Την ανάγκη ενότητας και συλλογικότητας ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, τόνισε από το Λονδίνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ομιλία του στον παμπαροικιακό εορτασμό για τις επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «οι εθνικοαπελευθερωτικοί μας αγώνες δίνουν το μήνυμα για τη σημασία και την αναγκαιότητα της ενότητας. Η επανάσταση του ‘21 και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ πέτυχαν γιατί ο στόχος ήταν κοινός για όλους τους Έλληνες: να φύγει ο δυνάστης, να καταλυθεί η σκλαβιά, να ελευθερωθεί η πατρίδα». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε: «Μακριά από ακραίες εξάρσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν με τον αγνό πατριωτισμό, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το δίκαιο του αγώνα μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση».
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «το μήνυμα προς όλα τα κόμματα και προς το σύνολο του κυπριακού λαού είναι ότι μια λύση στο πλαίσιο στο οποίο γίνεται ο διάλογος θα είναι επιτυχία για όλους μας, ενώ μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι κάτι αρνητικό για όλους. Για αυτό, το κάλεσμα προς όλους, από εδώ, την παροικία μας στο Λονδίνο που για τόσα χρόνια προσφέρει ανιδιοτελώς, είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, συλλογικά, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που να τερματίζει επιτέλους την κατοχή της πατρίδας μας. Ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα σε ένα δημοψήφισμα. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση δε θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο με το οποίο ο ίδιος δεν συμφωνεί και δεν ανταποκρίνεται κατ’ επέκταση και στις προσδοκίες του κυπριακού λαού τις οποίες γνωρίζει και συμμερίζεται απόλυτα.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι λανθασμένη η επιλογή να τοποθετούμαστε από τώρα, ενδεχομένως για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ή και άλλων επιδιώξεων, με ένα "ναι" ή με ένα "όχι" σε ένα σχέδιο το οποίο δεν έχουμε ενώπιον μας», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Αναφερόμενος στις προοπτικές για λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχουν σήμερα κάποια δεδομένα που ενδεχομένως να δημιουργούν τις συνθήκες για ένα θετικό αποτέλεσμα. «Υπάρχουν εκείνα τα κίνητρα με τα οποία μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία μπορεί να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει ταυτόχρονα αμφιβολία πως τα προβλήματα που συναντούμε και θα συναντήσουμε θα είναι μεγάλα. Από δικής μας πλευράς, παραμένουμε σοβαροί, συγκρατημένα αισιόδοξοι και συνεπείς ως προς την ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση προς την κατεύθυνση τερματισμού της κατοχής, προς επίτευξη του στόχου να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια πατρίδα απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής και διαχωριστικές γραμμές. Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα ασφαλή και ευημερούσα».
Αναγνώρισε εξάλλου ότι μετά από χρόνια απογοητεύσεων είναι φυσιολογικό κάποιοι να αντιμετωπίζουν και αυτή την προσπάθεια με επιφύλαξη. «Οφείλουμε, ωστόσο, όλοι να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου, χωρίς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς. Να αναγνωρίσουμε πως όλοι αγωνιζόμαστε για το καλό αυτής της πατρίδας. Εξάλλου κανείς δεν επιθυμεί ή δεν θα πρέπει να επιθυμεί περισσότερο από μας, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, αφού είναι η δική μας γη υπό κατοχή».
Σε ό,τι αφορά τον εορτασμό των εθνικών επετείων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι με έντονα συναισθήματα θαυμασμού και περηφάνιας που τιμώνται, καθώς «σηματοδότησαν μια καινούρια πορεία για την Ελλάδα και για την Κύπρο, αφού ύστερα από έναν επικό ξεσηκωμό κατάφεραν να κερδίσουν την εθνική τους ανεξαρτησία και ελευθερία».
Εξήρε επίσης τον ρόλο της παροικίας και μετέφερε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού, αναφέροντας ότι οι απόδημοι διακρίνονται για την εθνική προσήλωση σε ένα και μοναδικό σκοπό, στο πώς να υπηρετηθεί καλύτερα η πατρίδα.
Στους σύντομους χαιρετισμούς τους ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπίκας σημείωσαν ότι η ομογένεια χρειάζεται να επιδείξει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να επιδιώξει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στα βρετανικά κοινά, ώστε να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, αυτό θα γίνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα βρετανικά κόμματα. Ο κ. Καραολής είπε επίσης ότι η Ομοσπονδία προτρέπει τα μέλη της κυπριακής παροικίας, τα οποία έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα για το πιθανό ‘Brexit’, να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, διότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου και της παροικίας.
Αναφερόμενος δε στα εξελίξεις περί το Κυπριακό, ο κ. Καραολής σημείωσε ότι παρά τα θετικά μηνύματα από τις συνομιλίες, «η Τουρκία και ο Ερντογάν στέλλουν τα δικά τους μηνύματα, ναρκοθετούν και υποσκάπτουν τις συνομιλίες και εργάζονται για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και εδραίωση των τετελεσμένων της κατοχής στο νησί μας».
Δεσμεύθηκε ότι η οργανωμένη παροικία θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις επαφές και τις σχέσεις της και θα προβάλλει τα δίκαια του κυπριακού λαού και θα προασπίζει με πάθος τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το βράδυ του Σαββάτου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους παριστάμενους για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και για το αποτέλεσμα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό, στο οποίο η Κύπρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις