνο αυτών των 67 ατόμων και των οικογενειών τους στο ΗΒ, συνάδει πλήρως με την παράδοση ανθρωπισμού του ΗΒ» καθώς και με τις υποχρεώσεις του Λονδίνου που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι 67 πρόσφυγες και αιτητές ασύλου, που απέπλευσαν από τον Λίβανο, αποβιβάστηκαν τον Οκτώβριο του 1998 σε έδαφος της βάσης Ακρωτηρίου και παραμένουν έκτοτε στη βάση Δεκέλειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις