ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάρης Γεωργιάδης: Υπάρχουν 1462 κενές θέσεις στο δημόσιο για όσους απολυθούν από τη νέα Cyta

Χάρης Γεωργιάδης: Υπάρχουν 1462  κενές θέσεις στο δημόσιο για όσους απολυθούν από τη νέα Cyta

Έντονη συζήτηση για το μέλλον των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, που θα δημιουργηθεί με την ονομασία “CYTA Ltd” και κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα να τους απορροφήσει η δημόσια υπηρεσία, διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με τον Χάρη Γεωργιάδη, να διαβεβαιώνει ότι ο εργαζόμενος, δημόσιος υπάλληλος, που θα απολυθεί από την εταιρεία ιδιωτικού δικαίου “θα τον αξιοποιήσουμε αλλού που έχουμε ανάγκες”.

Οι σημερινοί εργαζόμενοι στην Cyta, αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι του δημοσίου και δεν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι που θα τους φορτώσουμε στο δημόσιο, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία συνέχισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, με την ονομασία “CYTA Ltd”, στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες και περιουσιακά στοιχεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής.

Στην πρώτη ώρα, η συνεδρία της Επιτροπής διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών καθώς συζητήθηκε το νομοσχέδιο που αφορά θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας του κράτους. Από την άλλη, ο Έφορος Ελέγχου και Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους έθεσε πέντε πιθανά θέματα κρατικών ενισχύσεων, τα οποία κατέθεσε και στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων.

“Δεν θα επιφέρει καμία μεταβολή στα εργασιακά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Όσοι εργάζονται σήμερα θα εργάζονται και αύριο, τον μισθό που παίρνουν σήμερα θα τον παίρνουν και αύριο”, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι “δεν διαφοροποιείται το παραμικρό για τα εργασιακά με βάση την πρόταση που έχουμε θέσει ενώπιον σας”.

“Δεν έχει σημασία αν πληρώνονται από τον μεγάλο κρατικό προϋπολογισμό ή από επιμέρους προϋπολογισμούς που είναι και εκείνοι του δημοσίου. Είναι εργαζόμενοι του δημοσίου”, σημείωσε.

Αναφέροντας ότι η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα μπορεί να απολύσει, στη βάση των όσων προβλέπει η νομοθεσία, δίνοντας τους λόγους πλεονασμού του υπαλλήλου και ότι θα πρέπει να τους αποζημιώσει, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι ο εργαζόμενος που θα απολυθεί και αφού είναι ήδη δημόσιος υπάλληλος “θα τον αξιοποιήσουμε αλλού που έχουμε ανάγκες”.

Ανέφερε ότι έγιναν ήδη μελέτες και υπάρχουν 1.462 σχετικές κενές θέσεις στο δημόσιο, έναντι συνολικά 1.649 εργαζομένων στη cyta και πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να αξιοποιήσει εκεί που έχει ανάγκη τους ήδη υπηρετούντες.

Αναφορικά με τα ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές, μεταξύ άλλων, για τους εργαζόμενους, για την κερδοφορία του οργανισμού και για τους φόρους που λαμβάνει το κράτος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τα οικονομικά στοιχεία και να αποφασίσουμε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό το βήμα” που αφορά την αποκρατικοποίηση της cyta.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σε αυτή την προοπτική, ανταγωνίστριες εταιρείες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να “θέλουν την cyta να μείνει κρατική και αποδυναμωμένη και με τα χέρια δεμένα πίσω” και πρόσθεσε ότι “είναι απαράδεκτες οι προσεγγίσεις κάποιων ιδιωτών σε σχέση με τη cyta”.

Από την άλλη, ο Έφορος Ελέγχου και Κρατικών Ενισχύσεων κ. Θεοφάνους είπε ότι υπάρχουν πέντε πιθανά θέματα κρατικών ενισχύσεων, τα οποία κατέθεσαν και στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων και πρόσθεσε ότι αν κάποιος ανταγωνιστής της Cyta προσφύγει σε εθνικό δικαστήριο και πείσει το δικαστήριο ότι υπάρχουν ενισχύσεις το εθνικό δικαστήριο θα έχει την υποχρέωση να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Θεοφάνους είπε ακόμη ότι θεωρεί ως κρατική ενίσχυση την παροχή δωρεάν μετοχών στους εργαζόμενους, την επέκταση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων για την οποία προβλέπεται μια ελάχιστη περίοδος διατήρησης της μεταβατικής περιόδους, την εγγύηση του συνταξιοδοτικού σχεδίου των υπαλλήλων της Cyta από την Δημοκρατία και την εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι έχει συνεχή επαφή με το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων από τον περσινό Αύγουστο και επισήμανε ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού της διαδικασίας αλλά και των νομοσχεδίων λάμβαναν τη συμβουλή νομικών συμβούλων έτσι ώστε να είναι συμβατές οποιεσδήποτε πιθανές κρατικές ενισχύσεις.

Ανέφερε επίσης ότι το μόνο σχόλιο που υπήρξε από την διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ “ήταν σε σχέση με το έλλειμμα του Ταμείου Συντάξεων της Cyta και μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιοδήποτε σχόλιο σε ανεπίσημο επίπεδο σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία θέματα” που έχουν σχέση με θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι αν υπάρχουν βαρίδια στη σημερινή Cyta αυτά την τοποθετούν σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι είναι σχεδόν διπλάσιο το κόστος μισθοδοσίας της Cyta από αντίστοιχους οργανισμούς στον ευρωπαϊκό χώρο και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να μειώσουμε το βάρος και να κάνουμε τη Cyta πιο ανταγωνιστική οι κινήσεις μας θα είναι πρώτα ακόμη ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα μείωνε το βάρος του μισθολογίου, αν υπάρχει,” είτε η Cyta ανήκει 100% είτε μερικώς σε ιδιώτες.

Επικαλούμενος το νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό αναφέρει ότι θα μετατραπεί από δημόσιος οργανισμός σε ιδιωτικού δικαίου οργανισμό με μέτοχο αποκλειστικά το κράτος (100%) και σε αυτή την περίοδο “θα υπάρξει και επέκταση, ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και με βάση το κυπριακό δίκαιο αυτή (η σύμβαση) είναι δεσμευτική για την εταιρεία (ιδιωτικού δικαίου), ασχέτως αν αλλάξουν χέρια κάποιες μετοχές ή όχι”.

Ανέφερε ότι αυτή η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου τους εργαζόμενους της, όπως θα δικαιούντο όποια άλλη ιδιωτικού δικαίου εταιρεία χωρίς πλεονέκτημα για να διαμαρτύρονται οι ιδιώτες ανταγωνιστές αλλά και χωρίς μειονέκτημα έναντι τους, με βάση το κυπριακό δίκαιο, μπορεί να τους πλεονάσει” και διερωτήθηκε “ποιο είναι το πλεονέκτημα που αποκτά η cyta ή το μειονέκτημα έναντι των ιδιωτών”.

Το τι θα γίνουν εκείνοι οι εργαζόμενοι αν τυχόν και πλεονάσουν δεν αφορά τους ιδιώτες αλλά το κράτος, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αξία του Οργανισμού αλλά και της νέας εταιρείας όπως αυτή θα διαμορφωθεί, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα γίνει εξειδικευμένη και ανεξάρτητη διαδικασία αποτίμησης όπως αυτή προβλέπεται και στο νόμο και πρόσθεσε ότι “έχουμε υποχρέωση και είναι ο κανόνας να γίνεται ανεξάρτητη διαδικασία αποτίμησης πριν προχωρήσεις να πωλήσεις έστω και μία μετοχή”.

Σημείωσε ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη γιατί “δεν έχουμε εταιρεία τώρα και δεν έχουν προσδιοριστεί τα περιουσιακά στοιχεία” που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε ότι παραμένει η άποψη του ΔΗΚΟ που είναι εναντίον των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, προσθέτοντας ότι “αρκετοί προβληματισμοί που έχουν τεθεί και σε σχέση με την μετακίνηση μέχρι και 2.000 υπαλλήλων προς το δημόσιο σε θέσεις που είναι σχετικές και κενές, δεν έχουμε ακούσει ότι είναι αναγκαίες”.

Ανέφερε ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μορατόριουμ στις προσλήψεις στο δημόσιο και πολλοί κόσμος ιδιαίτερα νέοι επιστήμονες παραμένουν στο εξωτερικό.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις άλλων εταιρειών που θεωρούν την λύση που προτείνεται για τη cyta σας δυσμενή διάκριση εις βάρος τους, ο κ. Βότσης αναφέρθηκε στα σημεία που έθεσε ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων για τα οποία “ενδεχομένως να έχουμε σοβαρά προβλήματα αν προχωρήσουν αυτά τα νομοθετήματα”.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ για την στήριξη του υποψηφίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη που περιλάμβανε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί που έχουν να επιτελέσουν εθνικό και κοινωνικό ρόλο δεν θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά θα εκσυγχρονιστούν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι η Cyta είναι ένας κερδοφόρος ημικρατικός οργανισμός, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει εμβάσει με την μορφή κερδών πάνω από 850 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι παρόλο που η Κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έχει ανάγκη για μνημονιακούς λόγους τα χρήματα, που η Κυβέρνηση έχει απέναντι το σύνολο των εργαζομένων και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, εντούτοις επιμένει σε ξεπούλημα αυτού του οργανισμού.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να πείσει για το δημόσιο οικονομικό είτε και κοινωνικό όφελος από πιθανό ξεπούλημα της Αρχής και πρόσθεσε ότι το μόνο όφελος που μπορεί να υπάρξει είναι το όφελος για εκείνο ή εκείνους τους ιδιώτες που έναντι πινακίου φακής θα αποκτήσουν αυτό τον κερδοφόρο οργανισμό.

Ανέφερε ότι με βάση το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει εναλλακτικές επιλογές στο προσωπικό που σημαίνει απορρόφησης τους από το κράτος και διερωτήθηκε γιατί τέτοια και τόση επιμονή να ξηλώσουν ένα οργανισμό ο οποίος σε φορολογίες αλλά και σε κέρδη προσφέρει τόσα πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο στο κράτος για να έρθει η πολιτεία να φορτωθεί το όποιο οικονομικό βάρος για να ξεπουλήσει ή να δώσει ή να χαρίσει ένα κερδοφόρο ημικρατικό οργανισμό στους ιδιώτες.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να του δοθούν στοιχεία και πίνακες για τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Cyta και τα πλεονάσματα για την τελευταία δεκαετία, ενώ επικαλέστηκε και αναφορά του Έφορου Κρατικών Ενισχύσεων ότι άρθρα του νομοσχεδίου είναι ασύμβατα και όποιος προσφύγει στο δικαστήριο θα δικαιωθεί.

Σε σχέση με τη συζήτηση για θέματα εθνικής ασφαλείας που θα προκύψουν μετά την αποκρατικοποίηση, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι λέχθηκαν πολύ σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να δει η Κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία θα συζητηθεί και η πρόταση του ΑΚΕΛ που υπογράφηκε και από άλλα κόμματα για αναστολή της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να σταματήσουμε, όπως είπε, αυτό τον κατήφορο και αυτό το ξεπούλημα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι μετά την έξοδο μας από το μνημόνιο το θέμα της συζήτησης για αποκρατικοποίησης της Cyta πρέπει να μπει σε μια άλλη βάση πλέον γιατί δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί αν η διαφοροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Cyta εξυπηρετεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Ανέφερε ότι “έχουμε μια εταιρεία που λειτουργεί κάτω από κρατικό έλεγχο, λειτουργεί με κέρδος αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, μέσα σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, είναι μια εταιρεία που λειτουργεί σε ένα ευαίσθητο τομέα της αγοράς που αφορά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι οι επικοινωνίες, αφορά στρατηγικές υποδομές του κράτους και ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας”.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι αν υπάρχει σήμερα μια ανάγκη είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα αυτού του οργανισμού για να συνεχίσει να λειτουργεί κερδοφόρα και ανταγωνιστικά, διαφορετικά μέσα στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού, ο ρόλος της θα εξανεμίζεται χρόνο με τον χρόνο.

Αντί να στηριχθεί η Cyta σε αυτή της την προσπάθεια η Κυβέρνηση δημιουργεί τις νομοθετικές προϋποθέσεις για πλήρη αποκρατικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Cyta και μάλιστα με ρυθμίσεις όπως είναι η μεταφορά εκατοντάδων εργαζομένων στο κρατικό μισθολόγιο, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι στην προσπάθεια να διερευνήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει σε θέματα ασφάλειας η δημιουργία της νέας Cyta ο προϊστάμενος της ΚΥΠ αποκάλυψε ότι θέματα ασφάλειας υπάρχουν και με τους υφιστάμενους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τα οποία δεν έχουν λυθεί, προσθέτοντας ότι “αυτό πρέπει να μας προβληματίσει γιατί φαίνεται ότι δημιουργούνται τρύπες στην ασφάλεια της Κύπρου από το γεγονός ότι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις δεν έχουν μπει σε ένα πλαίσιο που να εξασφαλίζει το απόλυτο το τηλεπικοινωνιών και να αποτρέπει τις παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις”.

Ανέφερε επίσης ότι “η επιμονή της Κυβέρνησης να περάσει να ένα νομοσχέδιο που να οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση ενός δυνατού επί του παρόντος ημικρατικού οργανισμού είναι εκ του πονηρού και κρύβει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα”.

Από την άλλη, ο κ. Περδίκης κάλεσε τους υπαλλήλους “να μην φέρνουν ως πρόφαση συνέχεια τον πολυδιαφημιζόμενο εκσυγχρονισμό της Cyta”, αλλά πρέπει να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό της Cyta, προσθέτοντας ότι “εκσυγχρονισμός δεν είναι να απαιτούν την αποπαγοποίηση δεκάδων θέσεων διευθυντών, την ώρα που προσπαθούμε να κρατήσουμε τη Cyta υπό δημόσιο έλεγχο” και “που πρέπει να γίνει ακόμη πιο οικονομική και αποτελεσματική η διαχείριση της”.

“Να κάνουν τις τομές που χρειάζεται να κάνουν για να μπορέσουμε και εμείς πιο δυνατά να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της Κύπρου”, πρόσθεσε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top