Η απόφαση λήφθηκε μετά τη γενική συνέλευση των συντεχνιών.
Την επ` απόριστον απεργία από κάθε εργασία στο λιμάνι Λεμεσού αποφάσισε το πρωί Γενική Συνέλευση των μελών των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Αρχής Λιμένων Κύπρου, η οποία με επιστολή της προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων ζητά όπως αναβληθεί η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συζήτηση του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων, μέχρι να ρυθμιστούν νομικά τα εργασιακά θέματα και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων.
Σε δηλώσεις του εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ο Γλαύκος Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι , σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός Μεταφορών αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των συντεχνιών για αναβολή της προώθησης και συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι τη νομική διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
" Η απόφαση είναι πίεση προς τη Βουλή στην ουσία και της ζητούμε να μην συζητήσει το θέμα για αποκρατικοποίηση του λιμανιού, προτού αποφασιστεί, προτού κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα", συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΥΑΛΚ Ανδρέας Γεωργίου, ανέφερε πως την Πέμπτη η απεργοί θα μεταβούν έξω από τη Βουλή "για να διαμαρτυρηθούμε σε περίπτωση που δεν αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου περί αποκρατικοποιήσεις στην Αρχή Λιμένων".
Εάν την Πέμπτη, συνέχισε, αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να επανέλθουν στην εργασία τους και να αρχίσουν συζήτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μέχρι την νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Σε αντίθετη περίπτωση, υπέδειξε, τα μέτρα θα συνεχιστούν και δεν αποκλείεται να εντατικοποιηθούν.
Ο κ.Γεωργίου είπε ακόμη ότι λόγω και της προγραμματισμένης επ` αόριστον απεργίας που άρχισε σήμερα στην πλοηγική υπηρεσία, δεν έγιναν έτσι και αλλιώς εξυπηρετήσεις πλοίων, ωστόσο "εμείς ως ένδειξη καλής θέλησης εξυπηρετήσαμε όλους τους ιδιώτες που μπήκαν στο λιμάνι σήμερα το πρωί και μέχρι πριν λίγο εξυπηρετήθηκαν εμπορευματοκιβώτια, παραδόθηκαν και έκλεισε το λιμάνι".
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρχουν ευπαθή προϊόντα, ανέφερε πως "είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ δύσκολο, γιατί για να εξυπηρετηθεί πλοίο με ευπαθή προϊόντα θα πρέπει να δουλέψει σχεδόν ολόκληρο το λιμάνι, άρα θα πρέπει να δούμε με το πρακτορείο που έχει τα ευπαθή προϊόντα, ποιες διεργασίες θα γίνουν, αν θα πρέπει να φορτωθεί ή να εκφορτωθεί ολόκληρο πλοίο".
Πέραν της ανάγκης για κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων της ΑΛΚ, οι συντεχνίες θεωρούν εξευτελιστική την προσφορά που επιλέχθηκε για την παραχώρηση θαλάσσιων υπηρεσιών και για την οποίαν η πλοηγική υπηρεσία κατέρχεται σε επ` αόριστον απεργία.
Συγκεκριμένα ο Γλαύκος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι μέσα από τη συμφωνία, η Αρχή Λιμένων Κύπρου θα λαμβάνει μόλις το 10% των κερδών που θα έχει ο ιδιώτης, ενώ αυτή τη στιγμή τα κέρδη της είναι πολλαπλάσια από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
"Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το κέρδος για τον επενδυτή θα είναι 8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, διότι θα αλλάξει η ταρίφα για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και είναι εξευτελιστικό για την ΑΛΚ να παίρνει τις 800 χιλιάδες (το 10%) και να παραχωρεί τα 7,2 εκατομμύρια και να διατηρεί ακόμα το προσωπικό με ένα κόστος της τάξης των 5 εκατομμυρίων", συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις