Επανέρχεται δριμύτερη η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που της είχαν γίνει περί λανθασμένης «φόρμουλας» υπολογισμού των εισοδημάτων πολιτών.
Της Ματίνας Ζησιάδου
Η κ. Χαραλαμπίδου που είχε θέσει ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο μετά από καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι έχαναν επιδόματα (μονογονιού, Ε.Ε.Ε., τέκνου κτλ.) λόγω λανθασμένου υπολογισμού των εισοδημάτων τους (βλ. μέθοδος υπολογισμού τόκων καταθέσεων και φορολογίας), δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έδωσε στο ThemaOnline ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας.
ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ! Πολίτες χάνουν επιδόματα λόγω λανθασμένου υπολογισμού τόκων
Γ. Δ. Υπουργείου Εργασίας για τόκους επιδομάτων: «Διορθώνεται το πρόβλημα των συνδικαιούχων»
Με νέο ερώτημα της, επανέρχεται στο θέμα, αναφέροντας πως ακόμη το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει απαντήσει επίσημα μέσω της Βουλής για το θέμα που η ίδια ήγειρε στις 29 Φεβρουαρίου. Επίσης, φαίνεται πως οι απαντήσεις του Γ.Δ. του Υπουργείου κ. Ασσιώτης δεν την ικανοποιούν. Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Δεν γίνεται καμιά αναφορά στην αποκοπή του φόρου ύψους 30%, η οποία επιβάλλεται σε όλους τους καταθέτες με τη λήξη των εκπρόθεσμων καταθέσεων τους.
Ο ΓΔ του Υπουργείου, ισχυρίστηκε ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν ενημερώνουν το Υπουργείο ως προς τον αριθμό των δικαιούχων κάθε λογαριασμού. Υπογραμμίζουμε πώς σε όλες τις βεβαιώσεις λογαριασμών και τόκων γίνεται ονομαστική αναφορά σε όλους τους συγκαταθέτες.
Όσον αφορά στην βεβαίωση για το πότε δημιουργήθηκε ο κοινός λογαριασμός, σας πληροφορούμε πώς σε λογαριασμούς πέραν του ενός δικαιούχου, δεν μπορεί να αποδειχθεί η πηγή προέλευσης των χρημάτων της κατάθεσης και εάν τα λεφτά υπήρχαν σε άλλο λογαριασμό, γιατί ο παλιός λογαριασμός κλείνει και δημιουργείται καινούργιος.
Περιορισμοί στην πρόσβαση των κοινών λογαριασμών τίθενται μόνο σε περιπτώσεις ανηλίκων, αποθανόντων, διαζυγίου κλπ.»
Θυμίζουμε ότι ο κ. Ασσιώτης είχε αναφέρει τα ακόλουθα: «H παρανόηση στους τόκους των επιδομάτων σε περίπτωση συγκαταθετών δημιουργείται επειδή, όταν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μεταβιβάζουν τα στοιχεία των αιτητών στο Υπουργείο, δεν τους ενημερώνουν εάν και πόσοι δικαιούχοι υπάρχουν σε κάθε λογαριασμό. Ως εκ τούτου, η αρμόδια Υπηρεσία υπολογίζει τους τόκους χωρίς να γνωρίζει αν πρόκειται για δικαιούχους ή για συνδικαιούχους». Παράλληλα υπέδειξε πως το πρόβλημα μπορεί αν διορθωθεί είτε με ένσταση είτε με ιεραρχική προσφυγή προς το Υπουργείο».
Η κ. Χαραλαμπίδου στο πρώτο ερώτημά καλούσε το αρμόδιο υπουργείο να τοποθετηθεί στις καταγγελίες πολιτών που ανέφεραν πως η φόρμουλα βάσει της οποίας υπολογίζονταν τα εισοδήματά τους ήταν λανθασμένη. Είχαμε σημειώσει συγκεκριμένα: «Πιο συγκεκριμένα, κατά τον υπολογισμό των εισοδημάτων αιτητών για λήψη επιδομάτων, στις περιπτώσεις όπου είναι συγκαταθέτες με άλλα άτομα, αντί να γίνεται επιμερισμός των τόκων, όπως θα ήταν λογικό να συμβεί, οι τόκοι πιστώνονται ως εισόδημα στον καθένα από τους συγκαταθέτες ξεχωριστά». Παράλληλα η βουλευτής είχε καταγγείλει πως οι τόκοι υπόκεινται σε φορολογία 30%, η οποία αποκόπτεται από τους καταθέτες με τη λήξη των εκπρόθεσμων καταθέσεων τους, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα πραγματικά εισοδήματα των οικογενειών τους και να χάνουν επιδόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις