Η απόφαση της Κύπρου να αποχωρήσει πρόωρα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης αντανακλά τα περιορισμένα ρίσκα χρηματοδότησης, εκτιμά σε έκθεση της η Fitch.
Η απόφαση της Κύπρου να εξέλθει από το τριετές πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ πριν από το χρονοδιάγραμμα λήξης τους και χωρίς προληπτική “γραμμή πίστωσης”, αντανακλά την “άνετη θέση ρευστότητας” την οποία διαθέτει η κυπριακή Κυβέρνηση και την ισχυρή διαχείριση του δημόσιου χρέους, που περιορίζουν τους κινδύνους αναχρηματοδότησης, σύμφωνα με το διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ο Ftich αναφέρει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής στις 7 Μαρτίου, δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του από το ΔΝΤ, και μερικές εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη λήξη του από την ΕΕ και σημειώνει ότι η Κύπρος χρησιμοποίησε μόνο τα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα από το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, το περιθώριο ρευστό διαθέσιμων πέρα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που διέθετε η Κυβέρνηση στο τέλος Ιανουαρίου του 2016, θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2016.
Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ενέργειες που έγιναν για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και είχαν στόχο την επέκταση της περιόδου λήξης του χρέους μείωσαν περαιτέρω τους κινδύνους αναχρηματοδότησης κατά την περίοδο που δεν θα υφίσταται το πρόγραμμα.
Σημειώνει ότι το Νοέμβριο του 2015, η Κύπρος άντλησε ένα δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές και χρησιμοποίησε περίπου το 50% για την επαναγορά υφιστάμενου χρέους, με την κυπριακή κυβέρνηση να έχει εκφράσει την πρόθεσή της να εκδώσει νέο χρέος το 2016, εν μέρει, για να χρηματοδοτήσει την επόμενη κορύφωση λήξης χρέους το 2019.
Ενώ η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE ) της ΕΚΤ, ο οίκος Fitch αναμένει ότι η Κύπρος, μετά τον αποκλεισμό της από το QE, δεν θα χρειαστεί τη στήριξη του προγράμματος της ΕΚΤ για να αξιοποιήσει τις αγορές κεφαλαίων.
Σημειώνει ότι η ΕΚΤ κατέχει κυπριακά ομόλογα ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του συνολικού υφιστάμενους κυπριακού χρέους, και περίπου το 14% του μακροπρόθεσμου χρέους που εκδόθηκε το 2015.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο και σημειώνει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% το 2015, μετά τη μείωση του κατά 2,5% το 2014.
“Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και από την υποτίμηση του ευρώ, με την ανάκαμψη να παρατηρείται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του τουρισμού”, τονίζει ο Fitch.
Ωστόσο, σημειώνει πως οι κίνδυνοι, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αγορά κατοικίας και το δημόσιο και εταιρικό χρέος, θα χρειαστούν χρόνια για να μειωθούν.
Επίσης, επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η εφαρμογή εξαρτάται από την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των οφειλετών, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί κατά την περίοδο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.
Ο Ftich αναφέρει ότι οι καταθέσεις σε γενικές γραμμές έχουν σταθεροποιηθεί από την περίοδο άρσης των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, τον Απρίλιο του 2015.
Δημοσιονομικός τομέας
------------
Αναφορικά με το δημοσιονομικό τομέα, ο Fitch σημειώνει ότι το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2015 στο 0,5% του ΑΕΠ (έναντι 1% που ανέμενε ο οίκος), ενώ αναμένει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,2% και 1% του ΑΕΠ για το 2016 και το 2017, αντίστοιχα.
Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, διαμορφώθηκε ελαφρώς κάτω από το 109% του ΑΕΠ το 2015, και αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 100% μέχρι το 2017.
Σημειώνεται ότι ο Fitch αναβάθμισε τον Οκτώβριο του 2015 τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στο «Β+» και παράλληλα έθεσε σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές των αξιολογήσεων της Κύπρου.
Η επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης της Κύπρου είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις