Τι προνοεί το κεφάλαιο 33 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Τι προνοεί το κεφάλαιο 33 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Το "μπλοκαρισμένο" κεφάλαιο 33 της ενταξιακής διαδικασίας είναι αυτό που θα ανοίξει τελικά για την Τουρκία, ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας για το προσφυγικό, την Παρασκευή, 18 Μαρτίου.

Tο κεφάλαιο 33 είναι το κεφάλαιο οικονομικής και νομισματικής Ένωσης.

Καλύπτει τους κανόνες που αφορούν την πιστοποίηση της απαραίτητης και ικανοποιητικής οικονομικής επάρκειας για την συνεισφορά της χώρας (ίδιους πόρους) μετά τη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό, συνήθως αφορά έσοδα από φορολογίες, αγροτικά τέλη και άλλου τύπου συνεισφορές στο κράτος και σε τελική ανάλυση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη διοικητική και διαχειριστική δομή για να μπορεί να συντονίζει και να υπολογίζει σωστά και αποτελεσματικά, να πληρώνει και να ελέγχει τους οικονομικούς του πόρους, έτσι ώστε αυτοί να είναι σε συνάφεια με τα απαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κεφάλαιο 33 δεν είναι ένα από τα κεφάλαια τα οποία είχε μπλοκάρει η Κύπρος. Αντιθέτως αυτοί που είχαν μπλοκάρει το συγκεκριμένο κεφάλαιο ήταν οι Γάλλοι. Συγκεκριμένα το 2007, το κεφάλαιο αυτό μπλοκαρίστηκε από τη Γαλλία, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ένταξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Φρανσουά Ολάντ για την απόφαση του να το ανοίξει, ώστε να υπάρξει η «αφορμή» να ξεπεραστούν τα αιτήματα της Τουρκίας που αφορούσαν σε άνοιγμα κεφαλαίων τα περισσότερα από τα οποία είχε μπλοκάρει η Κύπρος-λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Άγκυρας για το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά καθώς και οι ήρεμοι αιθέρες, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, στην Κάσο, βόρεια της Κρήτης, αλλά και η αντίδραση της Άγκυρας στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες, λέγοντας πως οι κινήσεις αυτές, «δεν με καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο».

BEST OF TOTHEMAONLINE