Στα συν της Κύπρου η γεωγραφία, το ανθρώπινο δυναμικό και η ιδιότητά της ως κράτος μέλος της ΕΕ, δείχνει νέα έρευνα.
Επιμέλεια: Ματίνα Ζησιάδου
Παραμένει σε ψηλά επίπεδα η γραφειοκρατία ως αρνητικό σημείο στην εικόνα που έχει η Κύπρος μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης της 3ης ετήσιας έρευνας ικανοποίησης 2015 μεταξύ των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με το τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού να ακολουθούν. Στα θετικά, μεταξύ άλλων, καταγράφονται το φορολογικό σύστημα, η γεωγραφία, το ανθρώπινο δυναμικό και η ιδιότητά της ως κράτος μέλος της ΕΕ.
Σχεδόν έτοιμο είναι το νομοσχέδιο δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης, όπως αναφέρθηκε από την Διευθύντρια της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Προεδρία Μαρίνα Jensen. Πιστεύω πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε νομοτεχνικό έλεγχο με στόχο να κατατεθεί το συντομότερο, πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε τη σθεναρή στήριξη του οργανισμού στην προσπάθεια δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα εγκριθεί.
Το φορολογικό καθεστώς (23%), η μη επιλογή επένδυσης σε άλλες χώρες (17%), η οικονομική προοπτική (15%), η πολιτικοοικονομική ασφάλεια (10%), η γεωγραφία (8%) και η νομοθεσία (8%) ήταν από τους κύριους λόγους που επέλεξαν οι επενδυτές την Κύπρο για επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις, όπως ανέφερε ο Ανώτερος Λειτουργός του CIPA Λευτέρης Ελευθερίου παρουσιάζοντας την.
Πλεονέκτημα το φορολογικό καθεστώς
Το φορολογικό καθεστώς (49%), η γεωγραφία (21%), το ανθρώπινο δυναμικό της (20%), οι επαγγελματικές υπηρεσίες (19%) η ιδιότητα της ως κράτος μέλος της ΕΕ (11%), η ασφάλεια σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο (5%) αλλά και ο πολύ καλός καιρός και η φιλοξενία των Κυπρίων ήταν οι αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν οι επιχειρήσεις απαντώντας σε ερώτηση για τα πλεονεκτήματα της Κύπρου.
Θετική η εικόνα για τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας, «αγκάθι» οι δημόσιες υπηρεσίες
Σε ό,τι αφορά τον πίνακα ικανοποίησης των εταιρειών το 83% των εταιρειών έχουν πολύ θετική ή θετική εικόνα για τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας της Κύπρου, το 58,5% για τις επικοινωνίες / τηλεπικοινωνίες, το 72% για τον εταιρικό φόρο, το 55,8% για το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό, το 49,4% για την παραγωγικότητα, το 45,9% για την ποιότητα ζωής στην Κύπρο, το 39,6% για το νόμισμα, το 37,8% για το κόστος των επαγγελματικών υπηρεσιών και το 47,7% για την γεωγραφική θέση της Κύπρου.
Στον αντίποδα, καθόλου θετική είναι η εικόνα για τις δημόσιες υπηρεσίες στο 38,7% με λίγο αρνητική το 11,7% ενώ ψηλό είναι το αρνητικό ποσοστό και για τα κίνητρα που δίνονται στις επιχειρήσεις στο 42,3% (οι απαντήσεις για λίγο θετική εικόνα βρίσκονταν στο 27%).
Το 92% των εργαζομένων σε ξένες εταιρείας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι Κύπριοι, το 4% υπήκοοι άλλων κρατών μελών της ΕΕ και το 4% υπήκοοι τρίτων χωρών.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις